Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Oameni şi locuri

Mircea Hava şi Ion Dumitrel, invitaţi la Chişinău.

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

„Cealaltă capitală”, capitala de suflet a tuturor românilor, Alba Iulia este alături de capitala Moldovei

Prietenie, solidaritate, dar mai ales spiritualitatea comună sunt cuvintele ce caracterizează cel mai bine relaţia dintre Alba Iulia şi Chişinău. Aceste valori se vor concretiza pe 27 martie a.c., într-o nouă iniţiativă comună, la scurt timp după semnarea la Alba Iulia a unui protocol de colaborare îndelung aşteptat: lansarea unui volum de poezii semnat de scriitoarea Maria Hâncu „Coroana din cenuşă”. Evenimentul va fi marcat şi de participarea reprezentanţilor administraţiei publice locale şi judeţene, Mircea Hava şi Ion Dumitrel, la invitaţia primarului general al municipiului Chişinău, domnul Dorin Chirtoacă.
Având în vedere bunele relaţii de prietenie dintre Alba Iulia şi Chişinău, bazate pe principii solide şi obiective de dezvoltare comune, printre care, cel mai important se referă la sprijinirea proiectelor culturale, Consiliul Local Alba Iulia a aprobat recent tipărirea unui număr de 800 de exemplare din cartea „Coroana din cenuşă” – poeme de patrie şi dor, aşternute pe hârtie de Maria Hâncu. Autoarea deţine o carte de vizită academică impresionantă, în prezent fiind doctorand în Litere, la Universitatea Provence Aix-Marseille I din Aix-en-Provence, Franţa şi membru al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova.
Odată cu lansarea volumului la Biblioteca „Alba Iulia” din Chişinău, tot pe 27 martie, se va marca un alt simbol al unităţii: sărbătorirea Zilei Unirii Basarabiei cu România. „Dorim să arătăm tuturor că „Cealaltă capitală”, capitala de suflet a tuturor românilor Alba Iulia este alături de capitala Moldovei şi de tot ce reprezintă aceasta în plan cultural, spiritual şi administrativ. Cu îngăduinţa specialiştilor, pot spune că această carte vorbeşte de la primul până la ultimul vers despre câteva dintre realităţile istorice ce dovedesc originea comună a României şi Moldovei. Vom sprijini întotdeauna astfel de proiecte culturale, probe de necontestat ale istoriei noastre unice”, spune Mircea Hava.
Consiliul Judeţean Alba doreşte să includă în programul Târgului de Carte „Alba Transilvana”- eveniment cultural emblematic al judeţului Alba, o lansare oficială a volumului „Coroana din cenuşă” la Alba Iulia.
În cursul întâlnirii de la Chişinău se vor aborda concret mai multe teme de cooperare, printre care problema fondurilor europene de preaderare, administraţie publică locală şi proiecte culturale comune. (M.D.)

„Nu înţelegeam de ce mă apasă, tăcut,
Aceeaşi inexplicabilă durere,
Până să aflu că de cealaltă parte de Prut
Bate jumătatea inimii mele.
Că cealaltă parte a familiei mi-e dincolo de râu,
Că a trecut timp de când frontiera a fost trasată,
De când corpul mi-a fost amputat până la brâu
Şi a crescut carne nouă peste sârma ghimpată.”


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Oameni şi locuri

Oameni şi locuri

10 decembrie: Sfinții Mucenici Mina, Ermoghen și Eugraf, pomeniți în calendarul creștin ortodox

Ziarul Unirea

Publicat

în

10 decembrie: Sfinții Mucenici Mina, Ermoghen și Eugraf, pomeniți în calendarul creștin ortodox Conform izvoarelor literare, sfinţii Mucenici Mina, Ermoghen şi Evgraf au trăit în timpul împăratului Maximin Daza (305-314). În vremea aceea, în Alexandria (Egipt) au apărut mari tulburări între creştini şi păgâni. Împăratul Maximin a trimis pe unul din slujitorii săi de neam […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea