Rămâi conectat

Ştirea zilei

Modernizarea drumului forestier Valea Dăii – Cugir: Licitație pentru servicii de proiectare

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Drumului forestier Valea Dăii care se suprapune peste drumul judetean DJ705G este singura cale de acces spre satul Romos și Romoșel dinspre Cugir. Modernizarea acestui drum se axează în principal pe sporirea accesibilității indiferent de anotimp, a confortului și a siguranței cetățeniilor.

Lungimea totală a drumului propus pentru modernizare este 2.600 m, lățimea carosabilului de 4,00 m, și este domeniul public al orașului Cugir, conform datelor furnizate de către beneficiar.

Drumul forestier Valea Dăii are ca origine strada Nicolae Copernic iar ca destinație limita teritoriu administrativ care este și limita județului Alba, fiind parțial pe teritoriul intravilan parțial pe teritoriu extravilan al orașului Cugir și se suprapune peste traseul drumului județean DJ705G.

Primăria Romos prin Programul Național de Dezvoltare Locală a modernizat drumul care este pe teritoriul administrativ al acestei comunei astfel rămânând nemodernizat cca 2600 m (acest drum forestier) care este pe teritoriul administrativ al orașului Cugir fiind singura cale de acces spre localitatea Romoșel cu acces dinspre Cugir.

Tot acest drum deservește și exploatațiile forestiere din zonă fiind și pentru acestea singura cale de acces.

Prin realizarea acestui proiect, se urmărește să se asigure desfășurarea fluentă a traficului rutier în condiții de siguranță și confort între cele două unități administrative indiferent de anotimp, colectarea și evacuarea apelor pluviale, diminuarea gradul de poluare al aerului și al apei, reducerea poluării fonice, a cheltuielile de întreținere, economisirea timpului și a carburanțiilor, reducerea costurilor de operare, îmbunătățirea capacității portante a drumului.

Acest drum deservește traficul local, traficul de tranzit spre localitățile din zonă precum și cel destinal exploatării de material lemnos.

Starea fizică a drumului nu permite accesul vehiculelor de transport lemn numai în perioadele uscate ale anului.

Drumul este pietruit, dar este într-o stare tehnică și de viabilitate total necorespunzatoare.

Din punct de vedere geografic amplasamentul este situat in Carpații Meridionali, grupa Munților, Șureanu, ocupând o parte din versant și își desfășoară traseul pe Valea Dăii.

Accesul la amplasament se face din drumul județean DJ704 pe teritoriul județului Alba și din drumul national DN 7/E68 si apoi pe DJ705G din județul Hunedoara.

Starea de degradare a drumului afectează în mod nefavorabil populația deserventă, mașinile utilitare și dezvoltarea economică a zonei.

In ultimii ani a apărut un fenomen de mutare a locuitorilor din zonele cu blocuri din oraș, în localitățile din apropiere (din cauza prețurilor ridicate de pe piața imobiliară a orașului Cugir). Și în lungul acestui drum pe teritoriu intravilan al orașului Cugir au început să se edifice locuințe noi. La acestea se adaugă și cele care s-au condtruit și în satul Romos și Romoșel, drumul Valea Dăii asigurând calea de acces spre acestea. La traficul local și traficul de tranzit se adaugă și traficul generat de exploatarea lemnului din ocolul silvic din zonă. Astfel la dimensionarea sistemului rutier trebuie luat în calcul acest trafic care generează eforturi mult mai mari în sistemul rutier decât efeortul generat de traficul de autoturisme.

Datorită lipsei sistemelor de scurgere a apelor pluviale, aceasta stagnează pe partea carosabilă, producând dregradări la nivelul căii de rulare. Pe lângă degradarea carosabilului, este o stare de disconfort pentru pietoni fiind împroșcați cu noroi în perioadele ploioase.

Starea avansată de degradare a drumului care face obiectul prezentului proiect conduce la lipsa de siguranță în exploatare și punerea în pericol pe toți participanții la trafic.

Prin realizarea lucrărilor cuprinse în project se urmărește îmbunătățirea condițiilor de circulație auto, creșterea gradului de siguranță în exploatare a tuturor participanților la trafic, scăderea gradului de poluare, reducerea uzurii vehiculelor participante la trafic și nu în ultimul rând redarea unui ambient plăcut zonei.

Semnalizarea rutierea atât orizontală cât și verticală lipsește pe tot traseul drumului precum și lipsa platformelor de încrucișare a curenților de trafic duce la un trafic haotic și periculos.
În acest context, primăria Orașului Cugir a achiziționat serviciul de proiectare pentru DALI pentru modernizarea drumului forestier Valea Dăii, care are drept scop final realizarea condițiilor de siguranță și confort în exploatare pentru toate categoriile de participanți la trafic, conform standardelor și normativelor în vigoare, în limita posibilităților care oferă domeniul public.
Pe baza expertizei tehnice și studiilor topografice, a interpretării acestora, prin prezenta documentație se propune soluția de modernizare a străzilor, conform temei de proiectare emisă de Beneficiar.

Obiectivele preconizate a se realiza prin promovarea investiției sunt:

◦desfășurarea fluentă a traficului rutier în condiții de siguranță și confort;
◦siguranța circulației pietonilor;
◦asigură colectarea și scurgerea apelor pluviale;
◦scade gradul de poluare al aerului și al apei;
◦reducerea poluării fonice;
◦reduce cheltuielile de întreținere.
◦asigură cadru propice pentru dezvoltarea turismului în zonă

Prin realizarea și implementarea proiectului, se va îmbunătății starea de sănătate a polulației prin crearea unor condiții conforme cu normele de calitate a mediului și normele de igienă a habitatului.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Accident GRAV, între 4 mașini, pe autostrada A1 sensul Sebeș-Vâlcea: O persoană încarcerată și trafic BLOCAT total. A fost solicitat și elicopterul SMURD

Ziarul Unirea

Publicat

în

Accident GRAV, între 4 mașini, pe autostrada A1 sensul Sebeș-Vâlcea: O persoană încarcerată și trafic BLOCAT total. A fost solicitat și elicopterul SMURD Un accident rutier grav a avut loc joi, în jurul orei 13.00, pe autostrada A1, la km 230, zona Veștem, pe sensul Sebeș – Valcea, cu 4 autovehicule implicate. Traficul este blocat […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea