Societate
Ministerul Apărării Naţionale se disculpă în afacerea Vaţa de Jos
Referitor la unele afirmaţii neadevărate făcute în emisiunea „Exces de putere”, difuzată pe postul de televiziune Antena 3, în data de 16 aprilie 2011, precum şi la unele informaţii preluate într-un articol de ziarul „UNIREA”, în ediţia din 19.04.2011, precizăm următoarele:
lCentrul de sănătate care a funcţionat la Vaţa de Jos a fost înfiinţat prin HG nr. 1509/19. 11.2008, ca unitate sanitară finanţată atât din venituri proprii, cât şi de la bugetul de stat. Decizia înfiinţării acestui centru de sănătate, în anul 2008, a aparţinut ministrului Teodor Meleşcanu. La luarea acestei decizii s-a avut în vedere faptul că protocolul de administrare de către M.Ap.N. a Sanatoriului de Balneofizioterapie şi Recuperare Medicală „Dr. Dimitrie Cantemir” din Bălţăteşti urma să expire la 31.12.2008.
lDirectorul centrului de sănătate de la Vaţa de Jos a fost, în perioada cât centrul a funcţionat în cadrul M.Ap.N., generalul de brigadă în rezervă Florea Posteucă, care deţinuse anterior funcţia de consilier personal al ministrului Teodor Meleşcanu. Domnul Florea Posteucă a trecut în rezervă în anul 1998, ulterior desfăşurându-şi activitatea în sectorul privat, fiind acţionar împreună cu familia la firma de pază VIP SECURITY SA din municipiul Brad, jud. Hunedoara.
lSpaţiile de cazare şi tratament din staţiunea Vaţa de Jos nu au fost niciodată în proprietatea M.Ap.N., ci în proprietatea S.C. Romtelecom SA, societate cu acţionariat majoritar privat.
lCentrul de sănătate a funcţionat, iniţial, în aceste spaţii în baza unui contract de comodat, reînnoit periodic, urmând ca din 30.04.2010 să fie încheiat un contract de închiriere a spaţiilor, pentru acestea bugetul M.Ap.N. trebuind să suporte anual o chirie de aproximativ 300.000 euro.
lCentrul de sănătate nu putea acoperi integral, din venituri proprii, cheltuielile de administrare şi funcţionare, marea majoritate a persoanelor care au beneficiat de aceste facilităţi provenind din toate instituţiile sistemului naţional de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, asiguraţi la CASAOPSNAJ. Înscrierile pentru a beneficia de facilităţile centrului se făceau, de către persoanele interesate, direct la centrul de sănătate, potrivit legislaţiei sanitare, cu trimitere de la medicul de familie.
lMilitarii întorşi din teatrele de operaţii nu au beneficiat, instituţionalizat, de refacerea în centrul de la Vaţa de Jos, ci aceştia au utilizat, în ultimii ani, alte facilităţi ale armatei de recuperare, la munte şi la mare. Potrivit legislaţiei în vigoare, Ministerul Apărării Naţionale asigură centralizat, în proporţie de 100%, în facilităţile proprii, refacerea şi recuperarea militarilor întorşi din teatrele de operaţii şi care beneficiază de concediu suplimentar de odihnă, respectiv câte 2,5 zile pentru fiecare lună de misiune executată.
lPosibilitatea desfiinţării centrului de sănătate s-a analizat încă din luna iunie 2009, în mandatul ministrului Mihai Stănişoară, având în vedere că menţinerea sa ar fi necesitat cheltuieli suplimentare din bugetul M.Ap.N.
lMinistrul apărării naţionale Gabriel Oprea a dispus, la preluarea mandatului, o analiză riguroasă la nivelul ministerului, în vederea eliminării cheltuielilor nerentabile pentru bugetul Armatei şi a aplicat măsurile necesare pentru reducerea cheltuielilor, într-o perioadă de criză economică mondială.
lArmata dispune de centre de refacere pentru militarii români şi, mai mult, din luna martie 2010, ministrul Gabriel Oprea a obţinut menţinerea în administrarea M.Ap.N., pentru o perioadă de încă 40 de ani, a facilităţilor oferite de Sanatoriul de Balneofizioterapie şi Recuperare Medicală „Dr. Dimitrie Cantemir” din Bălţăteşti (conform Hotărârii Consiliului Judeţean Neamţ nr. 65 din 30.03.2010).
lExistenţa unei cereri de retrocedare a unor terenuri şi imobile din comuna Bălţăteşti, de către urmaşii foştilor proprietari, nu a ridicat problema restituirii in integrum a Sanatoriului Bălţăteşti, acesta urmând să funcţioneze în continuare cu destinaţia actuală.
lPotrivit Dispoziţiei Preşedintelui Consiliului Judeţean Neamţ nr. 48/11.02.2011, restituirea în natură se va face pentru două imobile de pe raza comunei Bălţăteşti, iar pentru 59.011 m.p. imobile şi terenuri revendicate, vor fi acordate despăgubiri în condiţiile legii speciale.
lÎn data de 28 aprilie 2010, a fost aprobată Hotărârea de Guvern nr. 431 privind desfiinţarea acestui centru de sănătate de la Vaţa de Jos. Motivele care au stat la baza desfiinţării centrului au fost făcute publice prin comunicatul de presă nr. 123/13.05.2010, precum şi în intervenţia telefonică a reprezentantului M.Ap.N. în timpul emisiunii mai sus menţionate.
lReferitor la modul în care a fost transmisă administrarea staţiunii Vaţa de Jos, în anul 2010, de către SC Romtelecom SA către o firmă privată din Bistriţa, subliniem în mod categoric că M.Ap.N. nu are niciun fel de implicare.
lAfirmaţia făcută de domnul Mugur Ciuvică în cadrul emisiunii, potrivit căreia doamna Luminiţa Kohalmi ar fi fost director adjunct în M.Ap.N. în mandatul ministrului Gabriel Oprea, este total neadevărată. Doamna Luminiţa Kohalmi s-a angajat în M.Ap.N. în mandatul ministrului Teodor Atanasiu, ca director, ulterior ocupând funcţia de director adjunct în mandatul miniştrilor Sorin Frunzăverde, Teodor Meleşcanu şi Mihai Stănişoară şi încheind raporturile de muncă cu instituţia noastră în luna iunie 2009.
Pentru corecta informare a cititorilor ziarului „UNIREA”, vă rugăm, domnule director, să dispuneţi publicarea precizărilor M.Ap.N. în proxima ediţie a ziarului pe care îl conduceţi. (Biroul de presă)

Opinii - Comentarii
16 mai| Prima eclipsă totală de lună din 2022: De unde se poate vedea „Luna sângerie”, în România
16 mai| Prima eclipsă totală de lună din 2022: De unde se poate vedea „Luna sângerie”, în România
Luni, 16 mai, va avea loc un fenomen astronomic spectaculos și anume prima eclipsă lunară din 2022. „Lună sângerie” va putea fi observată și din România, însă pentru scurt timp.
O eclipsă lunară totală, care are loc atunci când Luna plină intră în umbra Pământului, va fi vizibilă în regiuni din Americi, Antarctica, Europa, Africa și Pacificul de Est. Între timp, o eclipsă penumbrală, un eveniment produs atunci când Luna se află în umbra mai redusă a Pământului, va fi vizibilă în Noua Zeelandă, Europa de Est și Orientul Mijlociu. Fred Espenak, om de știință specializat în eclipse, a catalogat eclipsa din 16 mai drept o „super-Lună”, adică o Lună la perigeu (cel mai aproape punct de Pământ), astfel că noi vom avea parte de „o eclipsă de super-Lună sângerie”.
