Rămâi conectat

Politică Administrație

Memoriu privind crearea de locuri de muncă prin reluarea mineritului în Munţii Apuseni şi în special la Roşia Montană

Bogdan Presecan

Publicat

în

Joi, în cadrul ultimei şedinţe a Consiliului Judeţean Alba din anul 2012 la care au participat toţi cei 7 parlamentari de Alba şi numneroşi primari din zona Munţilor Apuseni, s-a dezbătut din nou situaţia mineritului în Munţii Apuseni şi în special cea de la Roşia Montană.

Mai precis, este vorba despre un nou Memoriu al primarilor din cele 35 de unităţi administrativ-teritoriale din Apuseni, unde la 9 decembrie a fost organizat  un referendum regional privind repornirea mineritului în zonă, Memoriu ce a fost înaintat spre analiză şi adoptare consilierilor judeţeni, respectiv parlamentarilor de Alba.

Rolul deputaţilor şi senatorilor de Alba în cadrul acestui demers este de a face lobby la nivelul Guvernului,  Parlamentului şi a Preşedinţiei, pentru repornirea mineritului în Apuseni şi în special la Roşia Montană, având în vedere necesitatea creării de locuri de muncă în această zonă şi faptul că peste 60% din cei prezenţi la consultarea publică susţin acest lucru.

Este un demers politic – administrativ la care s-au angajat toţi cei 7 parlamentari de Alba, reprezentând toate forţele politice din judeţ şi care continuă practic lobby-ul făcut pentru proiectul de la Roşia Montană, lobby în care se înscrie şi consultarea populară a locuitorilor din Apuseni.

Amintim faptul că referendumul pe această temă, desfăşurat la 9 decembrie în cele 35 de localităţi din Munţii Apuseni, nu a putut fi validat din cauză că numărul celor prezenţi la urne a fost sub 50+1%. Organizarea consultării publice a costat bugetul judeţului 300.000 de lei.

Noul Memoriu, redactat de către cei 35 de primari şi prezentat joi consilierilor judeţeni şi parlamentarilor de Alba, justifică eşecul consultării publice prin condiţiile de iarnă grea din ziua alegerilor, care au împiedicat circa 25% dintre cei trecuţi pe listele pentru referendum să se prezinte la urne.

Deputatul PP-DD Cornel Comşa şi senatorul Teodor Atanasiu au subliniat necesitatea reformulării textului memoriului primarilor, din cauza unori erori punctuale, respectiv pentru a avea o abordare mai eficientă.

„Poziţia oficială a PP-DD este cea de redeschidere a minelor dar acest memoriu nu poate fi luat în această formă, pentru că conţine mai multe lucruri eronate. Spre exemplu nu poate conţine numele unei anumite companii (n.a. Roşia Montană Gold Corporation), aşa cum este trecut aici. De asemenea, nu ne putem asuma fraza << Statul Român nu deţine fonduri suficiente pentru a investi în minerit >>”, a precizat Cornel Comşa. Deputatul PP-DD şi-a arătat disponibilitatea pentru a ajuta la redactarea profesionistă a unui astfel de memoriu, înainte de a se merge cu el la autorităţile centrale.

Senatorul PNL Teodor Atanasiu a declarat că memoriul trebuie să reprezinte o presiune, un ultimatum pentru actualii guvernanţi, care trebuie ca anul viitor să dea un răspuns privind proiectele de minerit depuse de mai multe companii pentru zona Munţilor Apuseni.

„Sunt de acord că textul documentului trebuie schimbat fundamental (…) După părerea mea textul memoriului trebuie schimbat în sensul că va trebui să cerem Guvernului României să se pronunţe pe legalitate. Guvernul trebuie să spună dacă proiectul pe care investitorii vor să-l deruleze la Roşia Montană corespunde din punct de vedere al legalităţii, şi nu dacă vrem minerit. Trebuie să dăm guvernanţilor un ultimatum pentru că în anul 2013 trebuie să obţinem un răspuns clar”, a explicat Teodor Atanasiu.

Senatorul PD-L Alexandru Pereş a amintit faptul că nu Parlamentul poate lua o decizie în acest sens, că deja a adoptat legi care regelenmentează concesionarea şi exploatarea resurselor minerale ale ţării. Senatorul nu consideră că memoriul trebuie schimbat, el reprezentând o acţiune a celor 35 de primari, “care cuprinde toată problematica pe care dânşii vor să o trimită şi să o susţină”.

„Noi avem aici antamat un proiect care de 15 ani de zile incită discuţii (…) cine, cum, în ce fel şi cine trebuie să se antreneze în procesul de decizie al acestui sector important, care înseamnă minerit la suprafaţă şi pe de altă parte mai există şi problema cianurii. Timp de 15 ani s-au făcut tot felul de demersuri pro şi contra proiectului de la Roşia Montană, fără niciun rezultat. S-a ajuns chiar în Parlamentul European, unde ştiţi foarte bine că a fost adoptată o rezoluţie împotriva exploatării aurifere prin cianurare. Sigur, această rezoluţie nu este o chestie obligatorie, e o decizie a PE în care toate forţele politice, inclusiv din Romaânia, s-au exprimat”, a declarat Alexandru Pereş.

Potrivit lui Florin Roman vicepreşedintele Consilului Judeţean Alba, textul memoriului va fi rediscutat şi redactat într-o formă finală, cu care toată lumea să fie de acord şi care să provoace un răspuns cât mai rapid al Guvernului asupra problemei minerirului în Munţii Apuseni.

Vezi mai jos declaraţiile complete ale celor trei parlamentari de Alba.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Investiție de peste 4,6 milioane lei la Școala Gimnazială Șugag. Se vrea renovarea și modernizarea energetică a unor corpuri de clădire

Bogdan Ilea

Publicat

în

Investiție de peste 4,6 milioane lei la Școala Gimnazială Șugag. Se vrea renovarea și modernizarea energetică a unor corpuri de clădire Cei aproximativ 300 de elevi care învață la școala din Șugag urmează să beneficieze de condiții de reabilitare după ce primăria a lansat în SEAP proiectul „Reabilitare moderată a clădirilor publice – Clădirea Școlii […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea