Rămâi conectat

Politică Administrație

Marţi, în Consiliul Local Alba Iulia se va supune dezbaterii iniţiativa scăderii cotei de impozit pe clădiri pentru persoane juridice de la 1,3% la 1%

Ziarul Unirea

Publicat

în

Mircea Hava: “Cine acuză că scădem impozitele electoral poate dona diferenţa!”

Aşa după cum este cunoscut, Codul fiscal prevăzut de Legea 227/2015, publicat în Monitorul Oficial nr. 688/10.09.2015, prevede că, în 30 de zile, Unităţile Administrativ Teritoriale să adopte hotărârile privind impozitele şi taxele locale pentru anul 2016. În urma acestei prevederi, Consiliul Local Alba Iulia a adoptat HCL nr. 359/20.11.2015. Perioada prevăzută de lege, de 30 de zile, nu a fost respectată pentru că, înainte să fie adoptată, hotărârea în formă de proiect, a fost supusă dezbaterii publice.

Din păcate “intrarea în linie dreaptă”, într-o manieră decisivă care să lămurească pe deplin noul sistem de impozitare, s-a făcut abia în ultima lună a anului 2015. Mai exact, prin hotărârea ANEVAR nr. 3/2015 publicată în M. Oficial nr. 946/21.12.2015, s-a adoptat ghidul de evaluare – GEV 500 – referitor la determinarea valorii impozabile a clădirilor. Promulgarea noului Cod Fiscal, fără acest set de măsuri, a determinat adoptarea unui document de tipul HCL 359, care nu a adus o analiză clară a noului sistem de impozitare,  şi nci a implicaţiilor asupra valorii impozabile a clădirilor. După apariţia ghidului de evaluare, s-a lămurit, mai cu seamă,  tratamentul fiscal aplicat clădirilor nerezidenţiale sau a celor aflate în proprietatea persoanelor juridice. Practic, a rezultat baza de impozitare, de unde a rezultat, clar, ca valoare fiscală a unei clădiri nu mai are legătură strict cu valoarea contabilă. În plus, începând cu anul 2016, se calculează impozit pentru terenurile ocupate de construcţii (care până la această dată erau scutite) aspect care determină o creştere a sarcinii fiscale.

În acest context, la care se adăugă poziţia atribuită unui segment reprezentat de agenţii economici, s-a ajuns la concluzia necesităţii adoptării unei cote de impozitare benefică atât bugetului local, cât şi contribuabilului.

“La un moment dat adevărul a fost spus pe doar jumătate, lăsând esenţialul pe umerii administraţiilor publice. “Creativitatea” politică a aruncat în derizoriu ceva ce trebuia să sprijine, în mod real, mediul de afaceri, o expresie de genul: scădem impozitele, dar creştem baza de impozitare. Am analizat toate aspectele ce ţin de responsabilitatea locală faţă de contribuabil. E ceva tipic mioritic să cârcoteşti: de ce creşte, dacă a crescut, de ce e aşa, dacă s-a mărit şi tot aşa, până la Dumnezeu şi înapoi. Ce ne interesează pe noi, cu adevărat, e ca orice albaiulian de bună credinţă, din fericire aşa sunt majoritatea, să se simtă stimulat, sprjinit şi să vadă că mai e cineva care îi mai şi da, pe lângă mulţi, mulţi alţii care îi tot iau. Reducerea impozitelor la persoane juridice vine ca o decizie absolut firească, nu ca urmare a anului în care ne aflăm. Ştim că pentru mulţi agenţi economici scăderea de la 1,5% la 1,3% reperezinta un plus, din păcate cu o volatilitate mare, până la o nouă evaluare. Aşa că, din propunerea de 1% din acest moment ar trebui să câştige şi oraşul şi agenţii economici, pe existenţa cărora se bazează, atât de mult, bugetul oraşului”, a declarat Mircea Hava, primarul municipiului Alba Iulia.

Propunerea va fi dezbătută şi analizată, urmând ca în cazul unui vot favorabil să fie adoptată de către Consiliul Local Alba Iulia, în cadrul şedinţei ordinare de marţi 22 martie 2016.

Biroul de presă al Primăriei Alba Iulia


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Județul Alba campion al învățământului dual din România. 11,36% nivelul județului față de 3% nivelul național

Bogdan Ilea

Publicat

în

Județul Alba campion al învățământului dual din România. 11,36% nivelul județului față de 3% nivelul național În cadrul ședinței de colegiu prefectural, Inspectorul Școlar General Adjunct al Inspectoratului Școlar Județean Alba, Dan Chercheș a vorbit despre învățământul dual din județ. La nivel național România ponderea învățământului dual este de doar 3%, în timp ce în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea