Rămâi conectat

Politică Administrație

Ministrul pentru Mediul de Afaceri, la Alba Iulia, despre Start Up Nation 2018: Ne dorim simplificare în aplicare, iar băncile să judece la fel

Dragoş Suciu

Publicat

în

Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Radu Oprea, a declarat, vineri, că își dorește de la programul Start Up Nation 2018 să fie mai simplu pentru cei care aplică, băncile să judece la fel, iar toate aspectele să fie tratate transparent și egal oriunde în țară.

Radu Oprea a declarat, vineri, în cadrul unei conferințe de presă la Universitatea ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, după o întâlnire cu tineri și studenți, că s-a aflat într-o perioadă de consultări cu toți cei implicați în programul Start Up Nation 2018, de la beneficiari, consultanți, bănci, astfel încât să arate că au învățat din experiența de anul trecut. În următoarea perioadă vor fi publicate ghiduri de bună practică.

Am lansat câteva principii la Consiliul Consultativ pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii în care am spus că ne dorim simplificare și uniformizare. Simplificare în ceea ce privește felul în care poți aplica. Uniformizare și transparență în luarea deciziilor și de aceea vom publica împreună cu băncile partenere ghidurile de bună practică astfel încât deciziile pe care le iau și felul în care abordează Start Up Nation într-o bancă parteneră să fie unitar și să aibă același conținut, indiferent de cei cu care lucrăm ca parteneri. Același lucru e valabil și pentru agențiile regionale. Am constatat că deciziile și felul în care evaluau nu era la fel în toate agențiile regionale și atunci credem că e foarte important ca cel care aplică în 2018 să știe exact ce trebuie să facă, pas cu pas, cu termene, cu perioade, în cât timp va ajunge la finanțare și care sunt pașii de urmat”, a spus Radu Oprea.

Întrebat de jurnaliști ce înseamnă ”simplificare”, ministrul a spus că partea de plan de afaceri să fie foarte ușor de realizat.

”Cerințele care azi sunt legate de proiecții financiare și care nu erau unitare în diversele regiuni ale țării, să fie uniformizate, să fie lucrurile foarte simple pentru că start up-ul se referă la debut, la partea de trezire a spiritului antreprenorial și la partea de șansă. Șansa de a putea să devii antreprenor, șansa de a putea să-ți iei destinul în propriile mâini și de a avea de o afacere de succes într-o zi (…) Sunt trei activități care sunt astăzi cu un punctaj mai mare: producție, industrii creative și IT și, de asemenea, constrângerea legată de a avea două locuri de muncă pe o perioadă de trei ani de zile. Pornind de aici, restul lucrărilor care au fost adăugate în plus, să devină mult mai simple și mult mai clare”, a spus ministrul.

De asemenea, întrebat dacă înscrierea în program începe în luna aprilie, ministrul pentru Mediul de Afaceri a ezitat să răspundă, precizând că lansarea programului trebuie să aibă date foarte clare, cu o foarte bună dezbatere și explicare.

”Aprilie, ca o opinie personală în acest moment, cred că este prea aproape pentru a comunica foarte bine tot ceea ce ne-am propus să aducem la cunoștința celor interesați. Vrem să venim cu ghidul de bună practică”, a spus Radu Oprea, la insistențele jurnaliștilor.

Totodată, el a adăugat că este foarte important să se facă și un program de pregătire a celor care intră în contact cu aplicantul, de la consultanți și personalul băncilor partenere, subliniind că își dorește ca ”toate băncile să judece la fel, să aibă aceleași cerințe”.

Despre deconturile de la programul de anul trecut, ministrul a spus că în jur de 1.200 de planuri de afaceri, dintre cele 1.444 admise, au fost finanțate, subliniind că sunt în grafic cu plățile.

De asemenea, ministrul crede că în acest an va fi un număr dublu de aplicanți, bazându-se pe informațiile pe care le-a primit de la consultanți.

Prin Programul Start-up Nation, IMM-urile pot primi ajutor de la stat nerambursabil de până la 200.000 de lei.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Declinul industriei europene a fost temă de discuție în cadrul unui summit desfășurat, în această săptămână, la Anvers, în Belgia

Unirea Ziarul

Publicat

în

Declinul industriei europene a fost temă de discuție în cadrul unui summit desfășurat, în această săptămână, la Anvers, în Belgia. Nu mă feresc să spun că este un strigăt de disperare al reprezentanților companiilor, al sindicaliștilor, în măsura-n care e și o provocare pentru liderii politici ai UE. De altfel, Ursula von der Leyen, șefa […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea