Rămâi conectat

Politică Administrație

Ministerul Sănătăţii a anunţat o nouă amânare a noului pachet de servicii medicale. Va intra în vigoare doar la 1 mai

Dragoş Suciu

Publicat

în

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au afirmat că noul pachet de servicii medicale de bază în sănătate urmează să intre în vigoare la 1 mai şi nu de la 1 aprilie, aşa cum era stabilit. La începutul lunii octombrie 2013, proiectul referitor la pachetul de bază în sănătate a fost prezentat pentru prima dată, dar în prezent se află în dezbatere publică o variantă publicată pe site-ul ministerului, la sfârşitul lunii februarie.

Pachetul minimal şi pachetul de servicii medicale de bază vor intra în vigoare la 1 mai şi nu la 1 aprilie aşa cum fusese anunţat anterior, ne-au precizat reprezentanţii Ministerului Sănătăţii.

Ministerul Sănătăţii a lansat in dezbatere publică pachetul minimal şi pachetul de servicii medicale de baza, pe 25 februarie, pe site-ul instituţiei, printr-un proiect de hotărâre de Guvern, opiniile putând fi trimise până pe 7 aprilie.

Conform reprezentanţilor ministerului, pana la 1 mai, se va aplica actualul pachet de servicii medicale, deşi acesta expiră la 31 martie 2014. Mai exact, printr-un Ordin comun al Ministerului Sănătăţii şi al Casei Naţionale de Asigurări, în zilele următoare, urmează să fie prelungit termenul de aplicare a actualului pachet de servicii de sănătate.

Pachetul de servicii medicale de baza nu schimba tipurile de servicii

Conform proiectului, pachetul de baza în sănătate include următoarele servicii medicale: vaccinul pneumococic gratuit, care li se face copiilor între vârsta de 4 luni si 24 de luni; o doza din acest vaccin costă în prezent între 150 şi 300 de lei; un pachet suplimentar pentru programele naţionale de sănătate, cum ar fi cel pentru cancer, diabet, HIV SIDA, boli rare, tuberculoza; acest pachet va fi destinat tuturor, asiguraţi şi neasiguraţi, şi va fi finanţat exclusiv din bugetul de stat; amenzi pentru cei care nu se duc la controalele medicale preventive, care sunt gratuite şi se pot face o dată la trei ani.

În prezent, în ţara noastră sunt 2 milioane de pacienţi neasiguraţi, care beneficiază doar de servicii de urgenţă. În plus, Eugen Nicolaescu, fostul ministrul al Sănătăţii, a explicat recent ca pachetul de baza a fost construit pornind de la următoarea premisa: din 4,4 milioane de internări, 40% nu este nevoie sa fie rezolvate în spital, ci in ambulator, potrivit sugestiilor făcute de medicii.

Astfel, pacienţii sunt încurajaţi să se adreseze în prima instanţă medicului de familie şi abia apoi să meargă la spital, ca sa se elimine aglomeraţia din unităţile spitaliceşti şi sa se cheltuiască mai bine resursele financiare din sistemul de sănătate.

Potrivit fostului ministru al sănătăţii, Casa Naţionala de Asigurări de Sănătate decontează, în medie, un serviciu medical în spital cu 1.800 de lei pe pacient, iar în prespital cu maximum 100 de lei.

Sursa Avocatnet.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Explozie a infracționalității economice în județul Alba în 2023: A crescut cu 13,7% față de anul precedent

Bogdan Ilea

Publicat

în

Explozie a infracționalității economice în județul Alba în 2023: A crescut cu 13,7% față de anul precedent În anul 2023 deși rata infracționalității a scăzut cu 1% față de anul 2022, a avut loc o creștere exponențială a infracționalității economice. Aceasta a crescut cu 13,7%, așa cum a precizat Comisar-șef de poliție, Florin Dogaru în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea