Mircea Hava: „Finalul anului ne va prinde cu avansul de 3,7 miliarde de euro, din PNRR / În România a forma un guvern a devenit un joc sadic de interese”
Mircea Hava: „Finalul anului ne va prinde cu avansul de 3,7 miliarde de euro, din PNRR / În România a forma un guvern a devenit un joc sadic de interese”
Finalul anului ne va prinde cu avansul de 3,7 miliarde de euro, din PNRR, în conturile țării. E suficient să amintesc că bani am mai primit, dar nu prea i-am cheltuit pe ce ne-am propus. Ca dovadă, azi, suntem la puțin peste jumătate la absorbția banilor alocați perioadei 2014-2020. Observ, la „slujitorii binelui” din fruntea țării, relaxare și optimism odată cu aprobarea finală a PNRR. Adesea, la București, aplauzele se aud înaintea rezultatelor. Puțini realizează că, de fapt, abia de aici începe competiția cu noi înșine, pentru a nu ajunge ca la final să trebuiască să ne obișnuim cu alte decepții.
Azi, când banii din PNRR devin cu adevărat o certitudine pentru România, nu am niciun gând aparte și nicio recomandare pentru cei care, cu cinism, dovedesc că în România a forma un guvern a devenit un joc sadic de interese. Într-un astfel de moment important, în loc să fie acolo și să exceleze la pregătirile pentru ca acești bani să fie cât mai repede un plus real pentru români, au devenit versiunea cea mai neputincioasă a clasei politice pe care a avut-o, vreodată, țara. Deci, pentru cei care vor ajunge miniștri, indiferent de partid și în care guvern, sunt convins că mai important e să fie abili în conectarea cu partidul, decât în legătura cu adevărații beneficiari ai PNRR-ului.
În schimb, mă bazez pe specialiștii din ministere, pe cei care au ajuns nu de puține să se cațăre pe munți de rapoarte, solicitări și comunicări oficiale cu Uniunea Europeană, pe cei care au lucrat indiferent de ministrul care a pretins că de la el vine lumina. Tot ceea ce au, ceea ce pot și știu, e nevoie să depășească cu mult orizontul limitat al unor politicieni cărora nu le pasă de ce lasă în urmă și nici habar nu au, de multe ori, cum se face. Tehnicienii din fiecare minister sau instituție cu importanță în rezultatul final al absorbției acestor bani trebuie să poată și să facă. De la procedurile de lucru la ghidurile ce le așteaptă solicitanții eligibili, toate trebuie să fie cât mai repede disponibile și publice.
Încrederea mea este că acești oameni care trăiesc în etică și rigiditatea birocrației europene, cu conștiința problemelor comune la care trebuie soluții, le vor putea simplifica munca și crește rezultatele beneficiarilor. Așa că, azi, pe ei îi salut și de la ei sper să putem ajunge să devenim, în sfârșit, ceea ce așteptăm de atâția ani: o țară care știe și poate! Îi salut și pe directorii și toți angajații, din toate ministerele, care au fost responsabili și au muncit pentru PNRR. Laudele sunt ale lor, azi. Și, am toată convingerea că la final, în 2026, cei care vor fi aplaudați vor fi beneficiarii acestor banii, arătând prin asta că știm să cheltuim toți banii cu folos și cu impact.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Vremea în România în ianuarie 2025: Viscol puternic, ninsori și ger, în prima lună a anului
Vremea în România în ianuarie 2025: Viscol puternic, ninsori și ger, în prima lună a anului Vremea se va schimba drastic în luna ianuarie 2025, iar temperaturile vor scădea considerabil. Iarna își intră rapid în drepturi, iar în multe regiuni din țară zăpada s-a așternut deja. Deși luna decembrie nu va aduce ninsori semnificative în […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
MESAJE de SFANTUL NICOLAE. Idei de URARI şi FELICITARI pe care le poți trimite celor care își sărbătoresc onomastica
-
Actualitateacum 2 zile
9 decembrie: Zămislirea Sfintei Fecioare Maria de către Sfânta Ana
-
Opinii - Comentariiacum o zi
10 decembrie: Ziua internațională a drepturilor omului
-
Actualitateacum 3 zile
8 decembrie – Ziua Constituției României
-
Oameni şi locuriacum o zi
10 decembrie: Sfinții Mucenici Mina, Ermoghen și Eugraf, pomeniți în calendarul creștin ortodox
-
Opinii - Comentariiacum 3 ore
11 decembrie – Ziua internațională a munților