Rămâi conectat

Actualitate

Ministrul Culturii: ”Centenarul – o sărbătoare a tuturor românilor” – au fost centralizate peste 2.100 de proiecte dedicate evenimentului

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Ministrul Culturii și Identității Naționale (MCIN), Lucian Romașcanu a informat, joi, că au fost centralizate 2.170 de proiecte dedicate Centenarului Marii Uniri, dintre care urmează să fie selectate cele care vor fi propuse Guvernului pentru finanțare în anul 2018.

„E foarte important să înțelegem că Centenarul este o sărbătoare a tuturor românilor, a tuturor instituțiilor de stat sau private care vor, într-un fel sau altul, să marcheze acest moment istoric. Nu poate o instituție, oricât ar fi ea de capabilă, să gestioneze tot în ceea ce privește evenimentele”, a spus Romașcanu, într-o conferință de presă desfășurată joi la sediul MCIN.

El a precizat că la Departamentul Centenar de la MCIN atribuțiile au fost împărțite pe două paliere — unul de intermediar și altul de organizator sau lider de proiect, fiind centralizate 2.170 de proiecte.

„Pe parte de intermediar suntem cei care am primit și am centralizat toate proiectele pe care instituțiile statului, ministerele și unitățile administrativ-teritoriale și-au propus să le facă în anul următor. În acest moment avem centralizate 2.170 de proiecte, dintre care 550 sunt fără costuri exprimate. Le vom filtra și refiltra încă o dată pentru a le propune, într-o săptămână de acum încolo, pentru finanțare în 2018. (…) Dacă vreți, vă pot spune și pe detalii: unități administrativ-teritoriale — 1.791 de proiecte de finanțat, plus 124 de proiecte pe care și le-au bugetat din resurse proprii; de la instituții — 199 de proiecte, de la minister — 114 proiecte; Bucureștiul are, până în acest moment, 60 de proiecte trimise de Primăria Generală, plus primării de sector; încă nu ne-au trimis Primăriile Sectoarelor 3 și 6”, a menționat ministrul.

În ceea ce privește funcția de organizator a MCIN, Romașcanu a amintit realizarea logo-ului Centenarului, „într-un concurs extrem de deschis și de curat”.

„Începând de astăzi, absolut toată lumea care va vrea să folosească vizualul Centenarului îl poate descărca de pe site-ul ministerului. Chiar vă rog mult să-l promovăm. Instituții, ministere, zone private, absolut toată lumea care vrea să folosească acest vizual nepatrimonial, fără implicații comerciale, o poate face la liber, vor putea descărca de acolo vizualul în format editabil, fonturile necesare, plus manualul de brand, care este obligatoriu în momentul în care se decide folosirea acestui vizual. Este vizualul oficial al Centenarului și ne dorim ca toată lumea să îl folosească pe acesta. Ne dorim ca acesta să fie vizibil în toate colțurile țării și afară în Anul Centenarului”, a spus ministrul Culturii.

Romașcanu a anunțat că își dorește ca pe 26 noiembrie, la Teatrul Național din București, să aibă loc un eveniment de lansare a Centenarului.

„Ne dorim ca, în paralel cu acest eveniment de lansare a Centenarului, și care va consta într-un pre-eveniment în foaierul TNB, un eveniment de muzică și poezie în Sala Mare a teatrului, plus o recepție după aceea, să fie dublat și de un mare concert în Piața Universității. Suntem în discuție cu potențiali organizatori. Vrem să marcăm cât se poate de festiv și frumos debutul acestui eveniment. Vom avea saluturile străinilor către România cu oameni importanți din zonele unde țara noastră este prezentă cu Institutul Cultural Român, dar nu numai. Regizorii și cei care se ocupă de conceptul acestui spectacol, avem onoarea să fie domnul Ion Caramitru, împreună cu domnul Mihai Constantinescu, șeful ARTEXIM, și care organizează Festivalul George Enescu. Programul cât de curând va fi disponibil și pentru public”, a precizat ministrul.

El a menționat că a fost realizată și finanțarea unor proiecte din zona privată dedicate Centenarului, MCIN dorindu-și să susțină acest gen de evenimente.

„Am avut 84 de proiecte înscrise, am alocat un milion de lei pentru aceste proiecte pe 2017, au câștigat 20 de proiecte cărora le-am alocat aproximativ jumătate din această sumă. Vor mai fi asemenea inițiative și în anul care vine, în același timp și AFCN și CNC vor avea sesiuni de finanțare de proiecte care vor fi dedicate sau vor avea conexiune cu Centenarul”, a spus ministrul.

Romașcanu a amintit și înființarea Fundației pentru Centenar în subordinea Secretariatului General al Guvernului, „un vehicul care să poată colecta sponsorizările și donațiile care vin din partea partenerilor privați”.

Prima întâlnire a comitetului interministerial, condus de premier, va avea loc, cel mai probabil, săptămâna viitoare, a spus ministrul, care și-a exprimat speranța ca la această ședință să fie prezentate și idei de mari proiecte care vor fi puse sub egida Centenarului.

El a explicat că bugetul alocat Centenarului va fi „o rezultantă și nu o premisă” a evenimentelor.

Sursa: agerpres.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara

Unirea Ziarul

Publicat

în

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara Variațiile termice și climatice devin din ce în ce mai extreme, iar în mai multe regiuni europene pătrund valuri de căldură și valuri de frig polar. Încălzirea globală și efectele meteorologice […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea