Ministrul sănătăţii: Fenomenul plicului la medic nu poate fi eradicat, chiar dacă veniturile medicilor şi asistentelor au crescut

Fenomenul plicului la medic nu poate fi eradicat, chiar dacă veniturile medicilor şi asistentelor au crescut substanţial din martie, în unele cazuri dublându-se, susţine Sorina Pintea, ministrul sănătăţii. 

Pintea a mai spus că pacienţii trebuie să nu mai ofere şpagă, iar personalul medical să nu mai accepte, arătând totodată că există „mijloace” la nivelul managementului spitalului prin care acest fenomen să fie redus.

ELIT

„În momentul în care discutam de majorarea veniturilor generate de creşterile salariale, am spus că acest fenomen (plicul la medic – n.red.) nu va putea fi eradicat din start. M-ar deranja foarte tare dacă actul medical ar fi condiţionat.

Mă deranjează în egală măsură faptul că atât pacienţii, cât şi aparţinătorii oferă şpagă, la fel cum şi faptul că personalul medical primeşte. Am putea să nu oferim noi, să vedem ce se întâmplă. Nu cred că rămâne un pacient netratat şi cineva riscă acest lucru”, a spus Sorina Pintea, prezentă în cadrul unei conferinţe organizate de Societatea Română de Cardiologie.

Mihail David - 2020

Creşterile salariilor s-au văzut în cazul medicilor şi al asistentelor medicale, care au primit chiar şi venituri duble aferente lunii martie faţă de februarie 2018, însă au creat şi confuzie în sistem pentru că în cazul personalului auxiliar veniturile au scăzut în urma plafonării sporurilor. Această situaţie a dus la protestele angajaţilor din spitale, iar după discuţiile cu reprezentanţii sindicatelor, sub ameninţarea unei greve generale în sistem, autorităţile au decis să dea o ordonanţă de urgenţă prin care să fie corectate greşelile prezentate de sindicate.

Miercuri, Ministerul Muncii a publicat documentul care stabileşte introducerea unor corecţii pentru categoriile de personal care au primit salarii mai mici în martie faţă de februarie, scoaterea gărzilor din calculul procentului de 30% din totalul cheltuielilor salariilor de bază, câteva dintre revendicările personalului auxiliar.

Sursa: zf.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

1 comentariu

cititor 20 mai 2018 at 18:46

POATE FI ERADICAT,FOARTE SIMPLU: AFARA DIN SISTEMUL PUBLIC,DECAT NISTE PARAZITI,MAI BINE FARA EI!

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...