Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Politică Administrație

Marșul secuilor pentru autonomie, continuat la nivel politic de Laszlo Tokes, în plenul Parlamentului European

Bogdan Presecan

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Circa patru mii de români de etnie maghiară care au participat la comemorarea secuilor martiri, au pornit, aseara, într-un marş neautorizat pe străzile din Târgu Mureş. Obiectivul protestului ar fi potrivit organizatorului manifestării, liderul Consiliului Naţional Secuiesc, Izsak Balazs, depunerea la Prefectura Mureş a unei petiţii prin care se solicită autonomia Ţinutului Secuiesc.

Astăzi, eurodeputații Laszlo Tokes şi Csaba Sogor au cerut, în plenul Parlamentului European, susţinerea comunităţii internaţionale pentru obţinerea autonomiei Ţinutului Secuiesc, relatează Agerpres.

Laszlo Tokes consideră manifestarea care a avut loc aseară la Târgu Mureş “o demonstraţie împotriva politicii de asimilare duse de guvernul din România”. Eurodeputatul a comparat situația secuiilor din România, cu a celor din Crimeea, solicitând astfel României, PE şi celorlalte instituţiilor europene să ajute această minoritate să obţină autonomia.

“Această populaţie, secuii din România, începe să devină o minoritate pe propriul teritoriu, ca şi cei care trăiesc în Crimeea acum’, a afirmat Tokes într-o intervenţie din cadrul procedurii discursurilor din Parlamentul European.

Eurodeputatul UDMR Csaba Sogor a f[cut declara’ii similare, subliniind însă faptul că secuii au cerut statut de regiune autonomă specială pentru Ţinutul Secuiesc, cu respectarea integrităţii teritoriale a României.

Liderii politici aflați la Putere în România nu au făcut încă declarații publice cu privire la manifestația de la Târgu Mureș, respectiv la mesajele eurodeputaților români de etnie maghiară din Parlamentul European.

În data de 15 martie, cu ocazia Zilei Maghiarilor de Pretutindeni, în Transilvania vor avea loc ample manifestări culturale, organizate de minoritatea maghiară din România.

foto arhivă


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

FOTO „Transapuseana”, șoseaua spectaculoasă din sudul Munților Apuseni, tot mai aproape de finalizare: Primul lot a fost recepționat

Ziarul Unirea

Publicat

în

„Transapuseana”, șoseaua spectaculoasă din sudul Munților Apuseni, tot mai aproape de finalizare: Primul lot a fost recepționat Vineri, 26 aprilie 2024, a avut loc recepția lucrărilor pe lotul 1 al Transapusenei care totalizează nu mai puțin de 43 de kilometri. Un drum de poveste, emblematic pentru județul Alba și pentru România. Citește și: FOTO Cum […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea