Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Cultură Educație

VIDEO: Mariana Deac şi Ionuţ Fulea au fost dascăli pentru 40 de elevi din Alba Iulia

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Ieri la Şcoala Generală “Aram Iancu” îndrăgiţii interpreţi de folclor, Mariana Deac şi Ionuţ Fulea au fost dascăli pentru 40 de elevi din Alba Iulia. După o oră de teorie cu profesorii de muzică Teodora Zărnescu şi Florentin Crişan, elevii au discutat, au cântat şi s-au fotografiat cu cele două vedete. A fost o întâlnire deosebită care le-a lăsat tuturor participanţilor un sentiment de satisfacţie.
Acţiunea reprezintă o iniţiativă remarcabilă a Uniunii Artiştilor Interpreţi de Folclor Muzical din România, al cărei preşedinte este albaiulianul Ionuţ Fulea şi care a început să se concretizeze în premieră în judeţul Alba printr-un proiect pilot pe care UAIFMR în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Alba îl implementează în opt centre şcolare (Alba Iulia, Sebeş, Cugir, Aiud, Blaj, Zlatna, Abrud, Câmpeni), urmând ca în viitorul apropiat acesta să demareze în alte încă 10 judeţe din Transilvania.

Este vorba despre un concept inedit de educaţie alternativă în şcoală. O altfel de oră în care purtătorii de valori tradiţionale româneşti, mari artişti populari, alături de elevii claselor V-XII ce sunt interesaţi de folclor, de obiceiurile şi tradiţiile româneşti se întâlnesc şi discută, cântă şi interacţionează în scop educativ. “Ne dorim ca prin această Uniune să introducem folclorul în şcoală.

„Prin acest proiect pilot dorim să observăm şi să stimulăm interesul elevilor pentru obiceiurile şi tradiţiile româneşti. Am conceput acest sistem cu Inspectoratul Şcolar Alba prin profesorii de muzică, care aduc în faţa elevilor partea teoretică, iar Uniunea vine cu partea practică prin artiştii, care în mod benevol merg să transmită copiilor dragostea pentru valorile tradiţionale româneşti” a declarat preşedintele UAIFMR, Ionuţ Fulea.

Într-o ţară în care una din problemele fundamentale recunoscute unanim este lipsa modelelor, iată că acest gest al artiştilor populari reprezintă un pas concret în direcţia cea bună. În mod voluntar cei ce reprezintă exemple de succes în viaţă, membrii ai Uniunii, cum sunt Nicolae Furdui Iancu, Ioan Bocşa, Veta Biriş, Mariana Deac, Dumitru Fărcaş, Ionuţ Fulea ş.a.m.d., vor putea, dacă acest proiect pilot are succes, să construiască cu elevii o relaţie pe termen lung.

Bogdan PRESECAN

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

24 aprilie: Începe vernisajul „Materie și Icoană” la Muzeul Municipal „Ioan Raica”. Ateliere de pictare a icoanelor pentru elevi

Bogdan Ilea

Publicat

în

24 aprilie: Începe vernisajul „Materie și Icoană” la Muzeul Municipal „Ioan Raica”. Ateliere de pictare a icoanelor pentru elevi Din data de 24 aprilie până în 15 mai, sebeșenii dornici vor putea participa la vernisajul „Materie și Icoană”, organizat la Muzeul Municipal „Ioan Raica.” Se vor realiza mai multe ateliere pentru învățarea elevilor vechea tehnică […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea