Rămâi conectat

Actualitate

METEO: În intervalul iunie – august, valori termice peste norme și deficit de precipitații

Ziarul Unirea

Publicat

în

Pentru următoarele trei luni, meteorologii estimează o vreme în general frumoasă, chiar caniculară, cu valori termice ce se vor încadra în normele perioadei de vară, în timp ce precipitațiile vor deficitare, reiese din prognoza de specialitate valabilă pentru intervalul iunie – august, publicată vineri de Administrația Națională de Meteorologie (ANM).

Potrivit prognozei ANM, în luna iunie, temperatura medie lunară a aerului va avea valori apropiate de norma climatologică în regiunile nordice și centrale, respectiv mai ridicate în restul teritoriului. Conform măsurătorilor de specialitate, media multianuală lunară pentru prima lună de vară este de 18,3 grade Celsius, raportat la parametrii monitorizați în intervalul 1981-2010. În ceea ce privește valorile termice medii, specialiștii ANM estimează, în perioada analizată, valori medii de temperatură între 13 și 21 de grade Celsius în Moldova, între 15 și 19 grade în Transilvania, respectiv până la 22 de grade în Oltenia și Muntenia.

În același timp, precipitațiile totale lunare valabile pentru iunie vor fi deficitare în cea mai mare parte a țării, deci sub media multianuală a perioadei, de 84,5 l/mp. Cele mai mari cantități de precipitații sunt estimate în Muntenia – de până la 111 litri/metrul pătrat, Banat (până la 107 litri/metrul pătrat), Transilvania (până la 106 litri/metrul pătrat), Crișana și Moldova (până la 103 litri/metrul pătrat), Oltenia și Maramureș (până la 102 litri/metrul pătrat). Valori medii mai scăzute sunt prognozate în Dobrogea, cuprinse între 23 și 60 de litri/metrul pătrat.

În luna iulie, temperaturile medii ale aerului vor fi mai ridicate decât în mod normal, îndeosebi în regiunile sudice, sud-estice și vestice. Media multianuală valabilă pentru această lună este de 20,2 grade Celsius. Cele mai scăzute temperaturi medii se vor înregistra în zona Maramureșului și Transilvaniei (de până la 21 de grade Celsius), iar valori termice medii mai ridicate, de până la 24 de grade Celsius, se vor consemna în Oltenia și Muntenia.

Tot pe parcusul lunii iulie, cantitățile totale lunare de precipitații se vor situa sub mediile climatologice în toate regiunile, deficitul cel mai pronunțat fiind de așteptat în sud-est și sud. Media precipitațiilor pentru luna iulie este stabilită la 77,8 l/mp. Cele mai mari cantități de precipitații se vor consemna în Moldova (până la 112 l/mp), Maramureș și Muntenia (102 l/mp), Transilvania și Oltenia (până la 100 l/mp. Pe de altă parte, în Dobrogea se vor consemna precipitații între 17 și 59 l/mp.

Potrivit ANM, în august, temperaturile medii vor continua să se situeze peste norma climatologică, în cea mai mare parte a țării, în condițiile în care media valorilor termice pentru intervalul analizat se situează la 19,7 grade Celsius. Temperaturile medii vor fi cuprinse între 18 și 20 de grade Celsius în Maramureș, dar vor ajunge și la 23 de grade Celsius, în Banat, Oltenia, Muntenia, Dobrogea și Moldova.

La nivel de precipitații, în luna august, acestea vor fi deficitare, în cea mai mare parte a teritoriului, comparativ cu media multianuală stabilită la 64,7 l/mp. Cu toate acestea, în zona Munteniei sunt prognozate cantități medii de precipitații de până la 95 l/mp, în Transilvania de până la 90 l/mp, în Oltenia de până la 88 l/mp. Totodată, în Dobrogea, cantitățile medii de precipitații sunt estimate a se încadra între 28 și 40 l/mp.

Estimările sezoniere sunt realizate de Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading (Anglia) și au un grad de realizare de aproximativ 60%.

ANM precizează că fenomenele extreme cu o durată scurtă de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui produs de prognoză

Sursa: agerpres.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră

Ziarul Unirea

Publicat

în

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră Vineri, 29 martie 2024, este o zi specială pentru credincioșii romano-catolici și reformați din întreaga lume. Este Vinerea Mare, zi în care aceștia trebuie să stea departe de mesele îmbelşugate, să se roage și să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea