Ştirea zilei
Mircea Hava va pleca din Alba Iulia când vine Victor Ponta: ”Cred că vrea să se urce pe Statuia lui Mihai Viteazul”
Mircea Hava nu se va întâlni în 12 septembrie, la Alba Iulia, cu Victor Ponta deoarece va fi plecat din oraș. De altfel, edilul nu s-a arătat interesat de Congresul național PSD, fiind în continuare convins că Alba va fi și de această dată imbatabilă, iar candidatul Dreptei se va instala din toamnă, la Cotroceni.
Întrebat dacă Ponta va fi huiduit în Alba, unde se află un puternic fief ACL-ist, Hava crede că este posibil și nu a ratat ocazia să-i ironizeze sloganul de la alegerile europarlamentare: ”Cred că vrea să se urce pe Statuia lui Mihai Viteazul”.
”Nu manifest dezaprobarea ducându-mă să fluier un om care a venit să vorbească. Poate îl vor huidui. În 12 nu e nicio sărbătoare, nu o să fiu aici. Am înțeles că vrea să-și facă lansarea din Sala Unirii, cred că vrea să se urce pe Statuia lui Mihai Viteazul. Și așa ne-a umplut în campania de europarlamentare cu ”Mândri că suntem români”. Nu sunt mândru că sunt român cu el. Eu sunt mândru că sunt albaiulian. Aici avem un motiv de mândrie. De ce să fiu mândru? Că avem cea mai scumpă motorină? Că salariul nu îți ajunge. De doi ani ne tot zice că Băsescu e de vină și el în trei luni pleacă. Acestea merg la oamenii care nu văd. Sunt degajat de chestiile astea. Eu nu o să mor de oameni. Le zic la oameni, pentru voi votați. Și pentru copii voștri. Nu vă uitați la patru lei la pensie, aveți nepoți care trebuie să trăiască. Eu din fericire nu voi fi în Alba Iulia”, a spus astăzi Mircea Hava.
Victor Ponta vine la Alba Iulia unde va fi organizat Congresul național PSD, care va fi transmis pe ecrane uriașe, de toate cele 40 de organizații județene + 6 de sector. Evenimentul precede lansarea candidaturii la din 20 septembrie, de pe Arena Națională.
FOTO Gândul.info

Ştirea zilei
VIDEO| PERCHEZIȚII în Sebeș la persoane bănuite de furt de catalizatoare: Șapte persoane duse la sediul poliției pentru audieri
VIDEO| PERCHEZIȚII în Sebeș la persoane bănuite de furt de catalizatoare: Șapte persoane duse la sediul poliției pentru audieri
În această dimineață, polițiștii din Sebeș, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sebeș, efectuează 11 percheziții, în municipiul Sebeș, la persoane bănuite de furt calificat și tăinuire. Ancheta vizează 4 persoane care ar fi sustras, în principal, componente auto și 3 persoane care ar fi tăinuit faptele lor.
Din cercetări a reieșit că, în luna iulie 2022, 4 persoane ar fi pătruns, prin efracție, în hala unei societăți comerciale din municipiul Sebeș și în locuința administratorului acesteia, de unde ar fi sustras peste 70 de piese auto (în principal catalizatori), metale neferoase care erau depozitate în interiorul halei, precum și alte bunuri și valori.
Cei 4 sunt bănuiți și că, în perioada iunie – iulie 2022, ar fi săvârșit alte furturi în municipiul Sebeș.
Ancheta vizează și alte 3 persoane, care ar fi avut cunoștință de săvârșirea furturilor și ar fi tăinuit faptele.
Valoarea exactă a prejudiciului urmează a fi stabilită.
Cele 7 persoane vor fi conduse la sediul Poliției Municipiului Sebeș, pentru audieri și dispunerea măsurilor legale.
Acțiunea beneficiază de suportul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale și al Unității Centrale de Analiză a Informației din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române.
La activități participă și polițiști ai Serviciului de Investigații Criminale, Serviciului Criminalistic, luptători ai Serviciului pentru Acțiuni Speciale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba și jandarmi din cadrul Grupării de Jandarmi Mobilă Mureș.
Ştirea zilei
ASTĂZI| BACALAUREAT 2022, sesiunea de toamnă: Absolvenții susțin Proba scrisă la Limba și Literatura Română. Calendarul examenului
ASTĂZI| BACALAUREAT 2022, sesiunea de toamnă: Absolvenții susțin Proba scrisă la Limba și Literatura Română. Calendarul examenului
Astăzi, 16 august, are loc proba scrisă la Limba română în cadrul examenului de Bacalaureat 2022, sesiunea august-septembrie. Absolvenții de liceu s-au putut înscrie în perioada 18-25 iulie. Conform metodologiei, accesul candidaților în centrul de examen la probele scrise se face în intervalul 7:30 – 8:30.
Pentru examenul de BAC 2022 se aplică prevederile Metodologiei de organizare și desfășurare a examenului de Bacalaureat – 2011, conform Ministerului Educației.
Timpul destinat pentru elaborarea unei lucrări scrise este de 3 ore, socotit din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fotocopiate pentru fiecare candidat.
La probele scrise, candidații vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor și a desenelor folosesc numai creion negru. La disciplinele “Matematică” și “Geografie”, elevii pot să utilizeze instrumente de desen, după cum este menționat în metodologie.
Le este interzis candidaţilor la examenul de bacalaureat să introducă în sălile de examen ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete şi altele asemenea, potrivit ordinului de ministru 5.151/2021. Ei au obligaţia de a lăsa obiectele menţionate în sala de depozitare a obiectelor personale stabilită de comisia de bacalaureat în acest scop.
De asemenea, se interzice candidaţilor să comunice între ei sau cu exteriorul, să copieze, să transmită materiale care permit copiatul sau să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notiţe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, potrivit ordinului 5151/2021.
Nu este permisă folosirea, în timpul probelor scrise, a mijloacelor de calcul. Se folosește numai hârtia distribuită candidaților de către asistenți.
Cei care încalcă regulile de mai sus vor fi eliminați din examen și nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat, fără a se lua în calcul sesiunea specială, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu.
După ce s-au terminat cele 3 ore, elevii predau lucrările în faza în care se află, fiind interzisă depășirea timpului stabilit. Trei candidați rămân în sală până la predarea ultimei lucrări.
Cei care doresc să predea lucrările înainte de expirarea timpului maxim pot părăsi sala de examen fără a primi subiectele. Candidații primesc subiectele numai dacă părăsesc sala după expirarea timpului maxim destinat desfășurării probelor scrise.
Cum corectez o greșeală
Elevii care doresc să corecteze o greșeală taie fiecare rând din pasajul greșit cu o linie orizontală, conform metodologiei. În cazul în care unii candidați, din diferite motive, doresc să-și transcrie lucrarea, fără să depășească timpul stabilit, primesc alte coli tipizate. Acest lucru este consemnat de către asistenți în procesul-verbal de predare-primire a lucrărilor scrise. Colile folosite inițial se anulează pe loc de către asistenți, menționându-se pe ele “Anulat”, se semnează de către asistenți și se păstrează în condițiile stabilite pentru lucrările scrise.
Subiectele pe care le-au avut de rezolvat elevii în prima sesiune a examenului de bacalaureat 2022 pot fi consultate aici.
Calendarul Bacalaureatului de toamnă 2022
- 18 – 25 iulie 2022: Înscrierea candidaților la a doua sesiune de examen, inclusiv a candidaților care au promovat examenele de corigențe
- 16 august 2022: Limba și literatura română — proba E.a) — proba scrisă
- 17 august 2022: Proba obligatorie a profilului — proba E.c) — proba scrisă
- 18 august 2022: Proba la alegere a profilului și specializării —– proba E.d) — proba scrisă
- 19 august 2022: Limba și literatura maternă — proba E.b) — proba scrisă
- 22 – 23 august 2022: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română — proba A
- 24 august 2022: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă — proba B
- 25 august 2022: Evaluarea competențelor digitale — proba D
- 26 și 29 august 2022: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională — proba C
- 31 august 2022: Afișarea rezultatelor la probele scrise (până la ora 12:00) și depunerea contestațiilor (orele 12:00 – 18:00)
- 1 – 2 septembrie 2022: Rezolvarea contestațiilor
- 3 septembrie 2022: Afișarea rezultatelor finale
Ştirea zilei
România, într-un top al celor mai sărace țări din Uniunea Europeană, realizat de o publicație germană. Care au fost criteriile
România, într-un top al celor mai sărace țări din Uniunea Europeană, realizat de o publicație germană. Care au fost criteriile
O publicație germană a realizat un top al celor mai sărace țări din Uniunea Europeană, ținând cont de PIB și valoarea de cumpărare, printre care se află și România.
Astfel, România se află în top 10 cele mai sărace țări din UE, potrivit publicației germane Handelsblatt.
Produsul intern brut (PIB) e un indicator al bogăției unei țări, iar în cadrul UE se pot compara între ele standardele puterii de cumpărare și, astfel, se poate stabili o ierarhie.
De indată ce a intrat în vigoare Tratatul de la Maastricht – cel ce reglementează cooperarea între ţări în domenii cum ar fi politica externă, politica de securitate, justiţia şi internele -, la 1 ianuarie 1993 un număr de 12 ţări s-au unit formând UE. Printre ele se aflau și Franța, Germania și Regatul Unit, cea din urmă părăsind UE la 31 ianuarie 2022. Numărul statelor membre a ajuns în momentul de față la 27.
Valoarea tuturor bunurilor materiale și serviciilor fiecărei țări în decursul unui determină PIB-ul țării respective. E un indicator al bogăției unei țări. Ca să poată fi cumparat PIB-ul fiecărei țări, UE folosește o valută fictivă unitară. Astfel, valoarea PIB-ului pe persoană nu se calculează în euro, ci în standardul puterii de cumpărare (KKS), menit să egaleze diferențele de nivel ale prețurilor.
TOP 10 cele mai sărace ţări din Uniunea Europeană:
LOC ŢARĂ PIB PE CAP DE LOCUITOR ÎN PPS
1. Bulgaria 55
2. Grecia 65
3. Slovacia 68
4. Croația 70
5. Letonia 71
6. România 73
7. Portugalia 74
8. Ungaria 76
9. Polonia 77
10. Spania 84
-
Opinii - Comentariiacum 23 de ore
Când urăm ”La mulți Ani de Sfânta Maria”, pe 15 august sau pe 8 septembrie?
-
Opinii - Comentariiacum 14 ore
Mesaje de Sfânta Maria Mare: URARI și FELICITARI pentru sărbătoriți, de Adormirea Maicii Domnului
-
Actualitateacum 16 ore
Gest impresionant al unui patron. A decis să dea toți banii angajaților: „Nu vreau să mor cu ei în bancă”
-
Actualitateacum 15 ore
Directorul general al Pfizer, infectat cu Covid-19: Era vaccinat cu patru doze
-
Curier Județeanacum 16 ore
FOTO| Momente emoționante la ISU Alba: Plutonierul adjutant șef Nițescu Cristian, ultima dată în formație, la trecerea în rezervă
-
Actualitateacum 15 ore
Au plecat în vacanță la Cracovia și au ajuns în Craiova: Cum s-a terminat odiseea celor doi turiști italieni
-
Actualitateacum 14 ore
Tichete sociale în valoare de 500 de lei pentru elevi. Când se depun cererile și care sunt condițiile
-
Curier Județeanacum 22 de ore
VIDEO| S-au deschis spațiile de servicii de pe autostrada A10 Sebeș-Turda, dintre Sebeș și Alba Iulia