Rămâi conectat

Ştirea zilei

Modernizarea drumului județean DJ 107H, de la Coșlariu Nou până la DN1: Undă verde din partea APM Alba

Publicat

în

Modernizarea drumului județean DJ 107H, de la Coșlariu Nou până la DN1: Undă verde din partea APM Alba

Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Alba a dat undă verde pentru modernizarea drumului județean DJ 107H, de la Coșlariu Nou până la DN1.

Prezentul proiect urmăreşte realizarea unei infrastructuri de transport care să asigure o circulaţie în condiţii optime de siguranţă şi confort pentru participanţii la trafic, prin modernizarea a două tronsoane din drumul judeţean DJ 107H, pe o lungime totală de 1.401 km, din care:

Elit - Gustul Desăvârșit

– Tronson I – pe o lungime de 759 metri, între intersecţia cu DN 14B şi începutul rampei peste autostradă;

– Tronson II – pe o lungime de 642 metri, între sfârşitul rampei peste autostradă şi intersecţia cu DN 1.

Lucrarea ce face obiectul prezentului proiect se încadrează în categoria “C” – Construcţii de importanţă normală – în conformitate cu H.G. nr. 766/1997 “Regulament privind stabilirea categoriei de importanta a construcţiilor” si cu “Metodologie de stabilire a categoriei de importanta a construcţiilor”.

Drumul judeţean DJ 107 H este un drum de clasă tehnică IV, cu două benzi de circulaţie, cu o lăţime a părţii carosabile cuprinsă între 5,00 şi 5,50 metri şi o lăţime a platormei cuprinsă între 5,50 şi 6,00 metri.

Investiţia are ca scop sporirea siguranţei si confortului circulaţiei prin aducerea sectoarelor propuse spre modernizare în concordanţă cu nonnele in vigoare. La acestea trebuie adăugată dezvoltarea aşezărilor tranzitate de aceste sectoare de drum pe plan socio-cultural, ceea ce argumentează încă o dată necesitatea şi oportunitatea investiţiei.

Măsurile propuse pentru rezolvarea situaţiei existente atât în ceea ce priveşte sectoarele de drum sunt următoarele:
  • Realizarea unei structuri rutiere modeme, în conformitate cu nonnele tehnice în vigoare, care să satisfacă în mod concomitent atât susţinerea traficului actual şi de perspectivă, cât şi prevenirea apariţiei degradărilor cauzate de fenomenul de îngheţ-dezgheţ;
  • Adoptarea unor dimensiuni în conformitate cu normele tehnice în vigoare în ceea ce priveşte gabaritul platformei drumului şi realizarea unei sistematizări orizontale conformă cu normele în vigoare, în vederea sporirii siguranţei circulaţiei;
  • Asigurarea unui sistem de scurgere a apelor pluviale astfel încât acestea să fie colectate de pe versanţi şi de pe plaforma drumului şi apoi transportate şi descărcate în mod corespunzător, prin intermediul unor şanţuri, rigole şi podeţe;
  • Consolidarea corpului tronsonului 1 prin intermediul unor ziduri de sprijin.

În prezent sectoarele de drum studiate sunt realizate dintr-o pietruire de grosime variabilă aflată într-o stare mediocă şi rea, existând denivelări şi gropi, nefiind asigurată scurgerea eficientă a apelor pluviale de pe carosabil, fapt ce conduce la băltirea acesteia, punând în pericol siguranţa participanţilor la trafic.

Modernizarea drumului studiat constă în realizarea unei structuri rutiere noi suplă/flexibilă, dimensionată în conformitate cu prevederile „Normativului pentru dimensionarea sistemelor mtiere suple şi semirigide” – indicativ PD 177/2001 şi care, din punct de vedere tehnico – economic, are costuri de execuţie medii, lucrări de întreţinere cu valori reduse, o durată medie de execuţie şi exploatare.

Tronsonul de drum a fost proiectat pentru o viteză de bază de 40-50 km/h şi o parte carosabilă de 6,00 m. Elementele geometrice proiectate în plan orizontal, vertical şi transversal respecta prescripţiile normelor tehnice în vigoare, pentru un drum de clasă tehnică IV.

Pentru a asigura o capacitate portantă cât mai bună, viabilitate şi protecţie sporită împotriva fenomenului de îngheţ – dezgheţ, pe întregul tronson se va dispune structură rutieră nouă.

Structura rutieră a fost dimensionată atât la încărcările date de trafic, cât şi pentru a rezista fenomenelor de îngheţ – dezgheţ, în conformitate cu normele tehnice în vigoare.

Soluţia propusă pentru noua structură rutieră a drumului constă în:
  • 4 cm strat de uzură din beton asfaltic BA16 rul. 50/70;
  • 6 cm strat de legătură din beton asfaltic deschis BAD 22,4 rul. 50/70;
  • 15 cm strat de bază din piatră spartă;
  • 25 cm strat de fundaţie din balast;
  • 20 cm strat de formă din balast nisipos.

Partea carosabilă a fost proiectată cu două benzi de circulaţie, având o lăţime totală de 6,00 m. Profilul transversal al părţii carosabile în aliniament a fost realizat de tip profil acoperiş, cu pantă transversală de 2,5% înspre acostamente, iar acostamentele din piatră spartă cu pantă de 4% spre taluz pentru a asigura scurgerea apelor pluviale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

La vară vom putea face baie la Complexul Balnear de la Ocna Mureș. Silviu Vințeler: „Dacă vreți să îmbinați tratamentul cu distracția aici puteți face asta”

Publicat

în

La vară vom putea face baie la Complexul Balnear de la Ocna Mureș. Silviu Vințeler: „Dacă vreți să îmbinați tratamentul cu distracția aici puteți face asta”

În cursul acestei veri, cel târziu în august, Complexul Balnear de la Ocna Mureș își va deschide porțile pentru toți cetățenii județului Alba, dar și pentru turiștii veniți la tratament sau în vacanță.

Potrivit primarului orașului Ocna Mureș, Silviu Vințeler, în funcție de cât de repede va fi livrat transformatorul de care băile au nevoie, Baza de Tratament și Agrement se va deschide în luna iulie sau cel târziu la începutul lui august.

„Suntem pe ultima sută de metri, însă avem și câteva luni de întârziere. Noi am programat să dăm drumul acestei investiții undeva la sfârșitul lunii mai, însă cel mai probabil n-o să putem deschide decât pe sfârșitul lunii iulie sau în august. nu depinde doare de noi, investiția este în procent de 99% gata, însă depindem de un anumit transformator care trebuie adus din străinătate și după cum știți războiul din Ucraina îngreunează fabricarea acestui transformator, pentru că sunt anumite componente speciale care trebuie aduse din altă parte. Fabricantul ne-a promis că în perioada 10-15 iunie o să-l avem și vom putea deschide pe sfârșitul lunii iulie sau începutul lui august. În vara acestui am vom deschide acest Complex Balnear”, a spus Silviu Vințeler la Radio Unirea FM.

Elit - Gustul Desăvârșit

Primarul Silviu Vințeler a spus că plățile sunt la zi, nu sunt datorii, atât Consiliul Județean că și Consiliul Local și-au achitat fiecare partea de contribuție pentru investiție, probleme sunt doar cu întârzieri de livrare ale unor produse care trebuie montate la Baza de Tratament.

Potrivit edilului la acest moment se lucrează la alimentarea cu saramură a celor două bazine interioare, iar în momentul în care va fi curent vor începe probele tehnologice.

„Noi direct vom încerca să pornim cel puțin cu 30-35 de persoane acolo, vedem cum creștem acest număr de persoane, pentru că nu vor fi suficienți. O să avem mai multe discuții cu partenerul nostru, Consiliul Județean, să stabilim și partea de organigramă, în următoarea perioadă și partea de proceduri pe care le facem noi în regie proprie și pe care le vom concesiona unor operatorii privați.

Cel mai important lucru în această bază de tratament este partea medicală. Noi am numit-o Baza de Tratament și Agrement, dar vrem să ne axăm cel mai mult pe partea medicală, pentru că saramura de la Ocna Mureș și saramură scoasă din adâncime are proprietăți mai diferite față de alte băi care fac aceste tratamente. Această saramură conține și sulf și alte componente care sunt foarte benefice pentru anumite tratamente medicale”, a mai declarat Silviu Vințeler.

Turiștii și localnicii sunt așteptați să se bucure de o gamă largă de facilități oferite de Baza de Tratament și Agrement, odată ce aceasta va fi deschisă.

„Dacă vreți să îmbinați tratamentul cu distracția la Ocna Mureș se poate face acest lucru. O să avem mai multe proceduri medicale: împachetări cu nămol, băi galvanice, masaj, saună umedă sau uscată, bazine cu apă sărată la diferite salinități și diferite temperaturi, o să fie un bazin special pentru tratament care va avea o salinitate mai mare și temperatură mult mai mare a apei. Dacă discutăm de partea de agrement avem bazine mari, cu apă sărată și apă dulce care vor fi încălzite la diferite temperaturi în funcție de condițiile care trebuie create”, a spus edilul din Ocna Mureș despre facilitățile Complexului.

Dezvoltarea turismului balnear în zona Ocna Mureş va contribui la generarea unor beneficii durabile pentru comunitățile locale, va asigura o diversificare a surselor de venit pentru actorii locali și va oferi premisele necesare creării unui sector economic viabil și sustenabil. Susținerea și stimularea activității de turism la nivel județean și local urmărește în esenţă crearea unui număr substanțial de locuri de muncă, acestea putând contribui la bunăstarea economică a locuitorilor. Asocierea între Județul Alba, prin Consiliul Județean Alba, cu orașul Ocna Mureş, prin Consiliul Local al Oraşului Ocna Mureş, pentru realizarea în comun a acestui obiectiv crează premisele valorificării potenţialului natural şi antropic al zonei.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO| Daniel Rusu, fost deputat de Alba din partea AUR,  a trecut la partidul Alternativa Dreaptă

Publicat

în

FOTO| Daniel Rusu, fost deputat de Alba din partea AUR,  a trecut la partidul Alternativa Dreaptă

Trei deputați independenți vor reprezenta, în Parlament, începând de miercuri, partidul Alternativa Dreaptă format de urmașii Monicăi Macovei și un fost deputat PNȚCD.

După Congresul AUR în care a fost ales președinte unic George Simion, deputații Daniel-Gheorghe Rusu, Dănuț Aelenei și Nicolae Roman au intrat într-un conflict cu noua conducere a formațiunii. Rezultatul a fost demisia celor 3 deputați din grupul AUR, urmată de excluderea recentă a acestora din partid.

Elit - Gustul Desăvârșit

Ei s-au alăturat, miercuri, formațiunii Alternativa Dreaptă, care va avea de acum reprezentare parlamentară. „Am tatonat câteva săptămâni mai multe partide cu nișă patriotică, suveranistă, cu dragoste de țară”, au explicat deputați independenți. „Am găsit un partid care să reprezinte valorile pentru care am intrat în Parlamentul României și am găsit ce n-am găsit în altă parte, oameni de caracter”, au mai spus aceștia.

Deputații vor intra în conducerea partidului dar „nimeni nu este mai mare decât proiectul” așa că partidul se va conduce în echipă pentru că partidele de lider „se duc în cap”.

Alternativa Dreaptă s-a înființat în 2019 prin fuziunea între partidele M 10 (fosta formațiune a Monicăi Macovei) și Forța Moldova (partid fondat un fost deputat PNȚCD, Traian Rînja). Partidul are o doctrină de dreapta, conservator, creștin-democrat.

sursa: stiripesurse.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Doctorul Hurani Majid a revenit pe postul de director medical al Spitalului Municipal Aiud

Publicat

în

Doctorul Hurani Majid a revenit pe postul de director medical al Spitalului Municipal Aiud

Doctorul Hurani Mujid a revenit pe postul de director medical al Spitalului Municipial Aiud, începând de azi, 25 mai.

„Începând de astăzi, 25 mai 2022, domnul Dr. Hurani Majid revine pe postul de director medical în cadrul Spitalului Municipal Aiud.

Elit - Gustul Desăvârșit

Pe această cale îi mulțumim pentru activitate domnului Dr. Burchiu Daniel și îi transmitem mult succes noului director medical!”, au transmis reprezentanții Primăriei Aiud, prin intermediul paginii de socializare.

În trecut, medicul primar cardiolog Hurani Majid, alături de colega sa Dr. Groza Ioana, a fost implicat într-o premieră medicală la Spitalul din Aiud și anume salvarea unui pacient de 70 de ani, prin aplicarea trombolizei farmacologice.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare