Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Mircea Hava şi Ion Dumitrel la Chişinău de Ziua Unirii

Bogdan Presecan

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Mircea Hava, primarul municipiului Alba Iulia şi Ion Dumitrel, preşedintele Consiliului Judeţean au fost prezenţi „Cealaltă Capitală”, oraş înfrăţit cu Alba Iulia, cu prilejul împlinirii a 94 de ani de la Unirea Basarabiei cu România.

În cursul întâlnirii cu primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă şi cu alte oficialităţi din capitala Moldovei au fost abordate mai multe teme de cooperare, printre care în principal problema atragerii fondurilor europene dar şi proiecte culturale comune. Administraţia din Alba Iulia este campioană în România la atragerea de bani europeni reuşind în acest sens să semneze contracte de finanţare de peste 100 de milioane de euro.

„Relaţiile dintre Chişinău şi Alba Iulia au început acum mai bine de 20 de ani şi au fost într-o continuă dezvoltare. În rezultat, anul trecut între cele două oraşe a fost semnat Acordul de înfrăţire. Experienţa autorităţilor locale din Alba Iulia, pe diferite domenii, este foarte importantă pentru Chişinău, în special în ce priveşte restabilirea imobilelor ce constituie monumente de arhitectură”, a spus primarul Chirtoacă. Mai mult, acesta şi-a exprimat recunoştinţa faţă de intenţia unui grup de oameni de afaceri din Alba Iulia de a dona oraşului Chişinău documentaţia tehnică, adică proiectul de execuţie, pentru restaurarea edificiului Liceului român-francez „Gheorghe Asachi” din capitala Republicii Moldova, care potrivit paginii oficiale a Primăriei Chişinău reprezintă 10 la sută din valoarea totală a restaurării. La rândul său Consiliul Judeţean Alba a donat Chişinăului busturile poeţilor Adrian Păunescu şi Grigore Vieru,  instalate pe Aleea Clasicilor din Grădina Publică „Ştefan cel Mare şi Sfânt”.

Referindu-se la bunele relaţii între cele două administraţii locale Mircea Hava  a subliniat faptul că el şi Ion Dumitrel nu au venit la Chişinău doar să facă poze, ci să împărtăşească fraţilor de peste Prut tot ceea ce îi interesează legat de proiecte, finanţări şi dezvoltare. „De fiecare dată când venim la Chişinău şi mergem pe Bd-ul Alba Iulia, trăim aceleaşi sentimente de parcă am fi acasă. Legătură noastră e una de suflet. Tocmai de asta vom continua să susţinem proiectele începute la Chişinău. În acelaşi timp, după semnarea Acordului de înfrăţire, relaţia dintre oraşele Chişinău şi Alba Iulia au trecut la o nouă etapă de dezvoltare. Suntem deschişi să împărtăşim toată experienţa noastră Chişinăului, inclusiv pe absorbţia de fonduri europene”, a mai spus Hava.

Marţi 27 martie s-au împlinit 94 de ani de la ziua în care Sfatul Ţării al Basarabiei, parlamentul de atunci de la Chişinău, a adoptat actul unirii cu România iar delegaţia din Alba Iulia a participat la acţiunile consacrate sărbătoririi acestei zile istorice.

sursa foto şi info: site-ul oficial al Primăriei Chişinău


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

Cui îi spunem „La mulți ani!” de Sfântul Gheorghe: Nume care se serbează în ziua Sfântului Mare Mucenic, purtătorul de biruință

Ziarul Unirea

Publicat

în

Cui îi spunem „La mulți ani!” Nume derivate care se sărbătoresc de Sfântul Gheorghe: Nume care se serbează în ziua Sfântului Mare Mucenic, purtătorul de biruință Credincioșii îl sărbătoresc pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe în data de 23 aprilie. Aproape un milion de români își serbează onomastica, dintre care peste 730.000 sunt bărbați, iar peste […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea