Ziarul Unirea

Marius Hațegan, vicepreședinte CJ Alba: A fost semnat contractul de execuție pentru modernizarea unei porțiuni din DJ 142 L

Marius Hațegan, vicepreședinte CJ Alba: A fost semnat contractul de execuție pentru modernizarea unei porțiuni din DJ 142 L

Consiliul Județean Alba continuă procesul de modernizare a infrastructurii rutiere – drumurile judeţene aflate în proprietatea judeţului Alba.

După ce la începutul anului am anunțat demararea procedurii de licitaţie pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor aferente unui tronson al DJ 142 L, în urma desemnării constructorului a fost semnat contractul de execuție pentru modernizarea sectorului Căpud – Zărieş – Gara Podu de Mureş (Halta Mihalț) – intersecția cu drumul național 14B.

Tronsonul propus spre modernizare are o lungime de 4,372 km, fiind cuprins între km 16+850 și km 21+222. Se desfășoară pe zona de luncă a râului Mureș, iar partea carosabilă este pietruită și prezintă defecțiuni specifice acestui tip de drum, care îngreunează circulaţia auto. Sistemul de captare și evacuare a apelor pluviale este alcătuit din șanțuri cu secțiune neprotejată de pământ cu o funcționalitate necorespunzătoare, din cauza gradului avansat de colmatare și a invaziei de vegetație.

ELIT

În acest sens, va fi consolidat terenul pentru a asigura protecţie în caz de creştere a debitului râului și se vor asigura condiţiile necesare de siguranţă şi confort în exploatare, urmând a fi asfaltată întreaga porțiune. De asemenea, se vor realiza acostamentele, scurgerea apelor se va asigura prin şanţuri de pământ şi şanţuri betonate, iar accesul la proprietăţi se va face prin intermediul podeţelor nou construite.

Modernizarea acestui drum va facilita deplasarea locuitorilor din zonă spre municipiile Alba Iulia şi Blaj şi se va permite accesul către nodul rutier dintre Autostrada A 10 şi DN 14 B, care se construieşte în imediata apropiere.

Totodată, va crea o rută alternativă de transport pe direcţia Blaj – Aiud, cu atât mai mult cu cât Consiliul Județean va reabilita și podul de peste râul Mureș ce face legătura dintre Aiud și Ciumbrud, aflat în apropierea intersecției dintre DJ 142 L (Ciumbrud – Rădești –Pețelca – Gara Podu Mureș – DN 14B) și DJ 107E (Aiud – Ciumbrud – Lopadea Nouă – Vama Seacă).

În urma realizării documentației și a indicatorilor tehnico-economici, valoarea totală a investiției propuse era de 9,54 milioane lei (inclusiv TVA), însă după desfășurarea procedurii de licitație pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor, valoarea contractului de execuție semnat este mai mică, aproximativ 65% din valoarea inițială.

Tel. 0729.399.891
e-mail: publicitate@unirea-pres.ro