Deși momentul exact va depinde în funcție de locul în care ne aflăm, Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” ne ajută și ne arată că eclipsa parțială va începe în data de 16 mai, la ora 05:28 (ora României). „Luna sângerie” își va atinge punctul maxim la ora 07:11 (ora României).
Prima dintre cele două eclipse lunare din 2022
Apoi, evenimentul se va sfârși la ora 08:55 (ora României). Faza penumbrală a eclipsei va începe cu o oră mai devreme și se va sfârși cu o oră mai târziu după eclipsa parțială.
Aceasta va fi prima dintre cele două eclipse lunare din 2022. Următoarea va avea loc în data de 8 noiembrie și va putea fi observată din Asia, Australia, America de Nord, regiuni din Europa de Nord și de Est, Arctica și mare parte din America de Sud.
„Luna sângerie” va apărea în data de 16 mai, ora 07:11 (ora României). Toate fazele eclipsei se vor sfârși la ora 08:55 (ora României).
Sursa: descopera.ro
Opinii - Comentarii
15 Mai: Ziua Internaţională a Familiei. Punctul central al interacţiunilor dintre generaţii, care ne susţine în momente de criză
Cea de 27-a aniversare a Zilei Familiei vine într-un climat de criză medicală și socială la nivel global. Pandemia aduce în prim plan nevoia de a investi în politici de protecție socială pentru cei vulnerabili. Familiile duc greul crizei, având grijă de membrii lor, fiind alăturii de copiii care nu merg în perioada asta la școală și în același timp continuându-și responsabilitățile de la locul de muncă.
Familiile sunt „nucleul de bază” a societății – ne naştem în familii, iar cei mai importanţi ani în dezvoltarea noastră sunt petrecuţi în căminele noastre. Dar fiecare viața de familie este diferită, la fel cum avem culturi diferite, moduri de interacţiune diferite. Viețile noastre sunt atât de agitate, încât Ziua Familiei poate fi un bun prilej pentru a încetini acest ritm şi de a petrece timp cu familiile noastre.
Familia are un rol esenţial şi în asigurarea şi îmbunătăţirea sănătăţii copiilor, prin suport afectiv, îngrijire, vaccinare preventivă sau tratament când sunt bolnavi. În schimb, politicile publice şi programele sociale trebuie să-i asiste efectiv pe părinţi să-şi poată îndeplini acest rol şi trebuie să crească sprijinul financiar acordat familiilor, în special a celor aflate în dificultate sau situaţii vulnerabile.
De exemplu, prin măsuri cum sunt alocaţiile pentru copii sau ajutoarele acordate condiţionat, dacă părinţii le asigură copiilor o îngrijire preventivă sau dacă îi trimit la şcoală, s-a constatat îmbunătăţirea stării de sănătate a copiilor şi a rezultatelor lor şcolare.
De asemenea, politicile publice legate de timpul de muncă au impact asupra sănătăţii tuturor membrilor familiei, şi în special a noilor născuţi, ca şi concediul plătit pentru îngrijirea copilului. De exemplu, concediul de maternitate dă posibilitatea mamelor să alăpteze, ceea ce duce la riscuri mai mici de îmbolnăvire a nou-născuţilor, şi chiar şi a mamelor, iar concediul paternal ajută taţii să aibă relaţii mai apropiate de copiilor lor şi să-şi asume mai multe responsabilităţi în familie.
Au contribuit de asemenea la bunăstarea emoţională politicile publice privind timpul flexibil de lucru, care au dat mai mult timp părinţilor să se ocupe de copii şi să le asigure o îngrijire mai bună. Politicile şi programele privind siguranţa şi stabilitatea mediului familial au contribuit de asemenea la bunăstarea fizică şi emoţională a copiilor şi tinerilor.
Mai mult, e nevoie de politici adecvate şi pentru a ajuta familiile să-i poată îngriji nu doar pe cei cu dizabilităţi sau nevoi speciale, dar şi pe vârstnici, mai ales în actualele condiţii de îmbătrânire a populaţiei.
sursa: un.org tvr.ro
Ştirea Ta
FOTO ȘTIREA TA| Noaptea muzeelor la Biblioteca Batthyaneum: Zeci de oameni nemulțumiți de întreruperea vizitării după ce au stat câteva ore la coadă
FOTO ȘTIREA TA| Noaptea muzeelor la Biblioteca Batthyaneum: Zeci de oameni nemulțumiți de întreruperea vizitării după ce au stat câteva ore la coadă
Zeci de oameni care au venit la Noaptea Muzeelor să viziteze Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia, au fost nemulțumiți de faptul că vizitarea a fost întreruptă pe parcursul unui concert desfășurat în exterior.
Oamenii spun că după ce au stat mai multe ore la coadă, li s-a transmis că vizitarea bibliotecii se va întrerupe în timpul concertului orchestrei de cameră „Harmony of Sounds”. Deși aceștia le-au spus organizatorilor că acest lucru nu este trecut în programul evenimentului, li s-ar fi răspuns că deși nu scrie pe site că se întrerupe, acest lucru se subînțelege.
Grupul care a fost mai vocal a fost lăsat să intre, însă nu se știe ce se va întâmpla cu restul, destul de mulți, rămași afară.
Biblioteca ar trebui să fie deschisă pentru vizitare timp de 5 ore, de la 18.00 la 23.00.
UPDATE: „Inițial, da, ne gândeam să facem pauză, că oamenii să fie atenți la concert, însă în 5 minute s-a schimbat totul, ne-au atras atenția oamenii și am zis că au dreptate”, a transmis Cristian Mladin, șef birou al Bibliotecii Batthyaneum, filiala Bibliotecii Naționale a României.
-
Actualitateacum 17 ore
Alimente care nu au dată de expirare. Care sunt produsele din care puteți face stocuri fără teama de a se strica
-
Actualitateacum 12 ore
România se va îndrepta spre impozite mai mari. Adrian Vasilescu, BNR: „Veniturile din buget raportate la PIB sunt pe ultimul loc din Uniunea Europeană”
-
Curier Județeanacum 14 ore
Dosar penal pentru braconaj piscicol, pentru un bărbat din Alba. A fost depistat în timp ce pescuia în perioada de prohibiţie
-
Ştirea zileiacum 14 ore
Accident rutier la Abrud: Un șofer „alcoolizat” a părăsit partea carosabilă și a intrat în coliziune cu un garaj și un autoturism
-
Actualitateacum 19 ore
Elena Udrea ar putea scăpa de extrădare: Ce artificiu au găsit avocații acesteia, din Bulgaria
-
Actualitateacum 16 ore
Un primar dă BANI persoanelor care prezintă probe cu cetățeni care aruncă iresponsabil gunoiul
-
Curier Județeanacum 13 ore
Bazinul Olimpic din Alba Iulia: Închis pentru inițiere înot și agrement în perioada Campionatului Național de Polo, juniori III
-
Actualitateacum 14 ore
A plouat cu sancțiuni, la Sebeș: Au fost reținute 5 permise de conducere, un certificat de înmatriculare și au fost constate 3 infracțiuni de către polițiști, în acest weekend
-
Actualitateacum 16 ore
CREȘTE salariul minim pentru angajații a două sectoare din România: Câți bani vor primi în mână
-
Curier Județeanacum 12 ore
FOTO| Aniversarea a 30 de ani de activitate a Corului bisericii „Sfinții Trei Ierarhi” din Aiud: Ansamblul vocal a fost organizat într-o formulă extinsă
-
Actualitateacum 15 ore
62 de trenuri electrice regionale noi, în valoare de peste 3,2 miliarde de lei: Autoritatea pentru Reformă Feroviară a lansat licitația în SEAP
-
Actualitateacum 18 ore
Salariul brut s-a majorat în martie cu peste 5.5 procente: În ce domenii s-au înregistrat cele mai semnificative creșteri