Rămâi conectat

Actualitate

Ministrul Sănătății: Se pregătesc normele de aplicare pentru Legea vaccinării

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

La Parlament deja se pregătesc normele de aplicare la Legea vaccinării – a declarat, miercuri, Ministrul Sănătății, Florian Bodog.

„Nu este prea devreme și vreau să vă asigur că toți cei care au lucrat la lege și colegii mei deja pregătesc normele de aplicare. Practic, nu vom aștepta ca legea să își facă tot parcursul, noi vom fi cu normele de aplicare pregătite, cu toate că inițial în lege era prevăzut un alt termen de aplicare…”, a spus ministrul în cadrul unei dezbateri privind vaccinarea.

El a precizat că Legea vaccinării nu se referă la obligativitate, ci la sănătatea copiilor.

” (…) Legea nu este despre obligativitate, legea este despre copiii noștri. Practic, am făcut această lege pentru a ne proteja copii, pentru a ne proteja starea de sănătate a nației, viitorul. Am două fete și amândouă sunt vaccinate la zi și au făcut și vaccinurile care nu sunt obligatorii pentru că eu am încredere această parte a sistemului de sănătate, este foarte importantă și are rolul ei. (…) Acesta este motivul pentru care încasez tot ce încasez de fiecare dată când se întâmplă câte un pas în parcursul legii vaccinării. Acesta este motivul pentru care trec mai departe și îmi dă putere să merg mai departe. Eu cred că este cel mai important pas în a face prevenție în România. Legile noastre sunt făcute pentru oameni”, a mai spus Bodog.

El a spus că marți a fost livrată în țară prima cantitate de vaccin antigripal de 20.000 de doze din totalul de un milion care urmează să ajungă în țară.

„Vreau să vă anunț că de ieri prima cantitate de vaccin gripal a fost livrată în țară și este direct livrată la Direcțiile de sănătate publică, așa că vaccinarea antigripală poate începe. Contractul pentru cantitatea care este necesară pe tot anul la vaccin antigripal urmează să fie semnat până la sfârșitul acestei luni”, a afirmat Bodog.

Vicepremierul Marcel Ciolacu a declarat, tot miercuri, că Legea vaccinării nu va mai avea probleme în a fi adoptată, având în vedere și votul de la Senat.

„Părerea mea este că legea nu va mai avea probleme din acest moment. S-a văzut și scorul acordat în Senat — 99 de voturi ‘pentru’ și o abținere. Sunt ferm convins că și la Camera Deputaților o să fie tot un astfel de scor. Trebuie să fim corecți, este primul Guvern care își asumă această lege. Cu toate că în jurul legii s-a vorbit numai despre obligativitate, fondul legii este cu totul altul”, a afirmat vicepremierul, în cadrul unei dezbateri privind vaccinarea.

El a subliniat că legea nu reprezintă o simplă reglementare administrativă a vaccinării.

„Prin această lege, Guvernul și coaliția de guvernare vor să asigure și să garanteze românilor dreptul de a se proteja împotriva unor boli”, a mai susținut demnitarul.

Potrivit acestuia, legea prevede asigurarea de stocuri de vaccin și va da predictibilitate, flexibilitate și continuitate în procesul de aprovizionare cu aceste produse.

„În primul rând va asigura stocurile necesare de vaccin. Nu trebuie să mai existe cazuri în care un vaccin să nu fie găsit în România. Legea va asigura predictibilitate, flexibilitate și continuitate în procesul aprovizionării de vaccinuri și un sistem de achiziție cât mai transparent. Mă aștept ca marii producători de vaccinuri să înțeleagă că nu putem trata vaccinarea ca pe o simplă afacere. (…) Legea va permite formarea unui grup de experți care să decidă ce vaccinuri sunt necesare, când și cum le administrăm, experți care să ne asigure că riscul reacțiilor adverse este extrem de redus. (…) Vorbim prea mult în aceste zile despre obligativitate, iar asta se întâmplă din lipsa comunicării, din cauză că informațiile specializate nu au ajuns la timp la cei care se opun vehement vaccinării”, a mai spus vicepremierul.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice: Cum funcționează noul concept de plată cu tichete și cum poate fi accesată platforma

Ziarul Unirea

Publicat

în

Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice: Cum funcționează noul concept de plată cu tichete și cum poate fi accesată platforma O noutate pe piaţa muncii a fost anunţată marţi, 23 aprilie, de către Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale. Persoanele fizice pot angaja şi plăti legal personal pentru activităţi casnice, iar […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea