Rămâi conectat

Curier Județean

Medicii de familie din Alba, solidari cu colegii din toate județele. Memorii depuse la Prefectură și CJAS privind dificultățile de a asigura asistenţa medicală primară

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Medicii de familie din Alba se alătură acțiunilor organizate în toată țara de Coaliția ”Solidari pentru Sănătate”. Potrivit dr. Gheorghe Haber, președintele asociației din județ, la Alba Iulia nu vor fi pichetate sedii de instituții, însă vor fi depuse memorii, la Instituția Prefectului și la CJAS, privind dificultățile de a asigura asistenţa medicală primară.

Potrivit acestuia, acțiunile de protest au scopul de a avertiza actuala clasă politică, precum şi instituţiile responsabile, privind sustenabilitatea sistemului naţional de asistenţă medicală primară cu privire la situaţia de criză majoră prelungită în care se află acest segment de îngrijire a pacienţilor.

Mai multe organizaţii independente, între care și Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF), s-au reunit în Coaliţia „Solidari pentru Sănătate” ce lucrează împreună în scopul de a îmbunătăţi sistemul public de sănătate. Această structură organizează simultan, în data de 2 noiembrie 2017, la ora 11, pichetarea sediilor judeţene ale Prefecturilor şi Caselor de Asigurări de Sănătate, sediul Guvernului şi sediul CNAS, precum şi o Conferinţă de presă în care se vor anunţa protestele din medicina de familie din România.

În data de 15 noiembrie 2017, Coaliţia va organiza un miting în Bucureşti, în care împreună, pacienţi şi medici vor arăta că în România nu se mai poate asigura asistenţa medicală primară în lipsa unor schimbări fundamentale care să asigure calitatea adecvată a actului medical.

„În calitate de factori responsabili pentru apărarea dreptului pacienţilor noştri la sănătate, tragem cel mai sumbru şi urgent semnal pentru a salva ce se mai poate salva acum, în al paisprezecelea ceas, după 25 de ani de politici de sănătate din care pacientul lipseşte cu desăvârşire. Medicina de familie este pe cale să devină o raritate, plătită de stat cu cel mai mizerabil tarif, în condiţiile în care contribuţiile românilor au crescut an de an Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS), a declarat dr. Marina Pîrcălabu, preşedinte interimar FNPMF.

„Nu avem altă opţiune decât să luptăm împreună pentru salvarea accesului pacienţilor noştri la servicii medicale de bază şi facem pe această cale un ultim apel la adresa autorităţilor – Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi Ministerul Sănătăţii – de a interveni rapid şi eficient pentru restabilirea acestui drept fundamental al românilor” a declarat Rodica Tănăsescu, Preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei.

„Asistenţa medicală primară este esenţială, medicii de familie reprezintă primul punct de interacţiune a pacienţilor cu sistemul medical. în acelaşi timp, dacă au condiţiile necesare, pot asigura prevenţia prin informarea corectă a pacienţilor. APAH-RO militează încă din 2009 pentru includerea markerilor virali în pachetul de analize gratuite prescrise de către medicii de familie pentru a simplifica diagnosticul şi a preveni noile infectări”, a declarat Marinela Debu, preşedinte APAH-RO.

Din Coaliţia nou înfiinţată fac parte: Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF); Federaţia Naţională a Patronatelor Medicilor de Familie (FNPMF); Salvaţi Copiii – România; Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor cu Cancer (FABC); Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune (APAA); Asociaţia Naţională pentru Protecţia Pacienţilor (ANPP); Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Neurodegenerative din România (APAN); Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO); Asociaţia „Mame pentru mame”.

Demersurile Coaliţiei „Solidari pentru Sănătate” este susținut și de Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC).

Foto: radiocluj.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Alba Iulia capitala patrimoniului românesc pentru două zile: Ce spune primarul Pleșa despre participarea la Conferința Rohaereditas

Bogdan Ilea

Publicat

în

Alba Iulia capitala patrimoniului românesc pentru două zile: Ce spune primarul Pleșa despre participarea la Conferința Rohaereditas Timp de două zile, Alba Iulia urmează să fie capitala patrimoniului românesc. Ministerul Culturii organizează Conferinta Rohaereditas la care participă și primăria Alba Iulia. „Alba Iulia este, pentru două zile, capitala patrimoniului românesc, aici desfășurându-se Conferința ROHAEREDITAS, organizată […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea