Rămâi conectat

Politică Administrație

Memoriu privind crearea de locuri de muncă prin reluarea mineritului în Munţii Apuseni şi în special la Roşia Montană

Publicat

în

Joi, în cadrul ultimei şedinţe a Consiliului Judeţean Alba din anul 2012 la care au participat toţi cei 7 parlamentari de Alba şi numneroşi primari din zona Munţilor Apuseni, s-a dezbătut din nou situaţia mineritului în Munţii Apuseni şi în special cea de la Roşia Montană.

Mai precis, este vorba despre un nou Memoriu al primarilor din cele 35 de unităţi administrativ-teritoriale din Apuseni, unde la 9 decembrie a fost organizat  un referendum regional privind repornirea mineritului în zonă, Memoriu ce a fost înaintat spre analiză şi adoptare consilierilor judeţeni, respectiv parlamentarilor de Alba.

Rolul deputaţilor şi senatorilor de Alba în cadrul acestui demers este de a face lobby la nivelul Guvernului,  Parlamentului şi a Preşedinţiei, pentru repornirea mineritului în Apuseni şi în special la Roşia Montană, având în vedere necesitatea creării de locuri de muncă în această zonă şi faptul că peste 60% din cei prezenţi la consultarea publică susţin acest lucru.

Elit - Gustul Desăvârșit

Este un demers politic – administrativ la care s-au angajat toţi cei 7 parlamentari de Alba, reprezentând toate forţele politice din judeţ şi care continuă practic lobby-ul făcut pentru proiectul de la Roşia Montană, lobby în care se înscrie şi consultarea populară a locuitorilor din Apuseni.

Amintim faptul că referendumul pe această temă, desfăşurat la 9 decembrie în cele 35 de localităţi din Munţii Apuseni, nu a putut fi validat din cauză că numărul celor prezenţi la urne a fost sub 50+1%. Organizarea consultării publice a costat bugetul judeţului 300.000 de lei.

Noul Memoriu, redactat de către cei 35 de primari şi prezentat joi consilierilor judeţeni şi parlamentarilor de Alba, justifică eşecul consultării publice prin condiţiile de iarnă grea din ziua alegerilor, care au împiedicat circa 25% dintre cei trecuţi pe listele pentru referendum să se prezinte la urne.

Deputatul PP-DD Cornel Comşa şi senatorul Teodor Atanasiu au subliniat necesitatea reformulării textului memoriului primarilor, din cauza unori erori punctuale, respectiv pentru a avea o abordare mai eficientă.

„Poziţia oficială a PP-DD este cea de redeschidere a minelor dar acest memoriu nu poate fi luat în această formă, pentru că conţine mai multe lucruri eronate. Spre exemplu nu poate conţine numele unei anumite companii (n.a. Roşia Montană Gold Corporation), aşa cum este trecut aici. De asemenea, nu ne putem asuma fraza << Statul Român nu deţine fonduri suficiente pentru a investi în minerit >>”, a precizat Cornel Comşa. Deputatul PP-DD şi-a arătat disponibilitatea pentru a ajuta la redactarea profesionistă a unui astfel de memoriu, înainte de a se merge cu el la autorităţile centrale.

Senatorul PNL Teodor Atanasiu a declarat că memoriul trebuie să reprezinte o presiune, un ultimatum pentru actualii guvernanţi, care trebuie ca anul viitor să dea un răspuns privind proiectele de minerit depuse de mai multe companii pentru zona Munţilor Apuseni.

„Sunt de acord că textul documentului trebuie schimbat fundamental (…) După părerea mea textul memoriului trebuie schimbat în sensul că va trebui să cerem Guvernului României să se pronunţe pe legalitate. Guvernul trebuie să spună dacă proiectul pe care investitorii vor să-l deruleze la Roşia Montană corespunde din punct de vedere al legalităţii, şi nu dacă vrem minerit. Trebuie să dăm guvernanţilor un ultimatum pentru că în anul 2013 trebuie să obţinem un răspuns clar”, a explicat Teodor Atanasiu.

Senatorul PD-L Alexandru Pereş a amintit faptul că nu Parlamentul poate lua o decizie în acest sens, că deja a adoptat legi care regelenmentează concesionarea şi exploatarea resurselor minerale ale ţării. Senatorul nu consideră că memoriul trebuie schimbat, el reprezentând o acţiune a celor 35 de primari, “care cuprinde toată problematica pe care dânşii vor să o trimită şi să o susţină”.

„Noi avem aici antamat un proiect care de 15 ani de zile incită discuţii (…) cine, cum, în ce fel şi cine trebuie să se antreneze în procesul de decizie al acestui sector important, care înseamnă minerit la suprafaţă şi pe de altă parte mai există şi problema cianurii. Timp de 15 ani s-au făcut tot felul de demersuri pro şi contra proiectului de la Roşia Montană, fără niciun rezultat. S-a ajuns chiar în Parlamentul European, unde ştiţi foarte bine că a fost adoptată o rezoluţie împotriva exploatării aurifere prin cianurare. Sigur, această rezoluţie nu este o chestie obligatorie, e o decizie a PE în care toate forţele politice, inclusiv din Romaânia, s-au exprimat”, a declarat Alexandru Pereş.

Potrivit lui Florin Roman vicepreşedintele Consilului Judeţean Alba, textul memoriului va fi rediscutat şi redactat într-o formă finală, cu care toată lumea să fie de acord şi care să provoace un răspuns cât mai rapid al Guvernului asupra problemei minerirului în Munţii Apuseni.

Vezi mai jos declaraţiile complete ale celor trei parlamentari de Alba.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Politică Administrație

Comunicat de presă| Deputat de Alba, Radu Tuhuț: „PSD a luat măsuri concrete pentru sprijinirea românilor cu venituri mici, dar și pentru sporirea investițiilor din fonduri europene!”

Publicat

în

Comunicat de presă| Deputat de Alba, Radu Tuhuț: „PSD a luat măsuri concrete pentru sprijinirea românilor cu venituri mici, dar și pentru sporirea investițiilor din fonduri europene!”

Coaliția de guvernare a decis lansarea unui nou pachet de măsuri sociale și economice în valoare de 1,1 miliarde euro. Acestea reprezintă un sprijin real pentru România, pentru românii care au datorii sau venituri mai mici. Măsurile vor fi aplicate de la data de 1 iulie 2022.

Acestea vizează:
1. Amânarea pentru 9 luni a ratelor la bănci pentru cetățenii și companiile care se confruntă cu dificultăți financiare din cauza crizelor multiple din ultima perioadă.
2. Acordarea unui sfert din diferența de salariu în conformitate cu legea salarizării unitare cuvenită salariaților din sistemul public.
3. Acordarea unui sprijin unic de 700 de lei pentru toți pensionarii cu pensii sub 2.000 de lei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Totodată, Guvernul va lua măsuri pentru consolidarea fiscală și respectarea angajamentelor privind deficitul public, astfel:

A. Diminuarea cheltuielilor bugetare cu cel puțin 10%, cu excepția celor cu investițiile, salariile, pensiile și asistența socială.
B. Suspendarea angajărilor la stat începând cu 1 iulie.
C. Creșterea colectării veniturilor la bugetului general consolidat al statului cu 10 miliarde de lei.
D. Accelerarea absorbției fondurilor europene din cadrul programelor operaționale și al Programului Național de Redresare și Reziliență. În acest sens, Coaliția va efectua o evaluare lunară a stadiului absorbției.

Pentru PSD, este esențial ca în această perioadă să ajute cât mai mulți români cu venituri reduse, persoane vulnerabile, familii tinere și pensionari. La fel de importantă e dezvoltarea comunităților locale cu ajutorul programelor de finanțare europeană!

Cu respect pentru locuitorii județului Alba,
Deputat PSD de Alba, Radu Marcel Tuhuț


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Dragoș Crișan Consilier local USR – Aiud: Spitalul Municipal Aiud penalizat cu 856.055 lei pentru că a limitat nejustificat concurența la licitația pentru achiziția de echipamente medicale

Publicat

în

Comunicat de presă| Dragoș Crișan Consilier local USR – Aiud: Spitalul Municipal Aiud penalizat cu 856.055 lei pentru că a limitat nejustificat concurența la licitația pentru achiziția de echipamente medicale

Spitalului Municipal Aiud i s-a aplicat o corecție financiară foarte mare, în valoare de 856.055, lei de către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene – Direcția Generală Programe Europene Infrastructură Mare, pentru că a limitat nejustificat concurența la licitația pentru achiziția de echipamente medicale.

„Consider că pierderea acestei sume mari de bani prin nerespectarea legii și prin incompetență, reprezintă un lucru extrem de grav pentru orașul nostru. Corecția financiară a fost efectuată prin două rapoarte de neconformitate emise de instituția de stat, care inițial nu ne-a fost prezentată în ședință, ci doar ulterior după ce am solicitat, în mod expres, acest lucru.

Cel mai grav aspect este că gaura de 856.055 lei a fost astupată prin reducerea cheltuielilor spitalului pentru materiale sanitare, medicamente, hrană pentru oameni, încălzire, iluminat și forță motrică, alte bunuri și servicii, materiale și prestări servicii cu caracter funcțional.

Elit - Gustul Desăvârșit

Pe scurt, incompetența este suportată de către cetățeni și nu de cei vinovați. În urma acestei corecții financiare, cetățenii bolnavi vor beneficia de materiale sanitare mai puține, de medicamente mai puține și în general de servicii mai proaste și nu din cauza personalului medical ci din cauza incompetenței și/ sau părtinirii unora aflați „la butoane”.
În data de 19 mai 2022 am fost chemați în ședința de Consiliu Local, pentru a aproba rectificarea bugetului Spitalului Municipal Aiud, în urma acestei corecții financiare, în valoare de 856.055 lei. Potrivit Procesului verbal nr. 14110/17.05.2022, suma de 856.055 lei care nu va mai fi finanțată din fonduri europene a determinat o reducere a sumelor destinate funcționării optime a Spitalului astfel:

1. Scăderea cheltuielilor Spitalului cu suma de 385.000 lei, pentru materiale și prestări servicii cu caracter funcțional;
2. Scăderea cheltuielilor Spitalului cu suma de 170.000 lei, pentru alte bunuri și servicii pentru întreținere și funcționare;
3. Scăderea cheltuielilor Spitalului cu suma de 55.220 lei, pentru încălzit, iluminat și forță motrică;
4. Scăderea cheltuielilor Spitalului cu suma de 80 lei, pentru hrană pentru oameni;
5. Scăderea cheltuielilor Spitalului cu suma de 21.880 lei, pentru medicamente;
6. Scăderea cheltuielilor Spitalului cu suma de 223.960 lei, pentru materiale sanitare;

Iată un pasaj extras din Raportul prin care i s-a aplicat corecția financiară Spitalului Municipal:

”Nici anunțul de participare/concesionare/invitația la procedura concurențială publicat/publicată nici documentația de atribuire sau răspunsurile autorității/entității contractante la solicitările de clarificări ale operatorilor economici nu descriu suficient de detaliat criteriile de atribuire împreună cu factorii de evaluare și ponderile acestora având astfel un efect de limitare nejustificată a concurenței (ca de exemplu, absența detaliilor suficiente ar fi putut avea un efect de descurajare a potențialilor ofertanți)”

În opinia acestei autorități a statului, Spitalul Municipal Aiud a descurajat concurența pentru a nu se depune mai multe oferte în procedura de licitație a materialelor medicale. Culmea-culmilor este că se discută tocmai despre achiziția acelor materiale medicale despre care aproximativ acum un an, colega mea, doamna consilier Nistea, afirma că sunt supraevaluate cu prețuri astronomice.

În loc să fie profund preocupate de acest subiect și de stabilirea vinovaților și de recuperarea sumelor, atât doamna primar cât și doamna viceprimar au afirmat că aceste corecții sunt obișnuite. M-au facut curios, sincer să fiu, cu aceste afirmații.

Consider că autoritățile competente trebuie să facă lumină în acest caz, chiar dacă consilierii PNL-UDMR au votat rectificarea bugetului spitalului și ”acoperirea găurii”. Consider că orașul nostru a fost prejudiciat direct sau indirect cu această sumă iar vinovații trebuie să plătească și nu cetățenii.

Supărată de intervențiile mele în legătură cu spitalul și cu operatorul de salubritate, doamna primar a afirmat în ședință faptul că eu am ajuns la apogeul incompetenței.

Consider că nu privește unde trebuie atunci când se referă la incompetență. Oare dânsa consideră competenți pe cei care prejudiciază acest oraș?

O să revin cu detalii și despre acest subiect cât și despre situația operatorului de salubritate dezbătută în CL.

Dragoș Crișan, Consilier local USR – Aiud


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Senator PNL de Alba, Sorin Bumb: „Obiectivele lăsate în paragină de întreprinderile de stat pot fi preluate de administrațiile locale”. Legea, adoptată în Senat

Publicat

în

Comunicat de presă| Senator PNL de Alba, Sorin Bumb: „Obiectivele lăsate în paragină de întreprinderile de stat pot fi preluate de administrațiile locale”. Legea, adoptată în Senat

Senatul a adoptat ieri o nouă lege care vine în sprijinul administrațiilor locale, permițându-le să preia terenuri și clădiri din patrimoniul regiilor de stat și al societăților comerciale cu capital majoritar sau integral de stat, care nu mai sunt utilizate de către acestea pentru realizarea obiectului lor de activitate.

Sunt numeroase cazuri de acest gen în țară, inclusiv în județul Alba, în care blocuri, stadioane, hale sau terenuri sunt lăsate în paragină de ani de zile, insalubre și degradate, dar nu pot fi reabilitate și utilizate din cauză că societățile comerciale nu mai au nevoie de ele și nici nu au resurse să investească în ele, iar administrațiile locale, deși ar avea nevoie de ele, nu le pot prelua din cauza birocrației și a cadrului legal incomplet și alambicat.

Elit - Gustul Desăvârșit

Plecând de la aceste necesități ale administrațiilor locale, dar și ale regiilor de stat și ale societăților comerciale cu capital majoritar sau integral de stat, am inițiat acest proiect de lege, tocmai pentru a ajuta comunitățile locale să preia obiectivele în cauză, la valoarea lor de inventar actualizată. Plătind această valoare de inventar actualizată se rezolvă și problema contabilicească a transferului acestor bunuri, care a constituit, până acum, principalul obstacol în calea realizării acestor transferuri. Soluția este una echitabilă și favorabilă pentru ambele părți, deoarece societățile scapă de niște active care le generează doar pierderi, iar administrațiile locale pot transforma aceste imobile în obiective folositoare pentru comunitate, mai ales că acum au numeroase oportunități de accesare a fondurilor europene și pot realiza proiecte importante de regenerare a acestor obiective și de repunere a lor în circuitul comunitar. Astfel, transferând de la stat la stat aceste obiective le putem transforma din ruine abandonate în obiective de interes pentru comunitate, folositoare cetățenilor.

Le mulțumesc pe această cale colegilor de la Ministerul Finanțelor și colegilor mei senatori din Comisia de Administrație Publică și din Comisia Juridică, cu care am dezbătut ieri îndelung acest proiect de lege și i-am adus amendamente importante, care au permis adoptarea sa de către plen și realizarea unei legi utile și deplin operabile.

Sorin Ioan BUMB,

Senator PNL de Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare