Rămâi conectat

Actualitate

Minune la Panteonul Moților de la Țebea: Gorunul lui Horea, despre care se credea că s-a uscat, revine la viață

Ziarul Unirea

Publicat

în

Minune la Panteonul Moților de la Țebea: Gorunul lui Horea, despre care se credea că s-a uscat, revine la viață

După mai bine de 15 ani în care s-a crezut că arborele, vechi de 400 de ani şi declarat monument istoric, s-ar fi uscat cu totul, o tânără tulpină, cu câteva frunzuliţe de stejar, a răsărit la rădăcina Gorunului lui Horea, din cimitirul de la Ţebea. Gorunul lui Horea are o circumferinţă de aproape nouă metri, iar istoria locurilor a consemnat faptul că sub acest copac moţii au fost chemaţi la luptă de către Horea, unul dintre capii răscoalei de la 1784.

Descoperirea vlăstarului de gorun a avut loc în urmă cu câteva zile, în timpul pregătirilor pentru Serbările Naţionale de la Ţebea. Ultima creangă viabilă a Gorunului lui Horea s-a rupt în anul 2005, în urma unei furtuni puternice, iar de atunci s-a crezut că stejarul s-a uscat definitiv.

„Putem vorbi chiar de o minune. Este un lucru fantastic că la rădăcina Gorunului lui Horea a apărut un vlăstar tânăr. Am fost surprinşi şi ne-am bucurat tare mult pentru că putem spune chiar că avem de-a face cu o rază de speranţă şi de continuitate a obiceiurilor, tradiţiilor şi respectului faţă de eroii neamului, în cimitirul de la Ţebea, unde este înmormântat Avram Iancu. O să ne îngrijim să aibă condiţiile necesare pentru a se dezvolta în mod corect şi pentru a asigura continuitatea unui simbol al neamului românesc, în Panteonul de la Ţebea”, a declarat marţi, pentru AGERPRES, directorul general al Direcţiei Generale de Administrare Monumente şi Promovare Turistică (DGAMT) a judeţului Hunedoara, Radu Barb.

Gorunul a intrat în declin după mai bine de o sută de ani, în perioada 1891-1892, când la baza lui au fost depozitate cărămizile folosite la ridicarea bisericii din cimitir. Pentru a fi protejat, în anul 1924 gorunul a fost legat cu cercuri de oţel şi cimentat pe interior, fiind retezat la o înălţime de nouă metri. Trunchiul stejarului a fost îmbrăcat apoi în ciment în anul 1947, pe exterior fiind executat un model de scoarţă de copac.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

România în Air Schengen și Schengen maritim din 31 martie. Ce se schimbă de duminică la controale și cum vor călători copiii minori

Ziarul Unirea

Publicat

în

România în Air Schengen și Schengen maritim din 31 martie. Ce se schimbă de duminică la controale și cum vor călători copiii minori România intră în spaţiul Schengen cu frontierele aeriene (Air Schengen) și maritime începând de duminică, 31 martie. Secretarul de stat în Ministerul de Interne, chestorul Bogdan Despescu, a explicat ce înseamnă acest […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea