Rămâi conectat

Ştirea zilei

Meseria, brățară de aur! Inspectorul școlar Dan Cherecheș pledează pentru învățământul profesional în județul Alba

Bogdan Presecan

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

inspector ISJ Alba Dan CherechesÎn cadrul unei conferințe de presă organizată de organizația județeană a PNL Alba, inspectorul școlar din cadrul ISJ Alba, ing. Dan Cherecheș, a explicat stadiul în care se află în prezent învățământul profesional în județul nostru și perspectivele pe care acesta le are în perioada următoare.

Profesorul a insistat pe noua formă a acestui gen de învățământ, respectiv  pe învățământul profesional dual. În acest caz ne referim la formarea în domeniul tehnic, iar diferența față de sistemul clasic o reprezintă parteneriatul cu societățile de producție care susțin un anumit număr de elevi pentru o anumită specializare (de ex: electro-mecanic, tâmplar, strungar, etc) și care pe lângă asigurarea unei burse în cuantum de 200 de lei/per elev, oferă perspectiva unui loc de muncă la finalizarea studiilor.

O astfel de clasă există deja la Cugir, alte două urmează să fie formate în toamnă la Alba Iulia, în cadrul proiectului Școala Profesională Germană și, potrivit inspectorului Dan Cherecheș, tot din toamnă, alte două astfel de clase ar putea fi constituite la Sebeș.

O precizare importantă făcută de Cherecheș, este faptul că învățământul profesional, care se desfășoară pe o durată de doi ani, începe din clasa a X-a și se adresează evident elevilor care au terminat clasa a IX-a.

Toți cei care sunt admiși la cursurile unei clase profesionale beneficiază de o bursă din partea statului în valoare de 200 de lei pe lună, cu condiția ca elevul să nu depășească un număr de 10 absențe pe lună. La clasele profesionale în sistem dual, elevii mai beneficiază de încă 200 de lei pe lună, din partea companiilor din zonă, partenere în program.

Cea de a treia etapă de înscrieri la licee și școli profesionale , care vizează ocuparea celor 30% din locuri rămase vacante, va avea loc în perioada 27 – 31 august și se așteaptă ca tot mai mulți părinți, respectiv elevi să fie interesați de urmarea unei pregătiri profesionale.

Inspectorul Dan Cherecheș a amintit de implicarea pentru dezvoltarea învățământului profesional tehnic în județul Alba a vicepreședintelui Consiliului Județean Alba, Florin Roman, mai ales prin materializarea proiectului Școala Profesională Germană Alba Iulia, începând chiar din acest an.

Potrivit lui Roman, orientarea elevilor către învățarea unei meserii este o alegere foarte bună, de viitor, mai ales că vârful angajărilor în județul Alba la societățile cu profil tehnic care se află în plină expansiune, va fi atins de abia în 2016-2017.

Ing. Dan Cherecheș, cu o carieră de 20 de ani în pregătirea profesională a elevilor, subliniază un alt mare avantaj al celor care optează pentru o formare profesională tehnică, și anume faptul că vor face pracica la viitorul loc de muncă. Pe parcursul clasei a X-a, 60% din ore sunt de practică, iar în clasa a XI-a, procentul este de 75%.

Specializările din care elevii le vor putea alege din toamnă, dar care nu sunt toate bătute în cuie, sunt următoarele:

-la Alba Iulia: operator comandă numerică și prelucrător la cald (tunător, forjor)

-la Cugir: operator comandă numerică, strungar

-la Sebeș (dacă se va materializa proiectul din această toamnă): tâmplărie, electro-mecanică


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Cugireanul Emil Muntean, reales în funcția de președinte al parcurilor industriale din România

Unirea Ziarul

Publicat

în

Cugireanul Emil Muntean, reales în funcția de președinte al parcurilor industriale din România Recent, la Centrul de Afaceri, Transfer Tehnologic și Incubator de Afaceri – CATTIA Brașov, a avut loc ședința Adunării Generale a Asociației Parcurilor Industriale, Tehnologice, Științifice și a Incubatoarelor de Afaceri din România – APITSIAR. Pe agenda de lucru a reuniunii s-a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea