Rămâi conectat

Curier Județean

MARȚI| Skepsis vă servește spectacolul “Cafeneaua”, la Casa de Cultură a Studenţilor Alba Iulia și încheie seria evenimentelor care marchează 20 de ani de activitate

Ziarul Unirea

Publicat

în

Marți, 13 Decembrie, începând cu ora 19.00, la Casa de Cultură a Studenţilor Alba Iulia, Skepsis vă servește spectacolul “Cafeneaua”, adaptare după Carlo Goldoni.

Grupul Skepsis încheie seria evenimentelor dedicate anului aniversar 2022, care marchează 20 de ani de activitate, cu spectacolul ”Cafeneaua”, după Carlo Goldoni – unul dintre cele mai îndrăgite spectacole din repertoriul trupei, o comedie moralistă în care sunt evidenţiate virtuți și slăbiciuni de caracter, moravuri, comportamente şi atitudini care arată că timpurile se schimbă mai uşor ca oamenii.

Plasată în atmosfera aparte a Carnavalului Veneţian de secol XVIII, intriga piesei se concentrează pe o zi din viaţa unor personaje diferite, nobili, oameni simpli, negustori şi servitori, oameni diferiți a căror ale căror destine se amestecă în aceeaşi ceaşcă de cafea servită acum cu…skepsis.

Elit - Gustul Desăvârșit

Sunteţi invitaţi, aşadar, în prima dimineaţă a vestitului Carnaval de la Veneţia, să gustaţi o cafea cu umor și bun gust la Cafeneaua lui Ridolfo… numai aşa mai puteţi savura aroma incitantă şi ispititoare a unui veac trecut.

În deschiderea serii va fi lansat clipul ”20 de ani cu Skepsis”, un scurt metraj care oferă publicului cu skepsis la inimă posibiliatatea de a descoperi gânduri, emoții, trăiri ale grupului.

Biletele (20 lei pt adulți; 10 lei pt studenți și pensionari; 5 lei pt copii) pot fi achiziționate de la secretariatul Casei de Cultură a Studenților începând de Joi, 08.12.2022, între orele 09.00-15.00 și Marți, 13.12.2022 până la ora 18.30. Fondurile obținute astfel sunt direcționate exclusiv spre susținerea proiectului cultural ”Stagiunea cu Skepsis 2022”.

Evenimentul este prezentat în cadrul proiectului Stagiunea cu Skepsis 2022 – un proiect care urmăreşte implicarea tineretului în diversificarea ofertei cultural-artistice a oraşului şi participarea civică la viaţa socioculturală. Prin acest proiect Grupul Skepsis formează tineri actori, dezvoltă colaborări cu artişti din ţară şi din străinătate, pregăteşte şi oferă în mod riguros şi sistematic publicului albaiulian spectacole de teatru şi divertisment pe întreg parcursul anului.

Parteneri: Primăria Municipiului Alba Iulia; Casa de Cultură a Studenţilor Alba Iulia; Fundaţia „Inter-Art” Aiud; Universitatea ”1 Decembrie 1918” Alba Iulia; Muzeul Național al Unirii Alba Iullia.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Curier Județean

Filmul documentar „Orchestra Română de Folclor pe urmele domnitorului Alexandru Ioan Cuza”, o producție a Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba, va fi difuzat de TVR

Ziarul Unirea

Publicat

în

Filmul documentar „Orchestra Română de Folclor pe urmele domnitorului Alexandru Ioan Cuza”, realizat de Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba, va fi difuzat în această lună de Televiziunea Română.

Astfel, TVR Târgu Mureș va difuza duminică, 22 ianuarie 2023, ora 19:00 partea I a documentarului și duminică, 29 ianuarie 2023, ora 19:00 partea a II-a. TVR 3 va difuza luni, 23 ianuarie 2023, de la ora 15:00 partea I și luni, 30 ianuarie 2023, ora 15:00 partea a II-a a filmului documentar. Producția documentară este unică în spațiul cultural românesc și a fost realizată cu sprijinul Complexului Muzeal Național „Moldova” din Iași.

Elit - Gustul Desăvârșit

„Orchestra Română de Folclor pe urmele domnitorului Alexandru Ioan Cuza” este un proiect dedicat Unirii Principatelor Române, fiind un film documentar care dezvăluie într-un mod plăcut Palatul „Alexandru Ioan Cuza” de la Ruginoasa și Palatul Culturii din Iași, două monumente arhitecturale cu importanță deosebită în istoria României. Filmul va fi prezentat în 24 ianuarie 2023, ora 20:00, și pe Pagina de Facebook a Centrului de Cultură „Augustin Bena”.

Coloana sonoră a acestui documentar este formată din suite românești interpretate de Orchestra Română de Folclor. Aceasta este prima orchestră de uniune națională și a fost înființată cu ocazia sărbătoririi Zilei Naționale a României, în anul 2021, în cadrul unui amplu proiect de promovare a zilei naționale și a patrimoniului cultural imaterial pe plan internațional. La acea dată, concertul „Alba unește România”, susținut de orchestră în Palatul Cultural din Blaj, a fost distribuit către misiunile diplomatice ale României din 33 de țări. Orchestra Română de Folclor își are nucleul la Alba Iulia, capitala de suflet a tuturor românilor, fiind constituită din artiști instrumentiști profesioniști din toate zonele istorice ale României. Orchestra ia parte la proiectele de importanță națională și internațională ale Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba. Inițiatorul și dirijorul Orchestrei Române de Folclor este Alexandru Pal, managerul Centrului de Cultură „Augustin Bena” și discipol al maestrului Gheorghe Zamfir.

„În acest an, cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române, oferim publicului posibilitatea de a viziona pe posturile Televiziunii Române TVR 3 și TVR Târgu Mureș un film documentar excepțional, care dezvăluie Palatul „Alexandru Ioan Cuza” de la Ruginoasa și Palatul Culturii din Iași. Orchestra Română de Folclor, prima orchestră de uniune națională, se va afla pe urmele domnitorului Alexandru Ioan Cuza, într-o îmbinare de muzică și imagini. Muzica filmului documentar cuprinde suite instrumentale din diferite zone istorice (Moldova, Transilvania, Bucovina, Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Valea Timocului, Banat, Crișana și Maramureș), interpretate în premieră de Orchestra Română de Folclor”, a spus Alexandru Pal, managerul Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba.

Unirea Principatelor Române, cunoscută și ca Mica Unire, a avut loc la jumătatea secolului al XIX-lea, fiind legată de personalitatea domnitorului Alexandru Ioan Cuza. 24 ianuarie 1859 este momentul alegerii lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al Principatelor Române Unite, fiind actul istoric ce a reprezentat primul pas pe calea înfăptuirii statului național român unitar.

Un fragment din filmul documentar „Orchestra Română de Folclor pe urmele domnitorului Alexandru Ioan Cuza” puteți viziona pe pagina de Facebook a Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba: https://fb.watch/ibrhFr9Mmt/ .

Foto: vatra-mcp.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

CJ Alba va cumpăra o autoutilitară 4×4 pentru jandarmii montani din Arieșeni: Care este valoare achiziției

Ziarul Unirea

Publicat

în

CJ Alba va cumpăra o autoutilitară 4×4 pentru jandarmii montani din Arieșeni: Care este valoare achiziției

Unul dintre proiectele aflate pe ordinea de zi a CJ Alba în ședința de joi, 26 ianuarie, este aprobarea Acordului de cooperare pentru implementarea Proiectului de interes public judeţean pentru ,,Creşterea mobilităţii Postului de Jandarmi Montan Arieşeni din structura Inspectoratului de Jandarmi Judeţean «Avram Iancu» Alba”.

La ora actuală, mijlocul de transport al Postului de Jandarmi Montan Arieşeni din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Alba nu mai poate fi menţinut în acei parametri care să asigure executarea misiunilor în condiţii optime. În acest sens, arătăm că în dotarea Postului de Jandarmi Montan Arieşeni intră un autoturism marca Dacia Duster, fabricat în anul 2016, care a parcurs peste 150.000 km.

Faptul că autoturismul a parcurs peste 150.000 km în teren muntos greu accesibil şi de multe ori deplasarea s-a executat în regim de urgenţă, combinat cu faptul că nu este special destinat mediului montan, a dus la o mai rapidă degradare a acestuia decât în condiţii normale.

Elit - Gustul Desăvârșit

Achiziţia bunului se estimează la suma de 275.000,00 lei – inclusiv TVA. Suma menţionată, se recomandă a fi cuprinsă în bugetul iniţial pe anul 2023 al Judeţului Alba.

Pentru ca bunul de mai sus să între în dotarea structurilor Inspectoratului de Jandarmi Judeţean «Avram Iancu» Alba, se propune aprobarea de către Consiliul Judeţean Alba a Proiectului Inspectoratului, precum şi aprobarea încheierii unui acord de cooperare între UAT – Judeţul Alba prin Consiliul Judeţean Alba şi Inspectoratul de Jandarmi Judeţean «Avram Iancu» Alba pentru implementarea acestui proiect, pe o durată de 10 ani, cu posibilitatea prelungirii acesteia.

Consiliul Judeţean Alba va avea obligaţia prin acest acord, de a asigura suma de 275.000,00 lei – inclusiv TVA, de a derula procedurile de achiziţii publice a bunului necesar impementării proiectului, bunul achiziţionat de Consiliul Judeţean Alba în cadrul proiectului, fiind transmis în folosinţă gratuită Inspectoratului de Jandarmi Judeţean «Avram Iancu» Alba pentru dotarea structurilor acestuia, pe o durată de 10 ani, cu posibilitatea prelungirii acesteia.

Prin acest acord, Inspectoratul de Jandarmi Judeţean «Avram Iancu» Alba va prelua în folosinţă gratuită bunul achiziţionat de Consiliul Judeţean Alba în cadrul proiectului, va asigura personalul de specialitate necesar pentru punerea în funcţiune şi exploatarea acestuia, va asigura buna întreţinere şi exploatarea corespunzătoare a bunului preluat, iar trimestrial va prezenta Consiliului Judeţean Alba şi Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică Alba câte un raport privind activitatea desfăşurată în cadrul proiectului şi rezultatele obţinute în urma implementării acestuia.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Curier Județean

FOTO| Mobilizare exemplară într-un sat din comuna Șpring: Localnicii au curățat cimitirul, locul de veci al celor dragi

Ziarul Unirea

Publicat

în

Mobilizare exemplară sâmbătă într-un sat din comuna Șpring. Localnicii au curățat cimitirul, locul de veci al celor dragi.

Sâmbătă, în ciuda vremii urâte de afară, localnicii din satul Vingard s-au mobilizat și cu mic cu mare au curățat cimitirul, locul unde odihnesc cei dragi lor.

Elit - Gustul Desăvârșit

Gestul sătenilor nu a scăpat nelăudat de tânăra primăriță a comunei Șpring care i-a felicitat și le-a mulțumit într-o postare pe rețeaua de socializare Facebook.

”Exemplu de mobilizare în satul Vingard, comuna Șpring! Cetățenii implicați au curățat cimitirul satului, locul unde odihnesc cei dragi. Felicitări pentru implicare, oameni harnici!”, a scris edilul.

Iulia Stănilă este primar din 2020. Când a candidat, locuia în Bucureşti, unde acorda primarilor din toată ţara consultanță pentru fonduri europene. În timp ce îi ajută pe edili să-şi dezvolte comunităţile, când ajungea la părinţi, în Șpring, mergea prin noroi şi aduna frustrări. Se uita cu admiraţie peste gard, la vecinii din Ciugud, comună aflată la doar 20 de kilometri, care a crescut uimitor cu fonduri europene. A văzut că se poate şi a vrut să fie la fel şi în satul ei natal. A candidat şi a câştigat în fata primarului de atunci, aflat în funcţie de 16 ani.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea