Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Mircea Frenţiu: Vocile Ortodoxiei

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Întotdeauna, oamenii au căutat să creeze o legătură, un pod între ei şi Dumnezeu şi sute de ani nu au reuşit să-l găsească. Păcatele noastre au făcut un zid de despărţire, de netrecut între noi şi Dumnezeu dar mai ales după păcatul originar făcut de protopărinţii noştri, Adam şi Eva. Toate încercările noastre de a depăşi această prăpastie au dat greş şi tot de la Dumnezeu a venit salvarea. El a găsit o cale de a face un „pod” între El şi oameni şi acest pod a fost jertfa supremă a singurului său fiu, Iisus Hristos, care moare pe cruce pentru păcatele noastre.
Asemenea punţi de legătură trebuie construite şi de ierarhii bisericii noastre ortodoxe, între ei şi credincioşi. Este nevoie astăzi, în plină criză economică dar şi morală, ca ierarhii bisericii ortodoxe să nu părăsească poporul şi să construiască multiple punţi de legătură cu creştinii fiindcă ei, creştinii români, nu pot fi apăraţi doar cu rugăciuni şi pomeni ci şi cu cuvinte îndrăzneţe şi cu impact puternic asupra sufletului românesc. Criza societăţii româneşti nu este numai economică ci şi una sufletească, şi dacă ne vindem totul, inclusiv sufletul, atunci suntem pierduţi ca naţiune.
Dar iată că de Sfintele Paşti, Mitropolitul Ardealului, Laurenţiu Streza, prin pastorala adresată creştinilor spune: „Creştinismul nostru formal e cauza a tot răul ce vine asupra noastră, ne alipim de bunurile şi plăcerile trecătoare ale acestei lumi, tinerii noştri sunt educaţi de mass-media, părinţii sunt plecaţi să-şi câştige existenţa în alte ţări, ne spurcăm mintea cu imaginile deşănţate din ziare, reviste şi televizor.” Cu alte cuvinte el ne spune: români, opriţi-vă din dezmăţ, puneţi ordine în viaţa voastră, puneţi limite nesaţului vostru de orice fel, chemaţi pe Dumnezeu să pună ordine în voi şi în lumea voastră. După părerea mea este un ultimatum dat românilor creştini. Ştiţi ce este un ultimatum? Este o expunere dar şi o soluţie a rezolvării problemelor românilor pe cale amiabilă cu Dumnezeu. Întotdeauna am considerat că pentru a rezolva o problemă trebuie să recunoşti că ea există şi apoi sunt convins că o să găsim soluţii de rezolvare. Prin vorbele sale mitropolitul Ardealului ne spune că există probleme deosebite pe care credincioşii ajutaţi de biserică sunt convins că le vor rezolva. În anul 2009, mitropolitul Ardealului a fost singurul înalt prelat care s-a pronunţat împotriva vaccinurilor de proastă calitate şi mai ales asupra vaccinului împotriva cancerului de col uterin în care se vede influenţa unor sfătuitori ai dânsului de mare valoare, biofizicianul şi teologul Virgiliu Gheorghe, cu vestita lui carte „Imbecilizarea prin televiziune” dar şi a doctorului Pavel Chirilă. Mă bucur de faptul că are asemenea sfătuitori dar sunt convins că televiziunile, radioul şi presa în general nu trebuie să devină toxice pentru popor şi nu trebuie să lucreze doar pentru spălarea creierelor în folosul unor politicieni ci trebuie să lucreze prin emisiuni de bună calitate în folosul educării maselor. „A demoniza” toate televiziunile sau mass-media, în general, înseamnă a demoniza ştiinţa, care după părerea mea şi după declaraţia unui mare fizician numit Albert Einstein merge mână în mână cu credinţa în folosul umanităţii.
Este un act de mare curaj din partea unui înalt prelat al Bisericii Ortodoxe de a spune adevărul, adevărul care nu poate fi condiţionat şi care spune prin gura dânsului: „Români, chemaţi pe Dumnezeu în sufletul vostru, nu vă vindeţi şi nu vă pustiiţi sufletul, români, aveţi nevoie de Dumnezeu pentru a vă mântui!”
O altă punte de legătură între creştini şi mireni este declaraţia Î.P.S. Ioan Selegean, arhiepiscopul Covasnei şi Harghitei care are curajul unei declaraţii oarecum politice dar şi patriotice. Avem multe localităţi în Harghita şi Covasna în care românii vorbesc doar cu Dumnezeu în limba română. În comuna Plăieşii de Jos, satul Imper, cătunul Doboi, limba română a ajuns doar o limbă liturgică iar cele 200 de suflete o vorbesc doar în biserica veche de trei secole. Este o declaraţie avertisment de care guvernanţii noştri trebuie să ţină seama.
Din cele două cuvântări ai celor doi mari ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române românii trebuie să ştie că ei nu mai au unitate, că sunt dezbinaţi mai mult ca oricând, sunt derutaţi de confuzii ideologice şi nu mai au o viziune proprie asupra vieţii dar pot să fie siguri că Biserica Ortodoxă nu i-a părăsit şi că apa vie a cuvântului ei este întotdeauna printre români!



Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

Un tânăr din Alba participă la SERP Conf 2024, cel mai mare eveniment de SEO din Europa Centrala si de Est

Unirea Ziarul

Publicat

în

Un tânăr din Alba participă la SERP Conf 2024, cel mai mare eveniment de SEO din Europa Centrala si de Est. Ce discută profesioniștii în optimizarea pentru motoarele de căutare Iulian Ghișoiu, un tânăr din Sebeș, pasionat de SEO, fondator și general manager al TargetWeb, una dintre cele mai puternice agenții de Search Engine Optimization […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea