Mircea Trifu, despre protocolul încheiat cu Microsoft pentru Alba Iulia Smart City: Șansele firmelor care ar urma să participe la licitații în viitor sunt aproape inexistente

PRO ROMÂNIA - Alegeri parlamentare 2020
  • Mircea Trifu vorbește pentru ziarulunirea.ro despre cum ar putea ajunge municipiul Alba Iulia ”sclavul Microsoft” după implementarea proiectului Alba Iulia Smart City

Consilierul local al municipiului Alba Iulia, Mircea Trifu, a declarat, miercuri, că șansele firmelor care doresc să participe la anumite licitații în Alba Iulia vor fi aproape inexistente, în urma protocolului încheiat între Municipiul Alba Iulia și Microsoft România.

El spune că ”gratuitatea Microsoft” va costa mult municipiul.

USR - Alegeri parlamentare 2020

Citește și Protocol de cooperare între administrația locală şi compania SC Microsoft România SRL, în cadrul proiectului pilot „Alba Iulia Smart City 2018”

PMP - Alegeri parlamentare 2020

”Cum se poate semna un protocol, fără sa se urmeze o procedura transparenta, cu o compania privata? De ce Microsoft si nu orice alta companie?”, se întreabă Mircea Trifu.

Totodată, Mircea Trifu ironizează proiectul de hotărâre din consiliul local privind acest parteneriat deoarece în el scrie că în România, obiectivul companiei este de a fi liderul în tehnologie, ceea ce, mai multe companii vizează.

Totodată, proiectul prevede că soluțiile propuse vor fi finanțate de Microsoft în perioada 2017-2019. Mircea Trifu spune că acest proiect este total netransparent și nu primește răspunsuri la întrebările pe care le are.

”Ne puteti spune ce se intampla dupa 2019 si putem afla care sunt costurile de intretinere, mentenanta.  Cine va plati aceste costuri dupa 2019? Daca le vom plati noi, atunci poate sunt si alte companii private care sunt de acord cu aceasta „reteta” (sa isi recupereze investitia incepand cu 2020)? Cum putem face acum acest lucru fara o procedura de achizitie trasparenta? Acest protocol e de fapt o atribuire directa catre compania Microsoft! Daca Microsoft are drept de proprietate pe acele soft-uri atunci nu se poate ca dupa 2019 sa vina o alta companie sa faca mentenanta la acele softuri si vom fi nevoiti sa facem achizitie directa si sa dam la Microsoft! Chiar si daca nu vom face achizitie directa pentru serviciile de mentenanta tot numai Microsoft poate face mentenanta deoarece va fi singura companie care stie ce e acolo”, arată Mircea Trifu.

”(N.r. în proiect) Sunt enumerate o serie de solutii (7 la numar). De exemplu „Monitorizare trafic si identificare placute de inmatriculare auto”. Cum poate sa intre in posesia unui astfel de produs primaria fara sa fie o procedura de achizitie transparenta!?!?! Pe langa solutiile software pe care le da Microsoft (in prezentarea produselor vedem ca de fapt produsele respective nu sunt ale companiei Microsoft) mai trebuie si componente hardware (servere, camere, gps pentru monitorizare flota,…) si servicii de instalare si mentenanta. Cine suporta aceste costuri? Le da Microsoft si pe acestea?”, mai spune Mircea Trifu.

”Microsoft poate vine sa ne bage pe gat orice in cei doi ani dupa care noi vom fi nevoiti, daca nu vrem sa renuntam, dar banuiesc ca nu acesta e scopul, sa platim mentenanta incepand cu 2020 si vom fi sclavii Microsoft pe acest subiect”, a mai spus Trifu.

”Observam ca Microsoft isi asuma obligatii de furnizare/realizare nu si de mentenanta si intretinere!!! Adica el ne da produsul (repet, cred ca e vorba numai de partea de soft, de partea de hardware nu am stabilit cine plateste) dar daca vrem mentenata, intretinere va trebuie sa platim! Care vor fi costurile?. În proiect scrie „… si nu vor ingradi liberul acces al altor companii interesate de proiect”. Pai daca noi nu facem acest protocol printr-o procedura transparenta cu publicare pe SEAP, de unde sa stie si alte companii interesate??? Poate ar fi mai multe companii interesate si poate in conditii mai avantajoase dar nu avem de unde stii fara o procedura transparenta!”, mai spune Mircea Trifu.

”Primăria „Se angajeaza sa devina partener in cadrul proiectelor cu finantari nerambursabile…”. Este cunoscut faptul ca in majoritatea programelor cu finantari nerambursabile (daca nu in toate) exista proceduri bine definite de selectie a partenerilor si in caz de nerespectare sanctiunile sunt de returnare a finantarii acest lucru se poate intampla si dupa finalizare proiectului.  Cum putem sa ne angajam noi acum ca luam partener pe Microsoft cand stim ca trebuie facuta o procedura transparenta de selectare parteneri (si poate nu va fi Microsoft selectat)? Adica spunem de acum ca vom incalca legea facand de acum o atribuire a parteneriatului direct catre Microsoft fara o procedura transaprenta? Sau ii mintim pe Microsoft si vom incalca protocolul?”, se mai întreabă Mircea Trifu.

Consilierul local susține ca municipiul beneficiază de câteva soluții pilot, iar după o perioadă trebuie achiziționate.

”Deci voi luati acum cateva solutii pilot, dar dupa perioada pilot voi trebuie sa le achizitionati. Care e probabilitatea ca dupa perioada pilot noi sa achizitionam altceva? Adica, noi avem produsul, un an sau doi ani, ne place dar dupa aceea facem o licitatie si cumparam altceva?!!? Pai atunci de ce mai facem pilotul? Ca daca facem licitatie publica clar ca poate castiga altcineva si nu Microsoft. Sau punem la licitatie ca trebuie sa fi fost pilot si atunci numai Microsoft are sanse? Vedeti de ce am spus ca trebuie facuta acum procedura transparenta de achizitie? Chiar daca acum totul e „gratis”? Noi acum sa zicem ca facem si interoperabilitatea asa cum am vazut mai sus. Pai dupa ce am facut interoperabilitatea cu alte solutii dupa aceea luam altceva si facem o noua interoperabilitate? Toate aceste lucruri: pilot, interoperabilitate pot fi niste conditii intr-o viitoare procedura de achizitie care sa favorizeze firma care le furnizeaza acum, respectiv Microsoft”, a mai spus Mircea Trifu.

CITEȘTE Proiectul de hotărâre privind protocolul de colaborare între Alba Iulia și Microsoft 

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

5 Comentarii

Ada 8 februarie 2017 at 17:50

Daca se face de ce se face daca nu se face de ce nu se face!
Din pacate domnule Trifu sunteti doar un papagal!

varzu 8 februarie 2017 at 18:17

foarte corect domnule Trifu si foarte bine argumentat. Prin aceasta hotarare a CL nu se respecta transparenta decizionala. Nu s-a facut o selectie transparenta prin care Primaria sa-si exprime public intentia de a colabora cu entitati private. Prefectura ar trebui sa atace HCL daca este aprobata. Incepe sa imi placa de dvs. Evoluati . Poate la viitoaarele alegeri veti fi o alegere pentru mai multi Albaiulieni.

#MIRCEAHAVATREBUIESAPLECE 8 februarie 2017 at 19:00

Pai nu tot cu Micro$$oft a dar PDL (structura centrala) tunurile si in trecut? Daca acum nu le mai merge in Bucuresti lasa ca dam TUNURI la prostii din Alba Iulia cu ajutorul unui mustacios care se pare ca are IMUNITATE totala in fata DNA indiferent de ce ar face. Lumea urla prin oras impotriva coruptiei dar nu am auzit macar un singur protestatar care sa scandeze ceva impotriva CELUIMAICORUPT om din judetul Alba si cei care mai pun botul la lozincile scandate la mitonguri sunt niste prosti care nu stiu pe ce lume traiesc!

#MIRCEAHAVATREBUIESAPLECE

dolfi 8 februarie 2017 at 19:37

Ceva miroase urât, și de data asta am tras apa la WC.
Mircea, sapa mai bine, uita-te mai atent, ca mai ai de descoperit invarteli.

klaus mickey mouse mit „sieben haus” 9 februarie 2017 at 0:32

Lasa Mirceo ca firma care ofera „mantenanta” afacerilor pedeliste de acest gen are sediul pe Str. Traian Nr. 60.

Klausmaidan

Comentariile sunt oprite