Rămâi conectat

Actualitate

Medicul Virgil Musta atenționează: „Lumea să se vaccineze. Va fi o mare problemă dacă pe lângă COVID-19, apar și celelalte viroze banale și gripa”

Publicat

în

Medicul Virgil Musta semnalează că este foarte dificil să gestionăm epidemiile, din mai multe motive: „Sistemul de sănătate e copleșit de numărul de cazuri de SARS-CoV-2, foarte probabil că gripa nici nu mai discutăm să o internăm, pentru că nu o să mai fie locuri”.

Miercuri, 498 de pacienți critici cu coronavirus erau internați în secțiile de terapie intensivă. În luna iulie, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, spunea că în România sunt circa 2.000 de paturi la terapie intensivă, dintre care 840 sunt complet utilate.

În prezent, nu avem date publice despre procentul pacienților cu gripă care ajung la terapie intensivă, însă știm că, în sezonul gripal trecut, 22% din bolnavii infectați cu gripă au fost internați în spital, potrivit datelor oferite de Institutul Național de Sănătate Publică, la solicitarea Newsweek România. De asemenea, potrivit unei estimări a medicului Virgil Musta, membru în Comisia pentru managementul COVID, mortalitatea la gripă este între 0,6 și 1,2%, ceea ce înseamnă că numărul pacienților cu gripă care ajung la ATI trebuie să fie mai mare de acest procent.

Electrica Furnizare Discount

Un calcul minim bazat pe cifrele din ultimii ani privind mortalitatea (73 de decese în sezonul 2019-2020, 199 de decese în sezonul 2018-2019, 129 de decese în sezonul 2017-2018) arată că cel puțin 100 de pacienți cu gripă ajung la terapie intensivă în fiecare an. Pe lângă bolnavii de COVID și cei cu gripă, la terapie intensivă ajung și persoanele care suferă intervenții chirurgicale, dar și pacienții cronici.

„Noi acum pe ATI nu mai avem aproape nici un loc” Pot secțiile de terapie intensivă să suporte și o epidemie de gripă, pe lângă epidemia de coronavirus?
Medicul Virgil Musta, șeful clinicii de Boli Infecțioase 2, din cadrul Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș” din Timișoara, consideră că o epidemie de gripă ar fi greu de gestionat în prezent și, de aceea, face apel la populație să se vaccineze, aceasta fiind singura metodă de a lupta contra gripei.

„E foarte greu să gestionăm epidemiile, din mai multe motive: sistemul de sănătate e copleșit de numărul de cazuri de SARS-CoV-2, foarte probabil că gripa nici nu mai discutăm să o internăm, pentru că nu o să mai fie locuri.

Pe de altă parte, dacă vorbim despre cazurile de terapie intensivă, va trebui să avem terapie intensivă separată, pentru că și gripa este o boală infecto-contagioasă, dacă punem un pacient cu gripă în terapie intensivă cu SARS-CoV-2, îi contaminează pe ceilalți și aceștia vor face o superinfecție cu gripă, deci se va agrava boala pentru care sunt în ATI și viceversa.

Din păcate, sunt foarte puține spitale care au condiții de izolare a fiecărui pacient. Nu există zone în care fiecare pacient să poată să fie izolat dacă e cu o boală infecto-contagioasă, indiferent din ce secție de spital este.

Avem acum ocupate spre 500 de paturi de ATI și nu toate paturile au ventilație mecanică. Eu nu pot să vă dau cifra exactă, datele sunt la nivelul Comisiei ATI, dar, în situația în care suntem acum pe terapie intensivă, noi aproape nu mai avem nici un loc. Dacă ar veni și pacienți cu gripă, aproape n-am avea unde să îi punem. Că toată terapia intensivă care este infecto-contagioasă este folosită pentru SARS-CoV-2.

Medicul Virgil Musta a explicat că regulile nespecifice de prevenție a gripei sunt similare cu cele care trebuie respectate în cazul pandemiei de coronavirus: distanțarea socială, purtarea măștii și igiena mâinilor.
De asemenea, Virgil Musta a adăugat că, spre deosebire de COVID-19, în care nu putem aplica decât măsurile nespecifice de prevenție, în cazul gripei, avem varianta vaccinării.

„Noi, anul acesta, recomandăm la cât mai multă lume să se vaccineze, pentru că se previne co-infecția gripă-SARS-CoV-2, cu o evoluție extrem de severă a bolii, iar, pe de altă parte, ajută la împiedicarea confuziei. Ambele au simptome extrem de asemănătoare – așa, cel puțin, dacă ți-ai făcut vaccinul, atunci te poți gândi că este infecție banală sau SARS-CoV-2”.

Medicul a mai arătat că „procentul de decese în cazul gripei este între 0,6 și 1,2% dintre pacienți, în vreme ce la COVID-19 este de circa 4%. Probabil că mai mult de 1,2% ajung la ATI, o parte din ei sunt tratați și recuperați”.

În sezonul gripal 2019-2020, în România s-au înregistrat 49.656 de cazuri afecțiuni clinice compatibile cu gripa (ILI), iar rata internării a fost de 22,17 la sută, potrivit unui răspuns al Institutului Național de Sănătate Publică, la solicitarea Newsweek România

În sezonul 2019-2020, 73 de oameni infectați cu gripă au murit, iar 1.929 de cazuri de gripă au fost confirmate cu laboratorul, conform ultimei raportări a CNSCBT din 25 mai 2020 privind cazurile de gripă.

În sezonul gripal trecut, au fost vaccinate gratuit circa 1,5 milioane de persoane din grupele la risc, cu doze puse la dispoziție de Ministerul Sănătății. Fac parte din grupele la risc: pacienții cu boli cronice, copiii, persoanele peste 65 de ani, femeile însărcinate și cadrele medicale, precum și persoanele instituționalizate.

Cel mai grav sezon gripal din ultimii ani a fost 2018-2019, când au murit 199 de oameni infectați și doar 1,3 milioane de persoane din grupele la risc au fost vaccinate antigripal, informează Newsweek România.

sursa: bugetul.ro

Publicitate

Actualitate

Școala și grădinița din Ocoliș, în MARE nevoie de ajutor, din partea autorităților: Achiziționarea de echipament educațional și mobilier, precum și reparații, necesare pentru copii

Publicat

în

Inundațiile care au devastat localitățile din Munții Apuseni au lăsat în urma lor pagube însemnate, greu de reparat, fără o comunicare eficientă între autorități.

Școala și grădinița din comuna Ocoliș au fost și ele victime ale furiei naturii, iar copiii și profesorii au nevoie de sprijin sub formă de echipament educațional, mobilier și lucrări de reparație.

„Inundațiile din luna iulie 2021 au afectat mai multe gospodării din comuna Ocoliș, județul Alba, iar în urma revărsării apelor s-au creat pagube inclusiv la școală și la grădiniță. Soarta a fost potrivnică oamenilor de aici, dar și preșcolarilor și elevilor care, din păcate, nu mai învață în aceleași condiții care oricum nu erau bune.

Electrica Furnizare Discount

În cazul școlii, au fost inundate holul, arhiva și baia și au fost distruse gardul și pardoseala, iar în cazul grădiniței, a fost inundat holul și sala.

Au fost efectuate o serie de lucrări pentru remedierea pagubelor, precum: decolmatarea nămolului și a aluviunilor din curtea școlii, curățenie în incinta instituțiilor de învățământ, s-a refăcut gardul, iar în această perioadă se montează lambriuri din PVC pe pereții unde a căzut tencuiala din cauza infiltrării apei.

S-a primit o sumă de bani de la Guvern care nu a fost îndestulătoare pentru satisfacerea tuturor necesităților. Pentru desfășurarea în bune condiții a actului de educație timpurie și actului școlar sunt necesare achiziționarea de echipament educațional, mobilier școlar, montarea de parchet și mochetă pentru grădiniță.

Informațiile de mai sus au fost furnizate în baza unei solicitări scrise, a consilierului județean, Corneliu Mureșan, adresată Primăriei Ocoliș.

Astfel, pentru buna desfășurare a procesului de educare și învățare, vă solicităm să aprobați cererea noastră și să dispuneți acordarea de asistență de specialitate în vederea elaborării unui proiect de hotărâre ce are ca scopul încheierii unui acord de asociere între UAT – Comuna Ocoliș prin Consiliul local al comunei Ocoliș și UAT – județul Alba, prin Consiliul Județean Alba pentru realizarea în comun a obiectivului de investiții ”Sprijin pentru grădiniță și școală”.

Vă asigurăm de întreg sprijinul nostru și avem convingerea că și Primăria Ocoliș, în subordinea căreia se află instituțiile de învățământ, are aceeași disponibilitate în privința colaborării și va depune toate diligențele necesare pentru ca sprijinul financiar care poate fi oferit de către CJ Alba să fie folosit în interesul direct al preșcolarilor, elevilor, părinților, dascălilor.”, se arată în  cererea semnată de grupul consilierilor județeni ai PSD Alba.

Citește mai mult

Actualitate

VIDEO| Alba Iulia: Cel mai bun prieten al omului te așteaptă la târgul Apulum Agraria. Campanie de adopție Arche Noah Transilvania

Publicat

în

VIDEO| Alba Iulia: Cel mai bun prieten al omului te așteaptă la târgul Apulum Agraria. Campanie de adopție Arche Noah Transilvania

Târgul APULUM AGRARIA din 2021 are un PROGRAM special menit să cinstească ediția XXIX a evenimentul îndrăgit de albaiulieni, dar și de români veniți din toate colțurile țării.

Apulum Agraria este locul unde satul se întâlneşte cu oraşul pentru a sărbători recolta reuşită din acest an, astfel, timp de trei zile, începând de vineri până duminică, organizatorii dau întâlnire publicului cu abundenţa toamnei, în perioada 24-26 septembrie, între orele 10.00 – 18.00. Evenimentul are loc în Piața Pascu din Alba Iulia.

Târgul Apulum Agraria a fost organizat de Consiliul Județean Alba cu sprijinul grupurilor de acțiune locală GAL pe Mureș și pe Târnave, GAL Țara Secașelor Alba-Sibiu, GAL Valea Ampoiului – Valea Mureșului, GAL Munții Metaliferi, Trascău și Muntele Mare și Primăria Alba Iulia.

Electrica Furnizare Discount

 

Târgul înglobează o vastă varietate de produse expuse de producători locali, dar oferă totodată, prin campania întreprinsă de asociația Arche Noah Transilvania, posibilitatea adopției unui animal de companie, un prieten ce oferă dragoste și loialitate necondiționată și are să te salute cu un lătrat bucuros de fiecare dată când te întorci acasă.

Cățeii de diferite vârste și talii sunt vaccinați, deparazitați, sterilizați și cipați,  sunt sănătoși „tun” și te așteaptă cu nerăbdare să purcedeți într-o nouă poveste presărată cu iubire și momente de bucurie, astăzi până la ora 16:00 și mâine până la aceași oră, începând cu ora 10:00, la târgul Apulum Agraria din Alba Iulia în cadrul campaniei „Găsește-ți un prieten!”

 

Citește mai mult

Actualitate

Chestionarul privind vaccinarea elevilor, distribuit de vineri în școli: Ce scop are completarea acestuia

Publicat

în

Chestionarul privind vaccinarea elevilor, distribuit de vineri în școli: Ce scop are completarea acestuia

Chestionarul de exprimare a intenţiei de vaccinare în rândul elevilor minori urmează să fie distruit în școli începând de vineri, prin inspectoratele școlare, anunță reprezentanții din Educație.

Consultă chestionarul AICI

Electrica Furnizare Discount

„Acesta nu este obligatoriu, nu constituie obligație de vaccinare și va fi pus la dispoziția părinților în vederea completării”, a transmis Ministerul Educației.

Persoana desemnată pentru protecția sanitară la nivelul unității de învățământ va transmite direcțiilor de sănătate publică chestionarele completate de către părinți/tutori legali.

În cazul exprimării intenției de vaccinare, vaccinarea elevilor minori se va efectua numai cu acordul informat, exprimat în scris, în prezența părintelui/tutorelui legal al copilului.

Scopul completării chestionarului este sprijinirea celor care doresc să se vaccineze și beneficiază de acordul informat, exprimat în scris, al părinților sau reprezentanților legali, prin organizarea de echipe mobile de vaccinare în școli de către Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) și direcțiile de sănătate publică.

„Chestionarele nu necesită asumare prin semnătură și pot fi transmise și în format electronic”, adăuga sursa citată.

Sursa: stiripesurse.ro

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare