Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Medicul Virgil Musta, despre valul 5 al pandemiei de COVID-19: „Probabil că 25.000 de cazuri este varianta optimistă”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024
Medicul Virgil Musta, despre valul 5 al pandemiei de COVID-19: „Probabil că 25.000 de cazuri este varianta optimistă”

Unul dintre cei mai reputați medici care se află în prima linie, Virgil Musta, a explicat faptul că la momentul actual suntem abia la începutul valului 5 al pandemiei și că, din păcate, lucrurile se vor înrăutăți rapid.

”Ne pregătim pentru al cincilea val. Nu știu dacă am intrat propriu-zis, cred că abia suntem încă la început. Toate țările când intră au un număr mare de creștere, e o fază ascendentă foarte mare. Și la noi a început să crească numărul de cazuri zilnice, dar suntem la început”, explică medicul Virgil Musta pentru FANATIK.

Și, recunoaște medicul, apariția unui număr mare de cazuri de îmbolnăviri era așteptată atât de autorități, cât și de medici, având în vedere experiența prin care trece Europa de câteva săptămâni.

”Era de așteptat, aș zice, noi suntem la o lună, o lună și jumătate în urmă față de creșterea din Europa. La noi au fost mai mulți factori care au favorizat creșterea de acum. Probabil a contribuit și venirea celor din Europa, acolo unde există Omicronul.

Faptul că a fost o perioadă fără restricții și, normal, în comunitate oamenii au fost mai apropiați, nu au respectat anumite norme de distanțare, virusul s-a răspândit mai repede, iar asta a contribuit, de asemenea, la creșterea numărului de infectări”, mai spune Virgil Musta.

Când vine vorba de numărul de îmbolnăviri estimare, Virgil Musta spune că, în vârful valului 5, ne putem aștepta la cifre uriașe de noi cazuri zilnice, cu atât mai mult cu cât în România rata de vaccinare este destul de scăzută.

”Eu nu sunt epidemiolog, dar este foarte probabil să avem vârfuri de 25.000 de îmbolnăviri zilnice. Iar uitându-mă în Franța, Anglia, Germania, care sunt și țări mai vaccinate decât noi, cu o rată de 70-80%, numărul de cazuri este dublu față de maximul atins în cel de-al patrulea val. Noi am ajut aproape de 20.000, deci vom depăși sigur 20.000 de cazuri zilnice. Probabil că 25.000 de cazuri este varianta optimistă”, spune, pentru FANATIK, Virgil Musta.

Cu toate acestea, recunoaște medicul, există și motive care să ne permită să rămânem, oarecum, optimiști, Virgil Musta sperând că varianta Omicron, tulpina virusului care, probabil, va deveni dominantă și în România, va avea o mortalitate mai mică față de Delta.

Ce spune Virgil Musta despre gravitatea Omicron

”Din cercetările celor din vest se arată că la varianta Omicron cazurile sunt mai puțin severe. Acum, e adevărat, ei au și o rată de vaccinare mai mare. Vom vedea dacă, atunci când va exista o transmitere comunitară și la noi cu Omicron, dacă se va menține această patogenitate mai scăzută. Ar fi foarte bine să fie așa, ar fi salvați mai mulți oameni și ar fi o presiune mai mică pe sistemul medical”, spune, pentru FANATIK, Virgil Musta.

Cu toate acestea, în această perioadă, nu este exclus să vedem cazuri de bolnavi contaminați și cu varianta Delta, dar și cu Omicron. ”O persoană poate să se îmbolnăvească și de varianta Delta și de varianta Omicron, dar nu este foarte frecvent.

Dacă ai fost, de exemplu, într-o comunitate, în care au fost oameni bolnavi, unii cu varianta Delta, alții cu Omicron, se poate să te contaminezi cu ambele variante. Dar nu știm ce patogenitate ar fi în asemenea caz, dacă crește patogenitatea”, a mai explicat medicul Virgil Musta.

Autoritățile, noi măsuri de prevenite contra valului 5 al pandemiei

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a anunțat noile restricții, pentru a limita efectele valului 5 al pandemiei de COVID-19. Astfel, printre deciziile luate se numără și cea referitoare la măștile permise în spațiile publice. Astfel, acum, mai pot fi purtate doar măști chirurgicale și FFP2, iar cele textile nu vor mai fi permise.

”Măștile textile, spune OMS, este foarte puțin probabil să te și protejeze eficient. De aceea se recomandă măștile medicale sau cele cu protecție, minim, FFP2. În alte țări nici nu sunt permise măștile medicale. Acum, probabil, preluăm și noi recomandările OMS, așa cum s-a făcut peste tot în Europa. Iar adevărul este că protecția este mult mai bună cu o mască medicală sau FFP2 decât cu una textilă”, explică medicul Virgil Musta.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Începe vacanța de Paște 2024: Câte zile libere au elevii și când se întorc la școală după Paște

Ziarul Unirea

Publicat

în

Începe vacanța de Paște 2024: Câte zile libere au elevii și când se întorc la școală după Paște Elevii vor intra de astăzi, 26 aprilie, în vacanţă, după finalizarea cursurilor, şi se vor întoarce la școală miercuri, 8 mai, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanţa de vară va începe vineri, 21 iunie, după finalizarea […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea