Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Politică Administrație

Ministrul Fondurilor Europene, la Alba Iulia: Estimăm că exercițiul bugetar 2007-2013 se va încheia cu o absorbție de 82%

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, estimează că România va încheia exercițiul bugetar 2007-2013 cu o rată de absorbție de 81-82%, dar ar putea fi și mai mare, în condițiile în care Programul Operațional Sectorial Creșterea Competitivității Economice ( POSCCE) a ajuns la o absorbție de 98%.

Ghinea, la Alba Iulia01”Estimarea noastră acum este undeva 81-82%, noi lucrăm pe acest scenariu, dar s-ar putea să mai crească. De pildă am avut o veste foarte bună de la colegii de la POSCCE, de la programul de competitivitate,  POSCCE a ajuns la 98% absorbție. Deci practic s-au chinuit foarte mult să închidă aceste proiecte”, a declarat Cristian Ghinea, luni, la Alba Iulia.

Acesta a afirmat că o problemă a sistemului de fonduri europene este că sunt foarte mulți bani care stau la ministere.

”O altă problemă a sistemului de fonduri europene este că sunt foarte mulți bani care stau la diverse instituții, nu e cazul autorităților locale, vorbim de ministere acum, este un sistem, niște fluxuri financiare prin care dăm toți banii la început și apoi ne rugăm de ei să vină cu facturi și acum, la închidere, ne tot luăm la verificat ce au făcut cu acești bani, uneori avem surprize plăcute că au făcut ceva cu acești bani deși nu ne-au anunțat. Deci este un element de impredictibilitate pe care încercăm să-l limităm printr-o OUG care va modifica acea ordonanță 40 din 2015 privitoare la fluxurile financiare. Sperăm să rezolvăm această problemă în următoarele două săptămâni”, a spus Ghinea

Acesta a mai declarat că în mandatul Guvernului Cioloș au fost absorbite trei miliarde de euro, rata ajungând de la 56, la 78%.

”Noi suntem între două exerciții financiare. Este exercițiul financiar vechi 2007-2013 la care lucrăm să-l închidem și aici au intrat în țară, în mandatul acestui guvern trei miliarde de euro, scurt, fără nicio altă obiecție. Am găsit absorbția la 56 la sută și astăzi e la 78 la sută. Calculați dumneavoastră dacă aceasta e bine sau e rău pentru un guvern care e în funcție din noiembrie anul trecut. În ceea ce privește deschiderea exercițiului financiar 2014 – 2020, în primul rând nu e zero așa cum am arătat și la audierea în Parlament, a ajuns la 1 la sută, în contextul în care la nivelul Uniunii Europene, 1,5 este media”, a spus Ginea.

Ministrul Fondurilor Europene a adăugat că este irelevant să se vorbească de absorbție la începutul acestui exercițiu financiar

”Acum vorbim de lansări. Lansăm ghiduri și primim proiecte, aceste proiecte încep și apoi vom întoarce banii de la Comisia Europeană și vom face ceea ce dumneavoastră numiți absorbție și ceea ce ar trebui să se numească rambursări, că despre acestea vorbim. Am lansat ghiduri pentru 13 miliarde de euro, 7 miliarde de când sunt eu ministru, deci pot să mă laud că avem performanță reală, măsurabilă pe acest subiect. În rest, că spun unii că e absorbție zero și așa mai departe sunt aiureli venite din faptul că am adus la suprafață niște lucruri pe care le-am găsit urâte, prost croite la minister”, a spus Ghinea, răspunzând unei întrebări.

Ministrul Fondurilor Europene a participat luni la o întâlnire cu primari și autorități din județul Alba, iar ulterior a susținut o conferință de presă la sediul Primăriei Alba Iulia.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Delegație a Băncii Mondiale în vizită de lucru la Sebeș: Care a fost scopul întălnirii cu primarul Dorin Nistor

Bogdan Ilea

Publicat

în

Delegație a Băncii Mondiale în vizită de lucru la Sebeș: Care a fost scopul întălnirii cu primarul Dorin Nistor Timp de două zile, o delegație a Băncii Mondiale a fost în vizită de lucru la Sebeș, pentru a discuta cu primarul Dorin Nistor despre realizarea unei investiții teritoriale integrate în zona Sebeș-Vințu de Jos. În […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea