Rămâi conectat

Ştirea zilei

Meditaţii gratuite pentru elevii aflaţi în pericol de abandon şcolar

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Începând din această lună, la Centrul Sfântul Meletie din cartierul Cetate vor fi organizate meditaţii gratuite de care vor putea beneficia toţi elevii din municipiul Alba Iulia care au dificultăţi la şcoală. Acţiunea este iniţiată şi susţinută de Organizaţia de Femei a PDL Alba care îşi propune să vină în sprijinul copiilor aflaţi în dificultate şi mai ales a celor care provin din familii ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate. Rodica Andronescu, preşedintele OF PDL Alba a spus că deja există câteva profesoare care s-au oferit să dea gratuit consultaţii la mai multe discipline – limbi străine, română, matematică. Înscrierile se pot face la telefon 0258/819981, iar în funcţie de numărul şi vârsta elevilor înscrişi vor fi formate mai multe grupe. (N.L.)


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

Jumătate din instituțiile publice din Alba vor fi desființate prin comasare sau fuziune cu alte entități publice, dacă proiectul de lege ”privind unele măsuri fiscal bugetare” se aprobă fără ”excepții”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Guvernul României a pus în dezbetere publică proiectul de lege ”privind unele măsuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung”. Prin aplicarea modificărilor se susține realizarea unor economii bugetare, respectiv a unor venituri în plus la bugetul de stat care să permită menținerea deficitului bugetar la un nivel care să nu determine reducerea fondurilor europene alocate țării noastre. Legea ar urma să fie aprobată prin asumarea răspunderii în fața Parlamentului.

Unele măsuri se vor aplica de la 1 noiembrie, iar altele de la 1 ianuarie, respectiv 1 iulie 2024. Acest ultim termen este dedicat desființării/comasării instituțiilor publice care nu au peste 50 de posturi ocupate. Potrivit proiectului, instituțiile publice cu personalitate juridică își pot desfășura activitatea dacă îndeplinesc următoarele condiții cumulative: au un număr de peste 50 de posturi aprobate conform legii și efectiv ocupate în structurile organizatorice, iar activitățile desfășurate nu se suprapun sau sunt similare cu alte activități desfășurate de alte instituții publice cu obiect de activitate același sau similar.

Elit - Gustul Desăvârșit

Aplicarea exactă a legii ar duce la desființarea a jumătate din cele circa 60 de instituții subordonate administrației publice centrale existente la nivelul județului Alba. Proiectul permite, însă, excepții.

Astfel, Guvernul României poate aproba prin memornadum excepții respectiv dacă activitatea desfășurată de instituția publică este unică prin specificul său sau, cumulativ, sunt instituții publice care reprezintă elemente de identitate națională ale României, iar impactul procesului comasare este major asupra mediului cultural, economico-social.

Dacă, totuși, nu sunt aplicate excepții, ar urma să fie desfințate/comasate toate instituțiile județene subordonate Ministerului Agriculturii: Direcția pentru Agricultură Alba, Agenția Domeniilor Statului, Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare, Oficiul Judeţean de Studii Pedologice, Inspectoratul Teritorial pentru Calitatea Semințelor.

De la Ministerul Muncii, ar urma să fie comasată Agenția Județeană pentru Prestații Sociale cu o altă instituție. De asemenea, s-a desființat, tot prin comasare sau fuziune, Direcția pentru Cultură Alba, Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară, Garda Forestieră Alba, Agenția pentru Protecția Mediului, Garda de Mediu, Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor, Inspectoratul Școlar Județean Alba (reorganizarea instituției este prevăzută și în noua lege a Învățământului), Casa de Cultură a Studenților, Direcția Județeană de Sport, Inspectoratul Județean în Construcții, Autoritatea Rutieră Română etc.

De asemenea, nici structurile cu personalitate juridică, aflate în subordinea administrației județene și locale, care nu au peste 50 de posturi ocupate efectiv nu vor mai putea funcționa. La Consiliul Județean Alba ar fi afectate Biblioteca Județeană ”Lucian Blaga” și Teatrul de Păpuși ”Prichindel”, iar la Consiliul Local Alba Iulia – CSM Unirea Alba Iulia.

Potrivit proiectului de lege, prin acest proces trebuie să rezulte cel puțin următoarele condiții cumulative:

a) o reducere cu cel puțin 15% a numărului de personal proporțional atât pentru funcțiile de conducere cât și pentru funcțiile de execuție;

b) o reducere cu cel puțin 15% a cheltuielilor de funcționare, respectiv a cheltuielilor materiale și servicii.

Dispare funcția de șef de birou

Proiectul mai prevede că numărul total al posturilor de demnitate publică se reduce până cel târziu la data de 1 ianuarie 2024 cu minim 25%. De asemenea, scade numărul de posturi de consilieri: 6 posturi pentru cabinetul primarului general al municipiului Bucureşti; 4 posturi pentru cabinetul preşedintelui consiliului judeţean şi primarilor municipiilor reşedinţă de judeţ precum şi pentru cancelaria prefectului.

Dispare funcția de șef de birou din administrația publică centrală și locală și se desființează și structurile organizatorice care funcționează ca birouri. Crește numărul de angajați necesar pentru constituirea structurilor organizatorice din administrația publică: pentru constituirea unui serviciu este necesar un număr de minimum 10 posturi de execuție; pentru constituirea unei direcții este necesar un număr de minimum 20 posturi de execuție; pentru constituirea unei direcții generale este necesar un număr de minimum 35 de posturi de execuție. Numărul de șefi din administrație va fi de maximum 8% din numărul total al posturilor.

Voucherele de vacanță se acordă doar pentru bugetarii cu salarii nete lunare de încadrare până la 8.000 lei. În plus, sporul de condiții periculoase pentru mai multe categorii de bugetari se stabilește la 15% din salariul de bază, dar nu mai mult de 1.500 lei brut lunar.

Achiziția de aparate de telefonie mobilă în entitățile publice nu poate depăși cuantumul de maxim 500 lei/aparat de telefonie mobil achiziționat. Cheltuielile lunare cu abonamentul de telefonie mobilă decontat din fonduri publice sunt de maxim 25 lei/lună/aparat de telefonie mobil.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Autorul unui accident mortal petrecut la Sebeș, trimis în judecată după 3 ani: Un biciclist în vârstă de 60 de ani și-a pierdut viața

Ziarul Unirea

Publicat

în

Autorul unui accident mortal petrecut la Sebeș, trimis în judecată după 3 ani: Un biciclist în vârstă de 60 de ani și-a pierdut viața

Un bărbat din Alba a fost trimis în judecată de magistrații Judecătoriei Sebeș pentru săvârşirea infracţiunii de ucidere din culpă.

În actul de sesizare s-a reţinut în esenţă că, inculpatul în data de 24.10.2020, în jurul orei 08.30, a condus autoutilitara marca WV, pe str. 1 Mai, iar la intersecția străzilor 1 Mai – Valea Sebeșului nu a acordat prioritate de trecere persoanei vătămate, care circula pe bicicletă pe str. Valea Sebeșului, și a intrat în coliziune cu acesta, împrejurare în urma căreia persoana vătămată a decedat.

Potrivit IPJ Alba, la data de 24 octombrie 2020, în jurul orei 08,30, un bărbat de 62 de ani, din Luduș, județul Mureș, în timp ce conducea o autoutilitară pe strada 1 Mai din Petrești – Sebeș, la intersecția cu strada Valea Sebeșului, l-ar fi acroșat pe un bărbat de 60 de ani, din Sebeș, care se deplasa pe o bicicletă.

Elit - Gustul Desăvârșit

În urma accidentului, biciclistul a suferit leziuni corporale grave, iar ulterior a decedat, la spital.

De asemenea, în sarcina inculpatului s-a reținut și încălcarea prevederile legislației rutiere, respectiv art. 41 alin. (1) din OUG nr. 195/2002 care prevede că „vehiculele şi animalele, atunci când circulă pe drumurile publice pe care le este permis accesul, trebuie conduse pe partea din dreapta a drumului public, în sensul de circulație, cât mai aproape de marginea părţii carosabile, cu respectarea semnificaţiei semnalizării rutiere şi a regulilor de circulaţie”; art. 56 care prevede că „la apropierea de o intersecţie conducătorul de vehicul trebuie să circule cu o viteză care să îi permită oprirea, pentru a acorda prioritate de trecere participanţilor la trafic care au acest drept”; art. 57 alin. (2) care stabilește că „la intersecţiile cu circulaţie dirijată, conducătorul de vehicul este obligat să respecte semnificaţia indicatoarelor, culoarea semaforului sau indicaţiile ori semnalele poliţistului rutier”.

În cauză, nu au fost formulate cereri şi excepţii cu privire la legalitatea sesizării instanţei, a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală şi nu se impun a fi invocate nici din oficiu.

Decizia poate fi atacată cu drept de contestaţie în 3 zile de la comunicare.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Una din noile specializări de la Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia, succes răsunător la sesiunea de toamnă a admiterii

Ziarul Unirea

Publicat

în

Una din noile specializări de la Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia, succes răsunător la sesiunea de toamnă a admiterii

Pe site-ul oficial al Universității „1 Decembrie 1918” Alba Iulia (UAB) au fost postate rezultatele inițiale ale sesiunii de toamnă a admiterii la cele 5 facultăți, pe locurile rămase vacante în urma sesiunii din vară.

La studii de licență este vorba de 1.090 de locuri, din care 170 de locuri subvenționate de la buget, 757 de locuri cu taxă, la cursuri de zi și 163 de locuri la învățământ la distanță (ID). Pe facultăți, au rămas vacante următoarele locuri: Facultatea de Istorie, Litere și Științe ale Educației – 24 de locuri bugetate și 148 de locuri cu taxă (zi), Facultatea de Științe Economice: 44 de locuri bugetate, 152 de locuri cu taxă (zi) și 163 locuri cu taxă (ID), Facultatea de Informatică și Inginerie: 25 de locuri bugetate și 169 de locuri cu taxă (ID), Facultatea de Drept și Științe Sociale: 49 de locuri bugetate și 202 locuri cu taxă (zi).

Elit - Gustul Desăvârșit

Trebuie spus că în această sesiune a fost organizată în premieră admitere la 3 noi specializări: Arheologie (cea mai veche specializare din UAB, reînființată după 4 ani în care nu a funcționat din lipsă de studenți), Asistență medicală generală, cu durata de 4 ani, și Cinematografie, fotografie, media. Specializarea Drept rămâne ceva mai râvnită la UAB, unde deși au fost doar locuri cu taxă, concurența a fost acerbă, de 7 candidați pe un loc, în afara celor 10 admiși, alți aproximativ 60 de candidați aflându-se pe lista de așteptare.

Iată care este media ultimului candidat admis pe locurile bugetate la studii de licență, pe facultăţi:

Facultatea de Istorie, Litere și Științe ale Educației:

*Istorie: 7,38; Arheologie: 6,20 (5 ocupate/7 total); Traducere şi interpretare (engleză – franceză): 9,80 (1 loc ocupat/5 total); Traducere şi interpretare (germană – engleză): 7,09 (2 locuri ocupate/5 total);

Facultatea de Ştiinţe Economice:

*Economia comerţului, turismului şi serviciilor: 6,18; *Administrarea afacerilor: 6,98; *Finanţe şi bănci: 6,15; *Contabilitate şi informatică de gestiune: 6,51; *Marketing: 6,48; *Administrarea afacerilor (în limba engleză): 6,61;

Facultatea de Informatică și Inginerie:

Ingineria mediului: 6,36; *Informatică (în limba engleză): 7,40; *Inginerie urbană şi dezvoltare regională – 7,11.

Facultatea de Drept şi Ştiinţe Sociale:

*Asistență medicală generală (40 de locuri buget și 20 de locuri cu taxă): 7,57 (buget)/7,22 (taxă de 5.000 de lei/an). Aproape 60 de candidați sunt admiși în așteptare, iar alți alți 15 au fost respinși. Facultatea de Teologie Ortodoxă: *Teologie ortodoxă pastorală: 6,70; *Muzică religioasă: 6,03; *Artă sacră: 6,33; Cinematografie, fotografie, film: 8,05 (6 locuri ocupate/8 total).

Candidații admiși pe locuri finanţate de la buget şi pe locurile cu taxă trebuie să se înmatriculeze până vineri, 22 septembrie, prezentând la comisiile de admitere toate documentele din dosar pentru a confirma locul și pentru a semna contractul de studii.

În caz contrar, candidații admiși își pierd locul obținut prin concurs, ce va fi redistribuit candidaților admiși, în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere, conform opțiunii lor din fișa de înscriere. Între 25 – 29 septembrie are loc înmatricularea exclusiv a candidaților admiși pe locuri cu taxă, la nivelul secretariatelor facultăților.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare