Rămâi conectat

Ştirea zilei

Mircea Hava: „Finalul anului ne va prinde cu avansul de 3,7 miliarde de euro, din PNRR / În România a forma un guvern a devenit un joc sadic de interese”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Mircea Hava: „Finalul anului ne va prinde cu avansul de 3,7 miliarde de euro, din PNRR / În România a forma un guvern a devenit un joc sadic de interese”

Finalul anului ne va prinde cu avansul de 3,7 miliarde de euro, din PNRR, în conturile țării. E suficient să amintesc că bani am mai primit, dar nu prea i-am cheltuit pe ce ne-am propus. Ca dovadă, azi, suntem la puțin peste jumătate la absorbția banilor alocați perioadei 2014-2020. Observ, la „slujitorii binelui” din fruntea țării, relaxare și optimism odată cu aprobarea finală a PNRR. Adesea, la București, aplauzele se aud înaintea rezultatelor. Puțini realizează că, de fapt, abia de aici începe competiția cu noi înșine, pentru a nu ajunge ca la final să trebuiască să ne obișnuim cu alte decepții.

Azi, când banii din PNRR devin cu adevărat o certitudine pentru România, nu am niciun gând aparte și nicio recomandare pentru cei care, cu cinism, dovedesc că în România a forma un guvern a devenit un joc sadic de interese. Într-un astfel de moment important, în loc să fie acolo și să exceleze la pregătirile pentru ca acești bani să fie cât mai repede un plus real pentru români, au devenit versiunea cea mai neputincioasă a clasei politice pe care a avut-o, vreodată, țara. Deci, pentru cei care vor ajunge miniștri, indiferent de partid și în care guvern, sunt convins că mai important e să fie abili în conectarea cu partidul, decât în legătura cu adevărații beneficiari ai PNRR-ului.

În schimb, mă bazez pe specialiștii din ministere, pe cei care au ajuns nu de puține să se cațăre pe munți de rapoarte, solicitări și comunicări oficiale cu Uniunea Europeană, pe cei care au lucrat indiferent de ministrul care a pretins că de la el vine lumina. Tot ceea ce au, ceea ce pot și știu, e nevoie să depășească cu mult orizontul limitat al unor politicieni cărora nu le pasă de ce lasă în urmă și nici habar nu au, de multe ori, cum se face. Tehnicienii din fiecare minister sau instituție cu importanță în rezultatul final al absorbției acestor bani trebuie să poată și să facă. De la procedurile de lucru la ghidurile ce le așteaptă solicitanții eligibili, toate trebuie să fie cât mai repede disponibile și publice.

Încrederea mea este că acești oameni care trăiesc în etică și rigiditatea birocrației europene, cu conștiința problemelor comune la care trebuie soluții, le vor putea simplifica munca și crește rezultatele beneficiarilor. Așa că, azi, pe ei îi salut și de la ei sper să putem ajunge să devenim, în sfârșit, ceea ce așteptăm de atâția ani: o țară care știe și poate! Îi salut și pe directorii și toți angajații, din toate ministerele, care au fost responsabili și au muncit pentru PNRR. Laudele sunt ale lor, azi. Și, am toată convingerea că la final, în 2026, cei care vor fi aplaudați vor fi beneficiarii acestor banii, arătând prin asta că știm să cheltuim toți banii cu folos și cu impact.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Supermarket-urile NU vor fi închise în weekend: Ciolacu – ”Nu este oportun, nu mai suntem în pandemie”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Supermarket-urile NU vor fi închise în weekend: Ciolacu – ”Nu este oportun, nu mai suntem în pandemie” Marcel Ciolacu a declarat, joi, la începutul ședinței de Guvern, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. Programul de funcționare a supermarketurilor din România nu […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea