Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Economie

Micii fermieri cer derogări pentru ţăranii care vând lapte crud la piaţă

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

O veste nu prea bună pentru micii fermieri, cei care au o vacă – două al cărpor lapte îl vând la piaţă câştigându-şi astfel existenţa a venit în ultimele zile ale anului trecut de la Ministerul Agriculturii. Laptele crud nu mai poate fi vândut în pieţe decât la maximum două ore de la mulgere. Dacă se depăşeşte aceste interval şi laptele nu poate fi vândut el trebuie stocat în tancuri de răcire. De asemenea, producătorii trebuie să aibe certificate de conformitate pentru produse. Micii fermieri din judeţul Alba sunt şi ei afectaţi de această măsură, astfel încât au cerut derogări pentru anumite cantităţi şi pentru o anumită perioadă de timp argumentând că este dificil pentru ţăranii care vând cantătăţi mici să suporte costurile mari ale analizelor necesare pentru obţinerea certificatelor de conformitate. Încercând să transmită doleanţele fermierilor din Alba la Bucureşti, la Ministerul Agriculturii, Nicolae Popa, directorul adunct al APDRP a avut ieri o întâlnire cu oficiali din acest minister. ”Vreau să atrag atenţia că acest ajutor de minimis pentru achiziţionarea de tancuri de răcire s-a acordat doar până la finele anului 2013. Pentru asociaţiile care nu şi-au definitivat documentaţia şi avizele pentru obţinerea sprijinului în termenul prevăzut de HG 859, adică până în data de 30 decembrie 2013, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale încearcă să identifice soluţii pentru prelungirea acestui termen şi în anul 2014. Acest lucru va necesita însă, elaborarea şi aprobarea unei alte Hotărâri de Guvern. Astfel, se va da posibilitatea ca toate asociaţiile de producători agricoli care nu au respectat termenele prevăzute să beneficieze de prevederile acestui act normativ. Este necesar ca producătorii agricoli, crescători de animale, să se mobilizeze pentru a putea continua să comercializeze laptele în contextul în care începând cu acest an laptele neprocesat nu mai poate fi vândut direct către consumatori.
Sper ca fermierii noştri să înţeleagă că toate aceste decizii luate în concordanţă cu prevederile regulamentelor Uniunii Europene au drept scop apărarea sănătăţii populaţiei, acest lucru presupunând oferirea unor produse de calitate şi în condiţii sanitar-veterinare de maximă siguranţă”, a declarat pentru ziarul Unirea, Nicolae Popa, director adjunct APDRP.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!


Publicitate

Știri recente din categoria Economie

Economie

De ce devine egld alegerea criptoentuziaștilor: avantaje și tendințe (P)

Andreea Ștefan

Publicat

în

Lumea criptomonedelor este una extrem de complexă și nu mulți o înțeleg. Aceia care i-au descoperit, însă, tainele devin tot mai interesați de EGLD și rețeaua Elrond. Din ce în ce mai atractivă pentru investitori și pentru aceia pasionați de tehnologie, această monedă digitală a devenit cunoscută pentru inovația și pentru performanțele solide pe care […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea