Rămâi conectat

Actualitate

Majorarea salariilor în construcții aduce românii înapoi acasa! Lucrătorii în domeniu sunt scutiți de impozitul pe venit și de contribuția la sănătate

Adela Spătar

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Muncitorii români aflați în străinătate pentru un trai mai bun sunt atrași de majorarea salariilor din țară în domeniul construcțiilor. Chiar dacă salarul nu ajunge la nivelul celui de afară, acesta poate asigura un trai decent, iar cei întorși beneficiază de ceva mult mai valoros: timp cu familia.

Muncitorii români de pe şantierele din Europa se întorc acasă iar majorarea salariilor din construcţii îi determină să părăsească ţările în care au stat departe de familii.

Deja, firmele angajează tot mai mulţi conaţionali veniţi din ţări precum Germania, Spania sau Marea Britanie. O echipă Observator a obţinut mărturiile multora dintre ei, după ani de zile petrecuţi departe de casă.

Pentru sute de mii de muncitori români plecaţi în străinătate, ţara noastră a devenit doar o destinaţie de vacanţă. În fiecare an, oamenii se întorc în România pentru a petrece câteva zile cu familia. Daniel Iosub este unul dintre ei.

Daniel a primit un ofertă de lucru de la o firmă de construcţii de lângă Bucureşti. În Germania, avea un salariu de două mii de euro lunar. Acum, câştigă peste trei mii de lei şi un bonus cu o valoare inestimabilă: timp petrecut cu familia.

Iar Daniel nu este singurul care a rămas în ţară. Vara aceasta, mulţi români s-au întors definitiv acasă. Odată cu majorarea salariului minim la trei mii de lei brut de la începutul anului, Vestul Europei nu mai reprezintă o ofertă atrăgătoare pentru un câştig mai mare. Acolo, o mare parte din salariu cheltuiau doar pe chirie.

Dar criza forţei de muncă încă trebuie rezolvată. În România, în jur de 300 de mii de muncitori lucrează în construcţii. Ar mai fi nevoie de încă 100 de mii.

Pe lângă majorarea salariului minim, angajaţii sunt scutiţi şi de impozitul pe venit şi de contribuţia de asigurări sociale de sănătate. Specialiştii din domeniu spun că acest lucru a dus la scăderea fenomenului de muncă la gri care, în 2018, ajunsese la 60% din piaţă.

sursa: stiripesurse.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

E și România prima în UE: Cel mai mare decalaj între românii foarte bogați și săracii lipiți pământului

Unirea Ziarul

Publicat

în

E și România prima în UE: Cel mai mare decalaj între românii foarte bogați și săracii lipiți pământului România înregistrează unul dintre cele mai mari decalaje din UE între veniturile mari şi cele mici în rândul populaţiei, potrivit unui Infografic Monitorul Social, un proiect al Fundaţiei Friedrich-Ebert-Stiftung România, care citează date Eurostat din 2022. Conform […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea