Rămâi conectat

Actualitate

Ministrul Apărării Naţionale: Forţele Navale se pregătesc să finalizeze concepţia legată de cele trei submarine pe care Armata le vrea în dotare

Mondoc Adriana

Publicat

în

Ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor, a declarat sâmbătă că Forţele Navale se pregătesc să finalizeze concepţia legată de cele trei submarine pe care Armata României le doreşte în dotarea sa.

“Discuţia despre submarine este în continuare pe rol. Forţele Navale se pregătesc să finalizeze concepţia legată de cele trei submarine pe care Armata României le vrea în dotarea sa, submarine pe care ni le dorim construite tot într-un şantier naval din România, aşa cum se întâmplă şi în cazul corvetelor. Probabil că multă lume a zis că avem idei science-fiction. Eu vă spun că nu. Am fost în urmă cu câteva luni în Grecia, la colegii noştri. Am văzut acolo capacităţile de construcţie a submarinelor pe care ni le dorim şi noi la Marea Neagră în dotarea Forţelor Navale româneşti. Este un proiect industrial care cred eu că se poate pune în practică fără niciun fel de problemă şi în România. De îndată ce Forţele Navale vor finaliza concepţia pentru înzestrarea cu submarine vom înainta acest proiect de înzestrare cu submarine către Parlamentul României şi către CSAT pentru avizele necesare şi va trebui să identificăm şi resursa bugetară pentru realizarea acestui obiectiv. Nu discutăm despre un proiect pe termen scurt sau mediu, discutăm de un proiect pe termen lung, pentru că deocamdată principalele programe de înzestrare sunt deja pe rol”, a spus Fifor la un eveniment organizat la Vaslui.

El a subliniat că în contextul în care România este principalul furnizor de securitate şi de stabilitate la Marea Neagră trebuie să aibă o capacitate de descurajare şi de asigurare a acestei părţi din Flancul estic foarte bine pusă la punct.

“În contextul ocupării ilegale de către Federaţia Rusă a Peninsulei Crimeea în 2014, lucrurile s-au tensionat foarte mult la Marea Neagră. Există provocări şi am tot discutat despre lucrurile acestea. Este firesc, prin urmare, ca România, care este principalul furnizor de securitate şi de stabilitate la Marea Neagră, să poată să aibă o capacitate de descurajare şi de asigurare a acestei părţi din Flancul estic foarte bine pusă la punct. Pentru asta practic avem şi această alocare (n.r. – 2% din PIB) şi pentru asta Guvernul României face toate eforturile astfel încât programele majore de înzestrare a Armatei României să poată să fie duse la îndeplinire. Numai anul acesta deja în februarie am achitat primul sistem de rachete HIMARS, suntem în faza în care ne pregătim să achităm cel de-al doilea sistem de rachete Patriot, avem în plină derulare procedura de achiziţie pentru cele patru corvete multifuncţionale din offset-ul cărora se vor moderniza cele două fregate pe care le-am cumpărat de la Marina britanică în urmă cu ceva ani şi iată săptămâna aceasta un nou program, cel legat de bateriile de coastă sau sistemele mobile de lansare rachete antinavă”, a precizat ministrul Apărării.

Mihai Fifor participă la manifestările organizate la Vaslui cu prilejul aniversării Centenarului Marii Uniri şi a comemorării a 75 de ani de la moartea mareşalului Constantin Prezan.

Sursa: economica.net


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Schimbare importantă la cardurile de sănătate 2024: Anunțul oficial al Casei Naționale de Sănătate

Bogdan Ilea

Publicat

în

Schimbare importantă la cardurile de sănătate 2024: Anunțul oficial al Casei Naționale de Sănătate Prin intermediul unui ordin semnat de președintele CNAS și publicat în Monitorul Oficial, s-a introdus o nouă regulă referitoare la prelungirea valabilității adeverinței înlocuitoare a Cardului Național de Asigurări de Sănătate până la momentul emiterii cardului duplicat. Citește și: Cardul de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea