Mistreții au făcut prăpăd într-o comună din județul Alba. Peste 80 de cereri de despăgubiri din partea cetățenilor

Mistreții au făcut prăpăd într-o comună din județul Alba. Peste 80 de cereri de despăgubiri din partea cetățenilor înregistrate la primărie

La solicitarea primarului Beniamin Toader, care a vrut să prezinte detaliat situația din comuna pe care o administrează, în urmă cu două zile am fost în vizită la sediul Primăriei Poiana Vadului.

Acolo erau înregistrate miercuri, 4 septembrie 2019, aproximativ 80 de cereri de despăgubire provocate de distrugerile făcute de mistreți pe proprietățile locuitorilor din toate cele 11 localități componente, cei mai afectați fiind în satele Lupăiești și Stănești.

ELIT

Astfel, primarul a menționat că mistreții adăpostiți în pădurile din apropiere intră pe proprietățile oamenilor și distrug tot ceea ce întâlnesc sau de unde își pot procura hrana: terenurile cultivate cu cartofi, ovăz, fânețe, livezi și chiar grădini de legume, majoritatea acestora fiind distruse în proporție de 20-40%, iar câteva sunt afectate până în proporție de 80%. În acest sens, primăria a invitat miercuri pe locuitorii afectați de pagubele mistreților la o întâlnire cu reprezentanții instituțiilor județene ale statului – Direcția pentru Agricultură, Garda Forestieră, Agenția pentru Protecția Mediului – și cu reprezentanți ai Asociației de Vânătoare și Pescuit Sportiv „Bendis”, gestionarul fondului cinegetic nr. 2 Arieșul Mijlociu, situat și pe teritoriul comunei Poiana Vadului.

Din păcate, oamenii au așteptat degeaba să-și exprime nemulțumirile, pentru că reprezentanții instituțiilor statului nu au venit la întâlnire, primarul precizând faptul că aceștia au transmis că sunt plecați în altă zonă a județului și nu pot ajunge în acea zi, doar reprezentanți ai AVPS „Bendis” fiind prezenți miercuri la Poiana Vadului.

Oamenii vor să fie despăgubiți și să fie redus numărul de mistreți

Totodată, primarul Toader a adăugat faptul că oamenii nu vor doar despăgubiri pentru pagubele mistreților – menționând că a înțeles că aceste despăgubiri ar avea o valoare destul de mică, în jur de 15 lei/ha – ci doresc să își repare terenurile fără a fi penalizați de către APIA și, cel mai important, să fie redus cumva numărul mistreților din păduri.

În acest sens, edilul a menționat faptul că până acum, de la Garda Forestieră s-a primit aprobare pentru recoltarea a 30 de exemplare de mistreți și în scurt timp ar trebui să vină vânătorii să-i împuște, considerând faptul că numărul aprobat spre recoltare este prea mic comparativ cu cel al mistreților existenți. De aceea, acesta a menționat în încheiere că intenționează să facă sesizări către Ministerul Mediului și Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale pentru a lua măsuri pentru reducerea mistreților din zonă, deoarece săptămâna viitoare începe școala și există pericolul de întâlnire a copiilor care locuiesc pe dealuri cu aceste care au devenit deja obișnuiți cu oamenii și nu se mai ascund în pădure.

Iar cum la primărie erau prezente numeroase persoane care au venit la întâlnirea cu autoritățile statului ce nu au mai ajuns, la ieșire am fost abordat de doamna Iulia Beleiu, locuitor al comunei cu domiciliul în Făgetu de Jos, care, prin intermediul presei, a solicitat ajutor instituțiilor abilitate pentru reducerea numărului de mistreți.

Aceasta a adăugat faptul că soțul acesteia a făcut o sesizare în acest sens către Ministerului Apelor și Pădurilor și răspunsul primit de la Garda Forestieră Cluj nu a mulțumit-o, de aceea dorește ca administratorul fondului de vânătoare „Bendis” să ia măsuri ca mistreții că nu mai vină pe proprietățile oamenilor.

Doamna Beleiu a încheiat menționând faptul că mistreții ies din păduri, s-au obișnuit cu gardurile electrice cu acumulatori puse pe proprietățile oamenilor și distrug tot ceea ce întâlnesc, de aceea dorește ca proprietarii fondului de vânătoare să-și țină mistreții pe teritoriile lor fără a mai ieși de acolo și a distruge culturile și terenurile de pe urma cărora trăiesc oamenii din zonă.

Ovidiu CULDA

Facebook Twitter Google+ YouTube 

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...