Ziarul Unirea

Ministerul Apărării Naţionale se disculpă în afacerea Vaţa de Jos

Referitor la unele afirmaţii neadevărate făcute în emisiunea „Exces de putere”, difuzată pe postul de televiziune Antena 3, în data de 16 aprilie 2011, precum şi la unele informaţii preluate într-un articol de ziarul „UNIREA”, în ediţia din 19.04.2011, precizăm următoarele:
lCentrul de sănătate care a funcţionat la Vaţa de Jos a fost înfiinţat prin HG nr. 1509/19. 11.2008, ca unitate sanitară finanţată atât din venituri proprii, cât şi de la bugetul de stat. Decizia înfiinţării acestui centru de sănătate, în anul 2008, a aparţinut ministrului Teodor Meleşcanu. La luarea acestei decizii s-a avut în vedere faptul că protocolul de administrare de către M.Ap.N. a Sanatoriului de Balneofizioterapie şi Recuperare Medicală „Dr. Dimitrie Cantemir” din Bălţăteşti urma să expire la 31.12.2008.
lDirectorul centrului de sănătate de la Vaţa de Jos a fost, în perioada cât centrul a funcţionat în cadrul M.Ap.N., generalul de brigadă în rezervă Florea Posteucă, care deţinuse anterior funcţia de consilier personal al ministrului Teodor Meleşcanu. Domnul Florea Posteucă a trecut în rezervă în anul 1998, ulterior desfăşurându-şi activitatea în sectorul privat, fiind acţionar împreună cu familia la firma de pază VIP SECURITY SA din municipiul Brad, jud. Hunedoara.
lSpaţiile de cazare şi tratament din staţiunea Vaţa de Jos nu au fost niciodată în proprietatea M.Ap.N., ci în proprietatea S.C. Romtelecom SA, societate cu acţionariat majoritar privat.
lCentrul de sănătate a funcţionat, iniţial, în aceste spaţii în baza unui contract de comodat, reînnoit periodic, urmând ca din 30.04.2010 să fie încheiat un contract de închiriere a spaţiilor, pentru acestea bugetul M.Ap.N. trebuind să suporte anual o chirie de aproximativ 300.000 euro.
lCentrul de sănătate nu putea acoperi integral, din venituri proprii, cheltuielile de administrare şi funcţionare, marea majoritate a persoanelor care au beneficiat de aceste facilităţi provenind din toate instituţiile sistemului naţional de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, asiguraţi la CASAOPSNAJ. Înscrierile pentru a beneficia de facilităţile centrului se făceau, de către persoanele interesate, direct la centrul de sănătate, potrivit legislaţiei sanitare, cu trimitere de la medicul de familie.
lMilitarii întorşi din teatrele de operaţii nu au beneficiat, instituţionalizat, de refacerea în centrul de la Vaţa de Jos, ci aceştia au utilizat, în ultimii ani, alte facilităţi ale armatei de recuperare, la munte şi la mare. Potrivit legislaţiei în vigoare, Ministerul Apărării Naţionale asigură centralizat, în proporţie de 100%, în facilităţile proprii, refacerea şi recuperarea militarilor întorşi din teatrele de operaţii şi care beneficiază de concediu suplimentar de odihnă, respectiv câte 2,5 zile pentru fiecare lună de misiune executată.
lPosibilitatea desfiinţării centrului de sănătate s-a analizat încă din luna iunie 2009, în mandatul ministrului Mihai Stănişoară, având în vedere că menţinerea sa ar fi necesitat cheltuieli suplimentare din bugetul M.Ap.N.
lMinistrul apărării naţionale Gabriel Oprea a dispus, la preluarea mandatului, o analiză riguroasă la nivelul ministerului, în vederea eliminării cheltuielilor nerentabile pentru bugetul Armatei şi a aplicat măsurile necesare pentru reducerea cheltuielilor, într-o perioadă de criză economică mondială.
lArmata dispune de centre de refacere pentru militarii români şi, mai mult, din luna martie 2010, ministrul Gabriel Oprea a obţinut menţinerea în administrarea M.Ap.N., pentru o perioadă de încă 40 de ani, a facilităţilor oferite de Sanatoriul de Balneofizioterapie şi Recuperare Medicală „Dr. Dimitrie Cantemir” din Bălţăteşti (conform Hotărârii Consiliului Judeţean Neamţ nr. 65 din 30.03.2010).
lExistenţa unei cereri de retrocedare a unor terenuri şi imobile din comuna Bălţăteşti, de către urmaşii foştilor proprietari, nu a ridicat problema restituirii in integrum a Sanatoriului Bălţăteşti, acesta urmând să funcţioneze în continuare cu destinaţia actuală.
lPotrivit Dispoziţiei Preşedintelui Consiliului Judeţean Neamţ nr. 48/11.02.2011, restituirea în natură se va face pentru două imobile de pe raza comunei Bălţăteşti, iar pentru 59.011 m.p. imobile şi terenuri revendicate, vor fi acordate despăgubiri în condiţiile legii speciale.
lÎn data de 28 aprilie 2010, a fost aprobată Hotărârea de Guvern nr. 431 privind desfiinţarea acestui centru de sănătate de la Vaţa de Jos. Motivele care au stat la baza desfiinţării centrului au fost făcute publice prin comunicatul de presă nr. 123/13.05.2010, precum şi în intervenţia telefonică a reprezentantului M.Ap.N. în timpul emisiunii mai sus menţionate.
lReferitor la modul în care a fost transmisă administrarea staţiunii Vaţa de Jos, în anul 2010, de către SC Romtelecom SA către o firmă privată din Bistriţa, subliniem în mod categoric că M.Ap.N. nu are niciun fel de implicare.
lAfirmaţia făcută de domnul Mugur Ciuvică în cadrul emisiunii, potrivit căreia doamna Luminiţa Kohalmi ar fi fost director adjunct în M.Ap.N. în mandatul ministrului Gabriel Oprea, este total neadevărată. Doamna Luminiţa Kohalmi s-a angajat în M.Ap.N. în mandatul ministrului Teodor Atanasiu, ca director, ulterior ocupând funcţia de director adjunct în mandatul miniştrilor Sorin Frunzăverde, Teodor Meleşcanu şi Mihai Stănişoară şi încheind raporturile de muncă cu instituţia noastră în luna iunie 2009.
Pentru corecta informare a cititorilor ziarului „UNIREA”, vă rugăm, domnule director, să dispuneţi publicarea precizărilor M.Ap.N. în proxima ediţie a ziarului pe care îl conduceţi. (Biroul de presă)

ELIT

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Te-ar putea interesa și:

MESAJE de Sfântul Ion HAIOASE. Idei de SMS -uri pentru prietenii glumeţi dar şi pentru cei îndrăgostiţi, care îşi aniversează astăzi onomastica

Mesaje de Sfantul Ioan haioase. Urărări și felicitări de Sfantul Ion hazlii care poti fi trimise prin SMS.  Texte amuzante… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Mesaje creștine de Sfântul Ion. Urări pe care le puteți trimite prin SMS celor care își sărbătoresc onomastica

Mesaje creștine de Sfântul Ioan 2021 • Urări și felicitări creștine care le puteți trimite prin SMS celor care își… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Mesaje de Sfântul Ioan amuzante. URĂRI şi FELICITĂRI haioase pentru prietenii care își sărbătoresc onomastica

Mesaje amuzante şi hazlii de Sfântul Ion 2021 • Urări şi felicitări haioase de Sfântul Ioan. SMS de Sfântul Ioan… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Mesaje de SFÂNTUL IOAN religioase: Urări și FELICITĂRI pe care le puteți trimite prin SMS de Sf Ioan Botezătorul

Mesaje de SFÂNTUL IOAN religioase: Urări și FELICITĂRI pe care le puteți trimite prin SMS de Sf Ioan Botezătorul Creştinii… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

CODUL BUNELOR MANIERE: Cum să te comporți dacă ești invitat la o nuntă

CODUL BUNELOR MANIERE: Cum să te comporți dacă ești invitat la o nuntă Prilej de bucurie și emoție, atât pentru… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Comunicat de presă: Aproape 2 000 000 de lei, bani nerambursabili pentru dezvoltarea Zonelor Urbane Marginalizate din Alba Iulia

Comunicat de presă             www.eeagrants.ro                                                                                                             www.frds.ro Programul ,,Dezvoltare Locală, reducerea sărăciei și… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

1 comentariu

costelus2011 20 aprilie 2011 at 15:50

Cu toata stima pentru domnul ministru Melescanu. O intrebare pun domnului ministru Atanasiu conjudetean de-al nostru si fost Ministru al Apararii cum a ajuns acest **POSTEUCA** GENERAL AL ARMATEI ROMANIEI pentru ca dupa cate stiu in afara ca a fost candva primar de Brad si comandant de companie de vanatori de munte la Brad functie de maior alte functii nu a prea avut prin armata, iar ca sa ajungi GENERAL in armata chiar si cu pile este musai obligatoriu sa fi absolvent al ACADEMIEI DE INALTE STUDII MILITARE si sa ai un picut de doctorat in*STIINTE MILITARE*in rest cala noi la nimeni.

Comentariile sunt oprite