Rămâi conectat

Actualitate

MDF 50 Perspective – Fabrica Sebeșului, de la Kronospan la excelență (P)

Ziarul Unirea

Publicat

în

2020 – Acest an incert, dificil, dar totuși plin de speranță seamănă, pe alocuri, cu începuturile fabricii de prelucrare a lemnului din Sebeș, când ramura industrială începea să se dezvolte și, odată cu ea, și Sebeșul. Când oamenii orașului vedeau schimbări, recalibrări și oportunități de viitor. Când fabrica nu mai explodase de o săptămână și angajații așteptau să vină mai repede răul, ca apoi să treacă și să se întoarcă la normal.

Călătoria ascendentă a fabricii de MDF din Sebeș pornește de la prima placă ieșită din producția combinatului acum jumătate de secol și urmărește etapele care au condus-o până unde este astăzi. Dificultatea majoră care consta atunci în incertitudini, frici și ambiții neîmplinite a trecut, iar astăzi, călătoria fabricii motivată de respect pentru comunitate, mediu și calitate continuă din perspectiva Kronospan.

Începutul anilor 2000 a fost marcat de inaugurarea companiei italiene MDF Frati, după doi ani de construcție a unei noi fabrici, mai modernă și mai sigură din punct de vedere tehnologic. Această inaugurare a însemnat ruperea de trecut și deschiderea către un viitor prosper, influențat de aspirațiile investitorilor străini. La scurt timp, fabrica de prelucrare a lemnului a fost vândută de către Luigi Frati grupului austriac Kronospan, care avea să continue dezvoltarea acesteia după reperul celor pe care le deținea în întreaga lume. Această schimbare a reprezentat un moment pivotal în istoria și parcursul ascendent al fabricii de prelucrare a lemnului, datorită noilor perspective de a îmbina „tradiția și spiritul austro-german al lucrului făcut bine”, după cum afirmă în cartea sa dl. Nicolae Afrapt.

Nucleul fabricii, reprezentat de angajații care au lucrat cu dârzenie indiferent de momentele dificile și neprevăzute, a continuat să alimenteze fabrica Kronospan și să ducă tradiția prelucrării lemnului mai departe. Cei care au văzut fabrica dezvoltându-se sub ochii lor descriu în cuvinte puține, dar relevante etapele acesteia, rezumând totul într-o singură propoziție –”Fabrica de acum nici nu se compară cu ce a fost înainte”. Acest lucru a fost simțit de angajații care au afirmat că mentalitatea Kronospan aducea abordări diferite și îi ambiționa să meargă mai departe, să fie mai buni, împreună – „Am simțit că aparținem acestei firme și tot ce facem, facem din suflet, iar peste momentele grele am trecut cu încredere și sprijin.” spune dl. Marcel Dorr, actual director tehnic al fabricii din Sebeș.

Preluarea fabricii de către Kronospan a însemnat ridicarea standardelor de siguranță și de producție la nivelul celor europene cu ajutorul tehnologiei moderne, automatizate și sigure. Acest lucru este amintit de angajații care au lucrat în fabrică încă de pe vremea când aparținea statului român și, ulterior, grupului italian, dar care se bucură acum de respectul pentru siguranța oamenilor pe care îl regăsesc pe platformă. Aceștia trasează paralele între fabrica de atunci și cea de acum, iar diferențele notabile arată că fabrica s-a modernizat, protecția angajaților este una dintre grijile principale ale companiei, valorificarea materiei prime se face cu respect față de natură, iar volumul producției s-a eficientizat.

„Ce produceam altădată într-o lună se face astăzi în 24 de ore”, menționează cu satisfacție unul dintre angajați.
Ambiția Kronospan de a susține și de a dezvolta această activitate are la bază grija pentru mediu și pentru comunitatea din Sebeș, compania luându-și de la bun început angajamentul de a respecta siguranța și sănătatea populației și contribuind continuu la reducerea impactului activităților de producție asupra mediului înconjurător.

În timp ce foștii angajați ai fabricii de MDF își amintesc mirosul puternic de amoniac și formaldehidă degajat în anii de început, iar unii dintre ei declară un adevăr dur – faptul că fabrica a fost dotată cu filtre pentru reducerea nivelului de emanații toxice, dar niciodată pornite din cauza unei atenționări din partea cancelariei comuniste – cei care lucrează acum în fabrică apreciază strictețea măsurilor de astăzi – “Normele stricte presupun obligativitatea companiei de a se asigura că nimeni nu are de suferit.“, subliniază domnul Marcel Dorr, director tehnic. Aceste norme se aliniază cu principiile Kronospan de a proteja comunitățile pe termen lung, motiv pentru care sunt respectate, verificate și susținute în totalitate.

Acum, nu doar că mirosul de formaldehidă nu se mai simte în aer, dar locuitorii orașului, atât cei care au domiciliul în apropiere, cât și cei care lucrează în fabrică, sunt în siguranță.

Putem afirma cu certitudine că evoluția fabricii a fost marcată de schimbarea de mentalitate și perspectivele austriece îndreptate către calitate și siguranță ale grupului Kronospan, care au asigurat munca și traiul în condiții optime. Continuarea se scrie în fiecare zi în care angajamentul de a face demersurile necesare pentru bunăstarea comunității și a angajaților este respectat, în timp ce fabrica de prelucrare a lemnului se dezvoltă cu respect față de legislație și față de mediul înconjurător.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Schimbări la eliberarea pașaportului simplu temporar: Poate fi emis doar în anumite condiții

Ziarul Unirea

Publicat

în

Schimbări la eliberarea pașaportului simplu temporar: Poate fi emis doar în anumite condiții Paşaportul simplu temporar se eliberează doar în situaţii de urgenţă ce presupun deplasarea în străinătate sau continuarea călătoriei ori reglementarea şederii/situaţiei juridice a cetăţenilor români aflaţi în străinătate care nu mai posedă documente de călătorie valabile, se arată în proiectul adoptat luni […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea