Actualitate
Managerul Albena Tours SRL din Alba Iulia, Victor Bora, a trecut la cele sfinte. „Turismul, alături de agricultură, industrie, domeniul energetic şi servicii reprezintă calea sigură a dezvoltării economice”
Managerul Albena Tours SRL din Alba Iulia, Victor Bora, a trecut la cele sfinte. „Turismul, alături de agricultură, industrie, domeniul energetic şi servicii reprezintă calea sigură a dezvoltării economice”
„Am aflat cu tristețe de pierderea unui om foarte drag nouă: Victor Bora (manager Albena Tours SRL) prieten, colaborator, membru al CCI Alba. În aceste clipe îndurerate, transmitem familiei cele mai sincere condoleante! A plecat prea devreme, lăsând în urmă numai suferinta și durere. Fie ca bunul Dumnezeu să-i poată alina durerea și să-i odihnească sufletul!” transmite îndurerat colectivul Camerei de Comerț și Industrie Alba Iulia.
În amintirea celui ce a fost Victor Bora reluăm un articol din anul 2013, în care viziunea și pragmatismul se împletesc cum rar se întâmplă:
Turismul, alături de agricultură, industrie, domeniul energetic şi servicii reprezintă calea sigură a dezvoltării economice a României, în drumul ei spre progres şi civilizaţie, iar dacă în agricultură sau în industrie este nevoie de strategii economice puternic fundamentate, de tehnologii noi şi de multă muncă, în turismul românesc este nevoie în primul rând de pricepere şi seriozitate, deoarece ţara noastră, din punct de vedere natural, este una dintre cele mai frumoase din lume, atrăgând an de an numeroşi turişti din ţară şi din străinătate. Desigur, în aceste vremuri, turismul românesc se interconectează la cel european şi chiar mondial, astfel că zeci, chiar sute de mii de români doresc să-şi petreacă concediile, sau vacanţele, după cum îi ţin buzunarele, în cele mai renumite staţiuni turistice, alegând astfel diverse destinaţii exotice, istorice sau culturale din afara graniţelor ţării.
Este foarte importat însă, ca toţi aceştia, să poată să-şi aleagă sejururile sau destinaţiile dorite beneficiind de o consiliere de specialitate din partea unor agenţi de turism touroperatori specializaţi, cu o bogată experienţă în domeniu, care să-i ducă în condiţii confortabile, cât mai sigure şi cât mai rapid la destinaţie. Albaiulienii, dar şi alţi locuitori ai judeţului au beneficiat şi pot beneficia în continuare de serviciile agenţiei turistice Albena Tours, una dintre cele mai renumite din Transilvania, singura acreditată NECKERMANN (garanţia calităţii) din judeţul Alba şi deţinătoarea primului loc în ultimii trei ani în Topul firmelor din judeţ în domeniu, pentru serviciile turistice deosebite oferite clienţilor săi.
Întrucât, în aceste zile, agenţia albaiuliană împlineşte 20 de ani de existenţă, dar şi pentru că se apropie cu paşi repezi minivacanţa de Paşti şi 1 Mai, vă prezentăm în cele ce urmează, în exclusivitate, un interviu cu dl. ec. Victor Bora, directorul Albena Tours şi totodată vicepreşedinte ANAT pentru regiunea Centru.
– Când a luat fiinţă concret Albena Tours Alba Iulia?
– În 31 ianuarie, 1993. Ideea a plecat de la pasiunea mea pentru turism, pentru cunoaştere, călătorii. Toate acestea cu un anumit pragmatism care s-a concretizat într-o idee de afacere, de a oferi servicii clienţilor.
– Cum aţi reuşit să dezvoltaţi firma Albena Tours, să reziste pe piaţă, şi să o faceţi să ajungă una dintre cele mai renumite din judeţul Alba, chiar şi din Transilvania?
– În primul rând, managementul îşi pune amprenta asupra firmei, prin această dorinţă de a face, de a te implica, de a fi performant. Până la urmă, dacă ai aceste calităţi, nu trebuie să faci mari eforturi ca să realizezi ceva. Desigur, contează foarte mult şi alegerea colaboratorilor interni, şcolarizarea lor, training-urile la care au participat, profesionalismul lor în acest domeniu. Am crescut odată cu piaţa, prin obţinerea acreditărilor şi licenţelor necesare pentru buna desfăşurare, dar şi prin alegerea partenerilor contractuali. Noi, ca agenţie tour-operatoare, suntem desigur parte componentă a unui lanţ turistic, la care dacă una dintre verigi nu funcţionează corespunzător clientul are de suferit. Ca mentalitate de manager, m-am gândit să joc partida cinstit faţă de partenerii contractuali, faţă de buget şi angajaţi, cam aceasta este cheia supravieţuirii.
– Concret, cum aţi structura etapele evoluţiei şi dezvoltării firmei?
– Aş structura evoluţia firmei pe trei etape, şi prima ar fi perioada anilor 1993-2000, perioadă de incertitudini politice şi turbulenţe, în care s-au format şi închegat structurile de turism în domeniile, hotelier, transport, distribuţie, perioadă în care au apărut organizaţiile profesionale pe domenii turistice. În intervalul de timp 1993-2000, noi, ca agenţie, am devenit membrii ANAT, fiind acum fondatori, o perioadă în care am fost formatori pe piaţă. În acea vreme, putem spune că era o perioadă de reformulare, de adaptare a ofertei pieţei la cerinţele clienţilor.
Tot atunci am obţinut acreditarea IATA (Asociaţia Internaţională a Transportatorilor Aerieni), care ne permite să emitem bilete de avion prin accesul direct la sistemul internaţional de rezervări pentru bilete de avion. A fost o perioadă în care, sigur, legile economice se adaptau la noua piaţă. Amintesc aici dobânzile halucinante la creditele bancare, care au dus la falimentul, respectiv dispariţia multor societăţi.
Cea de-a doua etapă este cea a anilor 2000-2008, perioadă care ne-a marcat pozitiv pentru că s-a concretizat prin decizii economice şi politice care au favorizat circulaţia turistică şi implicit pe noi. Aici vorbim de liberalizarea vizelor, intrarea în U.E. şi în NATO, circulaţia forţei de muncă. Toate acestea ne-au afectat pozitiv prin numărul de bilete de avion emise, sejururi, etc. În această perioadă am sesizat o evoluţie spectaculoasă şi a clienţilor, care au devenit mai atenţi la ce înseamnă raportul calitate-preţ, la pachetele turistice. Tot atunci, s-au dezvoltat cererile de sejururi de la cele mai ieftine, la cele mai scumpe, respectiv destinaţiile exotice precum Republica Dominicană, Mexic, Thailanda, etc.
2008-2013 este cea de-a treia etapă, o perioadă de recesiune, de scădere a puterii de cumpărare, instabilitate economică, care a influenţat în mod negativ circulaţia turistică şi cererea în domeniu. Bineînţeles, turismul find un barometru al nivelului de trai, a resimţit aceste elemente printr-o reducere a cererii într-o primă fază, după care ea s-a stabilizat din 2010 încoace. Toate acestea au influenţat comportamentul clienţilor, care au devenit mai cumpătaţi în alegerea destinaţiilor, alegând preţul. Tot în această perioadă, s-au consolidat în cerere pachetele de servicii turistice pe destinaţii mai apropiate de casă. Raportul calitate-preţ a devenit principalul criteriu de alegere al unui serviciu turistic. În ultima perioadă, s-au consolidat pachetele de servicii turistice în ţară (la preţ de 200-500 de euro pachetul pentru o persoană) iar la vacanţele externe între 500 şi 700 de euro per persoană. În topul destinaţiilor interne, în perioada aceasta conduc litoralul şi staţiunile balneoclimaterice, care au beneficiat şi de programe la preţ scăzut, programe precum „Înscrieri timpurii”, „Decada balneară”, „O săptămână de refacere”, promovate de ANAT şi membrii săi.
În topul destinaţiilor externe conduc Grecia, Bulgaria, Turcia, Spania şi a scăzut cererea pentru destinaţii precum Egipt, Tunisia, din cauza evenimentelor politice de acolo, influenţând nesiguranţa călătoriilor şi climatul de instabilitate socială de acolo.
– În această eră a IT-ului, când practic lumea a devenit un “sat planetar”, de ce ar apela clienţii la o agenţie de turism?
– Pentru serviciile specializate şi personalizate, costurile reduse, economia de timp, siguranţă, responsabilitate şi profesionalismul pe care ţi le asigură, prin experienţa câştigată în timp şi multiplele informaţii deţinute despre traseele turistice, locurile de cazare şi servicii, ambient, exigenţele managementului, etc.
– Ce trebuie să ştim despre o agenţie de turism?
– Este bine ca turiştii să cunoască istoricul privind activitatea şi experienţa agenţiei la care apelează pentru servicii, categoria din care face parte, adică dacă este touroperator sau detailist, certificări, apartenenţa la organizaţiile profesionale, dar desigur şi gradul de satisfacţie al clienţilor.
– Cu ce credeţi că ieşiţi în evidenţă? De ce ar trebui ca albaiulienii, dar şi ceilalţi locuitori ai judeţului, să caute Albena Tours?
– În primul rând, consider că vechimea şi rezistenţa noastră pe piaţă constituie deja un motiv de a avea mai multă încredere în noi. Am ajuns aici datorită clienţilor pe care i-am avut de-a lungul anilor, din 1993, de când suntem pe piaţă. Suntem singura agenţie de turism din judeţ acreditată la IATA şi NECKERMANN, şi membră ANAT. De asemenea, în perioada 2009-2011, am obţinut locul I la Topul firmelor din judeţ, în domeniul turismului. Pentru diversificarea şi multiplicarea clientelei dar şi pentru perfecţionarea continuă a personalului în vederea asigurării unor servicii de calitate, respectiv adaptarea la cerinţele pieţei.
Ca o concluzie, recomand clienţilor să cumpere servicii de turism apelând la o agenţie care să fie membră ANAT. Aceasta poate fi recunoscută prin însemnele ANAT-ului la sediul agenţiei. Recomandăm ANAT, deoarece este o organizaţie profesională care are un statut şi un regulament ce obligă membrii ANAT la un comportament adecvat şi responsabilitate, unde clientul este numărul 1. Totodată, lucrează cu profesionalism, comunicarea e deschisă, se adaptează la cerinţele clientului şi respectă disciplina financiară şi contractuală.
– Se apropie cu paşi repezi minivacanţa de Paşti (1-6 mai), în care românii beneficiază de şase zile libere. Care este oferta Albena Tours în această perioadă?
– Ofertele sunt atât în ţară, pe litoralul românesc şi în staţiunile balneoclimaterice, cât şi în străinătate. De exemplu, o excursie pe litoral, în staţiunea Mamaia, la un complex de trei stele costă 650 de lei de persoană, 5 nopţi, sau o excursie într-o staţiune balneară, în Băile Felix, la hotel de trei stele costă 840 de lei de persoană, 6 nopţi cu mic dejun, masă de Paşte şi acces gratuit la piscină. Peste graniţe, avem oferte, spre exemplu în Bulgaria, la hotel de patru stele, cu 32 de euro pe noapte de persoană, all inclusiv, sau la hotel de trei stele cu 21 de euro pe noapte, tot all inclusiv. De asemenea, sunt oferte pentru Antalya, din 29 aprilie, 7 nopţi la hotel de patru stele, all inclusiv, la 414 euro.
– Ce destinaţii promovaţi în acest an?
– Pentru acest an avem patru tipuri de pachete, circuite, excursii cu autocarul, plecări cu avionul de la Cluj-Napoca şi Bucureşti, şi programele de seniori. Spre exemplu, circuite în Europa cu avionul, autocarul sau ambele, destinaţii cu plecări din Cluj-Napoca, în Antalya, Rhodos, Creta, Zackynthos, Costa del Sol, Corfu, sau Santorini, sau cu plecări din Timişoara în Costa Brava. Programele autocar, cu plecări din Alba Iulia includ destinaţii precum Grecia – Paralia Katerini, Thassos sau Halkidiki sau Turcia – Kusadasi. De exemplu, o vacanţă de 7 nopţi în Halkidiki, la vilă de trei stele, costă 196 de euro de persoană, cu transport inclus, sau în Kusadasi, tot 7 nopţi, la hotel de patru stele, all inclusiv, costă 455 de euro de persoană.
– Revenind la faptul că în acest an aniversaţi împlinirea a 20 de ani de existenţă a firmei, cum aveţi de gând să marcaţi momentul?
– În cursul anului vrem să organizăm un eveniment aniversar, unde să fie invitaţi partenerii noştri şi clienţii fideli.
– La final, vă felicit din partea ziarului Unirea pentru „rezistenţa” şi tenacitatea de care aţi dat dovadă în a menţine Albena Tours la cel mai înalt nivel al turismului albaiulian, judeţean şi aş spune eu, chiar naţional.Vă urez mult succes în continuare.
Actualitate
România, la coada Europei, din nou: s-au dus vremurile în care românii mergeau la facultate
România, la coada Europei, din nou: s-au dus vremurile în care românii mergeau la facultate
Pentru un moment, după revoluție, apăruse o vorbă legată de faptul că tot românul face facultate. Explodase atunci și piața de universități private, iar interesul pentru studii superioare era la apogeu, chiar dacă diploma de licență nu avea neapărat aceeași greutate de fiecare dată. Între timp, românii au devenit combinatori, iar dacă te uiți în Parlament, ai fi șocat să afli că până și legile țării sunt făcute de surprinzător de mulți oameni doar cu 12 clase.
Din acest motiv, nu ar trebui să vină ca o surpriză majoră concluziile unui nou studiu realizat la nivel european pe marginea afinității oamenilor pentru studii superioare în 2023. România este pe ultimul loc în Uniunea Europeană când vine vorba tineri cu studii superioare. Aproximativ 25% dintre tinerii între 25 și 34 de ani se laudă cu această performanță, în timp ce media europeană în 2022 a fost de 42%, în creștere cu un procent comparativ cu 2021.
Facultatea, surprinzător de irelevantă pentru români
Ca un detaliu interesant, în 2022, la nivelul întregii Uniuni Europene, mai multe femei (48%) au absolvit studii superioare în comparație cu bărbați (37%). În teorie, există un obiectiv UE de a atinge pragul de 45% până în 2030, dar este improbabil ca acest lucru să se materializeze în toate țările, chiar dacă unele se laudă deja cu această victorie. Lista include: Irlanda (62%), Luxemburg (61%), Cipru (59%), Lituania (58%), Țările de Jos (56%), Suedia (52%), Spania și Belgia (ambele 51%), Franța (50%), Danemarca (49%), Slovenia (47%), Letonia (46%) și Grecia (45%).
România este pe ultimul loc în Uniunea Europeană la educație de nivel superior, doar 25% dintre români au făcut o facultate. Italia este pe locul doi de la coadă, cu 29%, iar Ungaria este pe poziția a treia – 32%. În contextul în care autoritățile de la București au confirmat pe propria piele că ”merge și așa”, iar generația TikTok vine cu pași repezi din urmă cu gânduri de îmbogățire rapidă cu școală puțină, șansele ca România să se alinieze la performanța unor țări precum Irlanda, Luxemburg, Cipru sau Lituania sunt inexistente.
Actualitate
Programul „Masă Caldă”, extins la nivel național. Numărul școlilor incluse în proiect va fi suplimentat cu 25% anual
Programul „Masă Caldă”, extins la nivel național. Numărul școlilor incluse în proiect va fi suplimentat cu 25% anual
„Masă Caldă”, programul-pilot din grădinițe și școlile gimnaziale va fi extins anual cu 25% față de anul precedent. Proiectul a fost conceput ca un sprijin, în special pentru elevii din zonele defavorizate, care să diminueze abandonul școlar și care să ajute incluziunea socială.
Spre deosebire de defunctul proiect „Laptele și cornul”, care a creat o mare risipă de produse procesate – care cel puțin în marile orașe ajungeau, în mare proporție, la gunoi sau mucezeau prin ghiozdane – noul program promovează crearea de cantine, acolo unde este posibil, sau cel puțin săli de mese și se adresează unui segment țintit de elevi și preșcolari. De asemenea, școlile vor fi deservite prin lanțul scurt de aprovizionare, ceea ce va sprijini producătorii și procesatorii locali.
În proiectul-pilot au fost incluse inițial 300 de școli de pe tot teritoriul României. În urma evaluării numărului de unități de învățământ beneficiare ale Programului-pilot s-a constatat faptul că, raportând numărul de preșcolari și elevi la bugetul aprobat și alocat acestui scop, rămâne un excedent financiar. Astfel, guvernul a cerut extinderea proiectului la 350 de unități de învățământ în anul școlar 2022-2023.
Meniu de 15 lei pentru fiecare elev
Conform ordonanței care urmează să fie votată în Parlament, “în perioada cursurilor preșcolarilor și școlarilor li se acordă gratuit un suport alimentar constând într-o masă caldă sau un pachet alimentar, în cazul în care masa caldă nu poate asigurată, în limita unei sume zilnice de 15 lei, cu tot cu TVA”.
De asemenea, numărul școlilor care vor fi incluse în proiectul „Masă caldă” va fi suplimentat anual cu 25%, până când toate școlile din învățămîntul preuniversitar de stat vor fi înrolate în program.
Acest proiect ar limita abandonul școlar și ar putea asigura accesul nediscriminatoriu al unui număr cât mai mare de preșcolari și elevi la educație, consideră Ministerul Educației.
Școlile, alimentate prin lanțul scurt de aprovizionare
Pe de altă parte, proiectul va fi recalibrat și din punct de vedere economic. Autoritățile locale pe raza cărora se află școlile și grădinițele incluse în programul pilot „Masă caldă” vor trebui să respecte în procedura de atribuire a contractelor de furnizare/servicii a alimentelor din lanțul scurt de aprovizionare.
Lanțul scurt de aprovizionare este circuitul care implică un număr limitat de operatori economici angajați în activități de cooperare și dezvoltare economică locală, precum și relații geografice și sociale strânse între producători, procesatori și consumatori.
Acest lucru are două avantaje: susține economia locală și elimină adaosurile comerciale succesive, costurile de transport, depozitare etc. Astfel, cantitatea de hrană pe care o poți cumpăra cu 15 lei de la producătorul local poate fi dublă față de cea importată de la 500 de kilometri distanță.
Sursa: gandul.ro
Actualitate
Marius Nistor, președintele FSE ”Spiru Haret”, despre majorarea salariilor polițiștilor: La unii se poate, la noi se negociază
Marius Nistor, președintele FSE ”Spiru Haret”, despre majorarea salariilor polițiștilor: La unii se poate, la noi se negociază
Marius Nistor, liderul Federației Sindicatelor din Educație, „Spiru Haret”, a declarat, miercuri, că pentru unii se pot face măriri de salarii, în timp ce pentru profesori încă se negociază. Reacția sa vine la anunțul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) care a decis, marţi, în urma unei întâlniri cu reprezentanţi ai sindicatelor din cadrul structurilor MAI, majorarea soldelor şi salariilor de funcţie.
„Pentru unii se poate, pentru profesori nu s-a anunțat nimic, pentru profesori încă se negociază, în timp ce în alte domnii, nu am nimic cu polițiștii, nu am nimic cu cei din sănătate, nu vreau niciun fel de divergențe între categorii socio-profesionale. Fiecare este îndreptățit în felului, dar noi am înțeles de fiecare dată care au fost prioritățile. Acum prioritatea trebuie să fie sistemul de învățământ preuniversitar trebuie să fie educația”, a transmis acesta la Digi24.
De asemenea, sindicaliștii din Sănătate au primit, la rândul lor, asigurări de la Marcel Ciolacu că „toate salariile din sistem vor fi aduse la grila convenită prin legea salarizării unitare, posturile din sistemul sanitar vor fi deblocate iar voucherele de vacanță vor fi acordate”.
Potrivit unui comunicat al MAI transmis AGERPRES, la iniţiativa ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode, a avut loc marţi, la sediul MAI, o întâlnire de lucru între conducerea ministerului şi reprezentanţi ai sindicatelor din cadrul structurilor MAI, discuţiile fiind purtate pe două paliere, respectiv componenta salarială şi cea referitoare la modificarea legii pensiilor militare.
„Cu privire la componenta salarială s-a convenit ca, începând cu ziua de joi, pentru soldele şi salariile de funcţie să fie aplicat nivelul acestora astfel cum este prevăzut de Legea-cadru 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice pentru anul 2022. Acest lucru înseamnă că soldele şi salariile de funcţie vor fi majorate la nivelul acestora prevăzut de lege pentru anul 2022, începând cu drepturile salariale aferente lunii iunie, care se plătesc în luna iulie 2023”, se precizează în comunicat.
-
Opinii - Comentariiacum 15 ore
MESAJE, FELICITĂRI și URĂRI de La mulți ani pentru copii
-
Ştirea zileiacum 13 ore
1 Iunie, Ziua Copilului: Cum a luat naștere sărbătoarea și ce semnificație are această dată
-
Opinii - Comentariiacum 7 ore
1 IUNIE, prima zi de vară în calendar: Ce nu e bine să faci în luna lui CIREȘAR. Tradiții și obiceiuri
-
Ştirea zileiacum 18 ore
UPDATE FOTO| INCENDIU pe autostrada A1, sensul Deva- Sibiu: O autoutilitară a luat foc. Intervin pompierii
-
Sportacum 23 de ore
FOTO: CSM Unirea Alba Iulia și Karate Forever Alba Iulia, medalii la naționalele de kumite-IKU
-
Actualitateacum 16 ore
Vouchere sociale 2023: Când intră în luna iunie următoarea tranșă de 250 de lei pe card