Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Politică Administrație

Modele umane și puterea exemplului în activitatea rodnică a unui primar din județul Alba

Unirea Ziarul

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Modele umane și puterea exemplului în activitatea rodnică a unui primar din județul Alba

Ca de obicei la sfârșit de săptămână, ca mod de relaxare, folosesc mișcarea pe bicicletă, devenită pasiune, care, pe lângă alungarea sedentarismului, îmi dă posibilitatea de a vedea multe dintre realitățile traseelor străbătute. Într-o duminică, din cauza caniculei, mi-am ales de parcurs un  traseu mai apropiat: Alba Iulia – Sebeș – Daia Română și retur, constatând următoarele realități: traficul auto mult redus față de trecutul apropiat (o parte a fost preluat de autostradă); culturile agricole se prezintă într-o stare bună, ce promit producții pe măsură;  de-o parte și alta a părții carosabile a șoselelor s-a trecut cu cositoarea, dar din mașini, din păcate, se mai aruncă peturi de plastic și alte ambalaje, pungi, hârtii, cartoane, doze de aluminiu, sticle, mănuși, măști etc. (rușinos); la unele instituții publice, societăți comerciale, întreprinderi, firme, case particulare etc., drapelul tricolor al României nu este arborat conform Legii nr. 75/16.07.1994;  în Lancrăm se practică de obicei comerțul stradal  în fața caselor, cu produse de grădinărit, la care se adaugă și vânzătorii de măturoaie originari din Jina.

Ceea ce m-a impresionat plăcut sunt realizările vizibile privind creșterea confortului vieții de care se bucură harnicii locuitori din comuna Daia Română, care sub primarul Visarion Hăprian, ce păstorește comuna în cel de al IV-lea mandat, au o mulțime de realizări finanțate atât cu fonduri europene, cât și de la bugetul de stat și cel local.

Printre aceste realizări, se vede cu ochiul liber asigurarea rețelei de apă potabilă, canalizare, asfaltarea tuturor ulițelor satului, realizarea drumurilor agricole asfaltate, unele în cooperare cu primarii din localitățile limitrofe, drumuri ce fac legătura cu Alba Iulia prin Ciugud sau prin Limba, construirea unei capele mortuare, amenajarea cimitirului, amenajarea terenului sportiv, realizarea iluminatului public cu leduri, supravegherea video a localității etc.

Din discuțiile cu unii cetățeni am aflat că la această dată se află în executare cu fonduri europene mai multe obiective, dintre care: construirea unui parc tematic; grădiniță;  centru cultural; sală de sport; reabilitarea și dotarea căminului cultural; dispensar uman;  școală, lucrări care se ridică la aproape 20 de milioane de euro, majoritatea fiind fonduri europene. Cetățenii așteaptă să li se împlinească încă un vis, care constă în aducerea gazului în localitate, pentru care formalitățile sunt întocmite, așteptându-se finanțarea.  Mai sunt în lucru și în faza de proiect și alte lucrări mai mărunte, finanțate din bugetul local și de stat. Comuna are multe firme atât cu caracter agricol, industrial, comercial, cât și și prestări de servicii.

Condițiile de confort precum și oferta locurilor de muncă din Daia și Sebeș îi determină pe cetățeni să nu migreze în țările UE, iar cei care sunt plecați, își agonisesc fonduri cu care se întorc acasă, deschizând o mică afacere.

Primarul Visarion Hăprian este mulțumit că a reușit să-și onoreze promisiunile din prima sa campanie electorală, la care am fost prezent întâmplător, când spunea: „Îl am ca model și îl iau ca exemplu pe Gheorghe Damian  – primarul  primarilor din Ciugud, împărtășind din experiența acestuia, încât să dezvolt Daia Română la nivelul Ciugudului, pentru că cetățenii merită aceasta”.

După o astfel de plimbare, m-am întors acasă mulțumit de ceea ce am văzut și întâlnit, cu excepția problemei drapelului și lipsei de respect față de mediul înconjurător.

 Dragomir VLONGA


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Delegație a Băncii Mondiale în vizită de lucru la Sebeș: Care a fost scopul întălnirii cu primarul Dorin Nistor

Bogdan Ilea

Publicat

în

Delegație a Băncii Mondiale în vizită de lucru la Sebeș: Care a fost scopul întălnirii cu primarul Dorin Nistor Timp de două zile, o delegație a Băncii Mondiale a fost în vizită de lucru la Sebeș, pentru a discuta cu primarul Dorin Nistor despre realizarea unei investiții teritoriale integrate în zona Sebeș-Vințu de Jos. În […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea