Mircea Sandu vrea reformă în ligile inferioare

Mircea Trifu - Primar Alba Iulia

Numărul nejustificat de mare de echipe din Ligile a II-a şi a III-a, coroborat cu criza economică, a dus la numeroase abandonuri, astfel că Federaţia Română de Fotbal preconizează în sezoanele următoare o reformă a sistemului competiţional. Planul propus presupune o etapă intermediară de tranziţie, în care Liga a II-a va avea două serii de 12 echipe, cu play-off şi play-out, iar Liga a III-a va avea şase serii de 14 echipe. Însă cum sistemul competiţional a fost deja stabilit şi pentru sezonul 2011-2012, etapa intermediară nu poate începe mai devreme de 2012. Al doilea pas va avea loc în 2013, când se va ajunge la obiectivul propus de FRF: o Serie B de 18-20 de echipe şi un al treilea eşalon cu patru serii de 16 echipe.
lSe va discuta în luna mai
Reforma nu se opreşte aici, fiindcă federaţia vrea să creeze şi un al patrulea eşalon-tampon, care să facă mai uşoară tranziţia dintre campionatele judeţene şi Liga a III-a. Motivul principal îl constituie incapacitatea echipelor nou-promovate de la judeţ de a face faţă rigorilor Ligii a III-a, ceea ce a dus la numeroase retrageri în ultimele sezoane. Acest al patrulea nivel ar consta în gruparea celor mai bune patru-cinci echipe din fiecare campionat judeţean în serii regionale, la care s-ar adăuga formaţiile picate din Liga a III-a. Astfel, campionatele organizate de AJF-uri ar deveni al cincilea nivel al fotbalului românesc! Planul va fi discutat şi aprobat abia la Adunarea Generală a FRF, care va avea loc pe 9 mai anul acesta.
lCe se preconizează…
Momentan sistemul competiţional în România este structurat astfel: Liga a II-a, 2 serii a câte 16 echipe, Liga a III-a, 6 serii a câte 16 echipe, Liga a IV-a, 42 de campionate judeţene (organizate de AJF). În 2013-2014 se prefigurează următoarea configuraţie: Liga a II-a, o singură serie cu 18-20 echipe, Liga a III-a – 4 serii a câte 16 echipe, Liga a IV-a, 5-8 serii regionale cu crema echipelor din judeţe, Liga a V-a, 42 de campionate judeţene (organizate de AJF). Ultimele mari reforme competiţionale la nivelul „fotbalului mic” s-au produs în 2005 când eşalonul terţ s-a redus de la 9 serii de 14 echipe la 6 serii cu câte 18 echipe, respectiv 2006 când Liga a II-a a trecut de la 3 serii a câte 16 echipe la două cu 18 echipe. (M.N.)

Pro România - Ține cu ALBA
ELIT
PMP - Alegeri Locale 2020
USR-Plus - Oameni ca tine schimbă Alba în bine

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419