Ministrul Educației, despre cursurile online: Elevii pot fi notați, iar nota poate fi trecută în catalog cu acordul părinților

TECHNOVA - Înlocuiește-ți centrala

Toate școlile din România sunt obligate să reia cursurile online pentru elevi, în perioada în care cele fizice sunt suspendate din cauza pandemiei de coronavirus. Așadar, dacă până acum cursurile se țineau online sub o formă de recomandare, acestea au devenit obligatorii pentru toate unitățile de învățământ din România, iar Ministrul Educației a ținut să adauge în direct la Digi24 faptul că elevii vor putea să primească și note.

Până acum, cursurile online pentru elevi s-au desfășurat în baza unei recomandări în acest sens de la Ministerul Educației. „Recomandarea a fost să se încerce să se găsească soluții, inițial, să colecteze informațiile necesare accesului și participării elevilor la activitatea de predare, învățare, evaluare și a fost o recomandare. Acum am pus în practică sub formă de obligativitate, pentru că s-a simțit nevoia ca această reglementare să fie realizată prin ordin de ministru”, a explicat miercuri seara, la Digi24, ministrul Monica Anisie.

ELIT

„Referitor la note, da, elevii pot fi notați la momentul în care acești elevi revin la cursuri, pe baza a ceea ce au realizat în această perioadă pot fi notați, iar nota poate fi trecută în catalog cu acordul elevului sau al părintelui, dacă vorbim despre minori”, a precizat Monica Anisie.

Ministrul a explicat că ordinul pe care l-a dat miercuri este o măsură prin care a stabilit în mod clar care sunt responsabilităţile la nivel de Minister al Educaţiei, la nivel de Inspectorat Şcolar, unitate de învăţământ, cadru didactic, elev.
Prezența obligatorie la cursurile online pentru elevii care au mijloace

Astfel, prezența la cursurile online a elevilor care au această posibilitate este obligatorie. „Elevul trebuie să participe, elevul care acces la internet şi are posibilitatea de a participa la lecţiile online are obligativitatea de a participa la cursurile desfăşurate de către profesor”, a afirmat Monica Anisie, miercuri seară, la Digi 24.

Ministrul Educaţiei a solicitat sprijinul unităţilor de învăţământ, al inspectoratelor școlare şi administraţiei publice locale pentru ca un număr cât mai are de elevi să poată beneficia de acces la cursurile online.
Calculatoare sau tablete din inventarul școlilor, date elevilor în custodie

Astfel, pentru elevii care nu au mijloace de comunicare online, ordinul de ministru prevede inclusiv posibilitatea ca ei să primească în custodie computere sau tablete aflate în inventarele şcolilor. Părinţii ar urma să răspundă material pentru acestea.

În ceea ce priveşte durata cursurilor care sunt organizate online, Monica Anisie a spus că va rămâne flexibilă și va fi lăsată la aprecierea cadrului didactic, dar specialiştii în ştiinţele educaţiei au apreciat că un curs ar putea dura până la 50 de minute.

„Specialiştii în ştiinţele educaţiei au avut mai multe păreri când am discutat pe tema aceasta şi părerea dânşilor a fost că este mai bine să lăsăm o flexibilitate, pentru că profesorul sau învăţătorul ştie cel mai bine cât anume poate să dureze o astfel de lecţie, 40 de minute, 50 de minute, cam aici au fost recomandările pe care le-au făcut specialiştii în ştiinţele educaţiei”, a spus ministrul.

Tot cadrul didactic este cel care va trebui „să elaboreze, să adapteze și să selecteze resursele educaţionale”, a mai declarat Anisie. „Ei cunosc cel mai bine clasa pe care o au şi atunci pot lua măsurile cele mai bune”, a afirmat ministrul.

sursa: digi24.ro playtech.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419