Rămâi conectat

Actualitate

Mircea Hava : Alba Iulia poate lua peste 11 milioane de euro, doar din Fondul Local pentru Tranziție Verde și Digitală

Publicat

în

Mircea Hava : Alba Iulia poate lua peste 11 milioane de euro, doar din Fondul Local pentru Tranziție Verde și Digitală

Acest fond, ca parte din PNRR, încurajează investițiile verzi și digitalizarea și are garantat, conform negocierilor din acest moment, un buget de 2,1 miliarde de euro.

Un soi de panaceu universal aplicat, așa s-a vrut, echitabil. Să dăm la toți egal, nu e scenariul ideal. Nu în opinia mea. Ceea ce face ca acest fond să fie departe de ce ne doream. Pentru simplul motiv că în repartizarea unor sume de bani trebuie să ții cont de mai multe borne și nu poți reduce totul la simple cifre rotunde, egale, date de un nomenclator al unităților administrativ-teritoriale. Nu e normal ca toate orașele, indiferent că vorbim de comunități cu nici câteva mii de locuitori sau orașe care depășesc 30.000 de locuitori, să beneficieze de aceleași sume. La fel și în cazul municipiilor, unde simpla titulatură nu poate fi bază unică de distribuire a resurselor. Sunt un adept al competiției pentru proiecte de impact și calitate, care dau plus valoare, nu al împărțirii de bani pe criterii lipsite de relevanță.

Așa stând lucrurile, municipiile reședință de județ, ca și Alba Iulia, pot atinge pragul de finanțare de 11.463.415 euro, pentru fiecare. Orașe mari și foarte mari, din aceeași categorie, dincolo de trufia rănită prin asimilarea cu cele mici, se vor grăbi să țintească și alte surse de finanțare pentru simplu motiv că, pe aceleași obiective, acești bani sunt o mică parte din piramida nevoilor. Această distribuire egalitaristă va scoate în evidență rezultate complet diferite (orașele mai mici pleacă de la zero pe anumite investiții, iar altele vor finaliza ținte mai vechi sau vor deschide noi oportunități), mai ales în lipsa asocierilor dintre UAT-uri. Care asocieri și parteneriate, dacă ne referim la ADI-uri, de exemplu, sunt perfect eligibile. Mai adaug că municipiile, altele decât cele reședință de județ (de ex. Sebeș), pot lua până la 3.467.741,94 euro pentru fiecare. Orașele ating un prag de finanțare, din acest fond, de până la 2.523.148,15 euro, iar comunele 255.066,39 euro, pentru fiecare.

Electrica Furnizare Discount

Aceste cifre au fost puse pe masa negocierilor cu Comisia Europeană. Sigur vor evolua! Nu spre o consistență profitabilă comunităților locale. Fondul menționat mai sus este bine că există, dar e insuficient. Inițial au fost ceruți și bugetați mai mulți bani! Am condus 24 de ani un municipiu reședință de județ și cunosc neajunsurile care afectează viața comunităților locale. Pentru a transforma verde și digital aceste comunități, avem nevoie de mai mulți bani, dar și de o justă gândire a investițiilor eligibile. Nu poți finanța stații de încărcare pentru mașini electrice fără să asiguri fonduri substanțiale pentru infrastructura și puterea electrică necesară. Pistele de biciclete trebuie să acompanieze în principal străzi modernizate care asigură legături între ce principalele zone de interes ale orașelor sau între comunități învecinate. Au dispărut din posibilitatea finanțării parcările cu soluțiile verzi complementare. Construirea de locuințe noi este permisă, dar subfinanțată.

Tipurile de proiecte eligibile vizează elaborarea și digitalizarea de Planuri Urbanistice Generale și/sau Zonale, precum și alte planuri de amenajarea teritoriului. De reținut, că o direcție de la care România, nici Alba Iulia, nu ar trebui să se abată este dată de Mobilitatea Urbană Verde. De la mijloace de transport, sisteme de gestiune a traficului, până la infrastructură pentru vehicule electrice sau biciclete. În această măsură sunt susținute, la nivelul municipiilor și orașelor, construirea de locuințe pentru tineri și a celor de necesitate, pentru specialiști din educație sau sănătate.

Chiar dacă vorbim de sume importante, acestea nu sunt suficiente doar ele singure. Marea provocare a unor comunități, precum cea din Alba Iulia, este să folosească acești bani la pachet și concomitent cu alte proiecte, cu alte surse de finanțare, precum viitoarele programe operaționale, bugetul local, credite ori alte linii de finanțare europeană.

Așadar, pentru această primă alocare, primarii trebuie să clarifice situația juridică a terenurilor și clădirilor, să-nceapă studiile de fezabilitate, să anticipeze nevoile de resurse umane pentru implementare, lichidități pentru cofinanțare. Ca să depășim un prag atins azi, pe perioada de programare 2014-2020, de doar 55% absorbție, până la acest moment. Dacă vreți, PNRR-ul și acest fond sunt o barcă de salvare, însă nu vor fi și vaporul care să ne ducă la țărm. Banii ce se pot atrage de aici au utilitatea lor, dar cine își închipuie că ei ne vor rezolva toate problemele se află într-o mare eroare. Administrațiile din România trebuie să acționeze ofensiv și cu temele făcute exemplar. Fondurile pentru comunități trebuie căutate, identificate și luate pentru cât mai multe proiecte. Iar lucrul ăsta se poate face numai cu resursă umană de calitate și cu foarte multă muncă. Apelul meu către cei din administrații e să vadă și dincolo de PNRR, fiindcă vor întrezări programele operaționale, e drept, foarte întârziate azi, însă fără de care nu poți gândi la o scară mare, mai ales dacă vrei să lași ceva în urma ta.

Mircea Hava, europarlamentar PNL
Membru al Grupului PPE

Publicitate

Actualitate

A fugit din arestul la domiciliu și a fost reținut de polițiști. Bărbat din Alba Iulia cercetat pentru evadare

Publicat

în

A fugit din arestul la domiciliu și a fost reținut de polițiști. Bărbat din Alba Iulia cercetat pentru evadare

Un bărbat din Alba Iulia fost reținut de polițiști după ar fi părăsit locația unde executa măsura preventivă a arestului la domiciliu. Bărbatul este cercetat pentru evadare.

La data de 30 iulie 2021, polițiștii de Serviciului de Investigații Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba au luat măsura reținerii, pentru 24 de ore, față de un bărbat, de 31 de ani, din Alba Iulia, care este cercetat pentru evadare.

În sarcina acestuia s-a reținut faptul că, în seara zilei de 29 iulie 2021, bărbatul ar fi părăsit imobilul la care s-a stabilit executarea măsurii preventive a arestului la domiciliu, fără permisiunea organului judiciar.

Electrica Furnizare Discount

Față de acesta, polițiștii au întocmit un dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de evadare și au sesizat instanța de judecată, în vederea dispunerii măsurilor legale.

 

Citește mai mult

Actualitate

Bărbat din Hunedoara reținut de Polițiștii din Abrud pentru tăiere ilegală și furt de arbori. Acuzat că ar fi sustras 11 arbori din specia fag

Publicat

în

Bărbat din Hunedoara reținut de Polițiștii din Abrud pentru tăiere ilegală și furt de arbori. Acuzat că ar fi sustras 11 arbori din specia fag

Polițiștii din Abrud au luat măsura reținerii față de un bărbat, din județul Hunedoara, care este cercetat pentru tăiere ilegală și furt de arbori. Pentru documentarea activității infracționale, polițiștii au efectuat o percheziție domiciliară.

La data de 30 iulie 2021, polițiștii din Abrud au luat măsura reținerii, pentru 24 de ore, față de un bărbat, de 32 de ani, din comuna Crișcior, județul Hunedoara, care este cercetat pentru tăiere ilegală de arbori și furt de arbori.

Electrica Furnizare Discount

În sarcina acestuia s-a reținut faptul că, în cursul lunii iulie 2021, ar fi tăiat, fără drept și ar fi sustras 11 arbori, din specia fag, dintr-o pădure aflată în proprietatea unui composesorat, iar materialul lemnos l-ar fi transportat la domiciliul său.

Pentru documentarea și probarea activității infracționale, vineri, 30 iulie, polițiștii, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpeni, au efectuat o percheziție domiciliară, în județul Hunedoara, în urma căreia au fost indisponibilizate și ridicate 12 metri cubi de material lemnos.

Cercetările sunt continuate pentru stabilirea întregii activități infracționale.

Citește mai mult

Actualitate

A V-a ediție a BIBLIOTECII DE VACANȚĂ de la Sebeș s-a încheiat de Ziua Prieteniei. Două săptămâni de povești, jocuri și muzică au adus împreună peste 100 de copii și de biblio-voluntari

Publicat

în

A V-a ediție a BIBLIOTECII DE VACANȚĂ de la Sebeș s-a încheiat de Ziua Prieteniei. Două săptămâni de povești, jocuri și muzică au adus împreună peste 100 de copii și de biblio-voluntari

Proiectul „BIBLIOTECA DE VACANȚĂ”, aflat la cea de-a V-a ediție, inițiat de Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș prin Biblioteca Municipală „Lucian Blaga” Sebeș, cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local al Municipiului Sebeș, s-a desfășurat în perioada 19-30 iulie 2021.

Activitățile variate propuse celor mai mici cititori ai bibliotecii au fost menite să le stimuleze curiozitatea, abilitățile practice, creativitatea și să le satisfacă nevoia de lectură și de petrecere a timpului liber în compania plăcută a celor de vârste apropiate și a voluntarilor, care au ales să se bucure de atmosfera de vacanță. Și în acest an, programul s-a bucurat de mare succes, peste o sută de copii înscriși alegând biblioteca în perioada estivală.

O echipă frumoasă de biblio-voluntari dedicați și inimoși, mai mulți părinți și bunici ne-au sprijinit în realizarea activităților propuse, care s-au desfășurat în locații îndrăgite de sebeșeni: grădina Muzeului Municipal „Ioan Raica” Sebeș și sala de spectacole a Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeș.

Prin atelierele de lectură desfășurate zilnic, ne-am propus să aducem vacanței mari un plus de bună dispoziție prin povești pe tonuri muzicale. Prima filă din povestea noastră estivală am scris-o alături de psiholog Ramona Carmen Cotruș, autoarea cărții pentru copii „Împreună, chiar și departe”. O nouă zi… o nouă poveste… citită altfel de micii actori de la Trupa de teatru pentru copii „Masca” din Sebeș, un proiect coordonat de Lavinia Kamla Donose.

Sala de spectacole a Centrului Cultural „Lucian Blaga” a fost animată cu lumini și umbre din poveștile de odinioară. Responsabil pentru această incursiune în povestea peliculei filmate și a aparatului de proiecție a fost Mihai Tokeș, angajat al primăriei Sebeș și voluntar al bibliotecii. Am vizionat filme de animație și am învățat notele muzicale cu ajutorul tuburilor sonore.

În cadrul atelierelor de creație am dat viață animalelor marine prin dactilopictură, am creat propriul greenarium, am decorat farfurii cu imagini multicolore, am învățat să fim generoși, modești, responsabili și solidari unii cu ceilalți.

Am pornit într-o călătorie imaginară în lumea cărților alături de scriitoarea Viorica Cazan, autoarea cărții pentru copii „Războiul din baltă” (Victoria Brotăcelului în ureche cu un cercel) și ilustratoarea volumului, Naomi Pătrânjan, elevă a Liceului de Arte „Regina Maria” Alba Iulia.

Am încheiat prima săptămână a bibliotecii de vacanță, plină de culoare, muzică, dans, veselie și voie bună, alături de prieteni dragi nouă.

Am dedicat cea de-a doua săptămână a bibliotecii de vacanță… muzicii. Am aflat povestea notelor muzicale, ne-am continuat călătoria pe portative muzicale și-am ascultat povești despre mari compozitori. Ne-am bucurat de prezența grupului de copii de la Școala de muzică „DoReMi” a Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeș, proiect coordonat de prof. Alexandra Pamfilie, cântând și dansând împreună! A fost din nou alături de noi Grupul folcloric „Felician Fărcașu” al Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeș, coordonat de prof. Adrian Pamfilie, care ne-au oferit, cu voioșie, cântece din zona noastră.

Împreună cu toți copiii participanți la „Biblioteca de vacanță” am omagiat ziua de 29 iulie, Ziua Imnului Național al României.

Publicitate

Am desenat, am decupat și am colorat măști de carnaval, am confecționat brățara prieteniei, completând astfel programul activităților.

La festivitatea de încheiere a proiectului, ne-am bucurat de prezența primarului Municipiului Sebeș, Dorin Nistor, care le-a făcut copiilor o surpriză inedită, citindu-le povestea „De ce prietenii sunt importanți”, în data de 30 iulie fiind sărbătorită Ziua Internațională a Prieteniei.

Biblioteca de vacanța s-a încheiat cu muzică, voie bună și cu prietenii frumoase. Toți participanții au primit dulciuri și diplome de participare.

Mulțumiri speciale biblio-voluntarilor noștri „muzicali”: Mihai Șerbănescu, Alesia Tecău, Dragoș Poloșan, Ioana Olaru, Ema Poloșan, Noelia Suciu.

Mulțumim cadrelor didactice: înv. Mihaela Gatea, înv. Mihaela Călinoiu, înv. Roxana Drumea, înv. Eugenia Cibu, înv. Marina Bîrsan.

Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș urează tuturor copiilor vacanță plăcută! Vă mulțumim că ați fost alături de noi în această poveste! Ne revedem, în curând!

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare