Rămâi conectat

Actualitate

MÂINE: Lansare de carte la Cugir – Doina Ruşti lansează volumul „Mămică la două albăstrele”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Sala de conferinţe a Casei Orăşeneşti de Cultură din Cugir găzduieşte joi, 11 aprilie, de la ora 17.00, lansarea cărţii „Mămică la două albastrele”, aparţinând scriitoarei Doina Ruşti.

Potrivit autoarei, romanul a fost lansat anul acesta, cu o lună în urmă, iar acum a organizat un turneu prin ţară. Dacă urmărim palmaresul scriitoarei putem afla că în anul 2009, aceasta a primit „Premiul Academiei Române”, pentru romanul „Lizoanca”, în urmă cu un an a primit premiul Uniunii Scriitorilor pentru volumul „Fantoma din moară”.  De asemenea, în 2006, Doinei Ruşti i-au fost decernate premiile ASB pentru cartea „Zogru”.

Alături de autoare, despre „Mămică la două albăstrele” vor face prezentări: prof. Rodica Florea -directorul Casei Orăşeneşti de Cultură din Cugir, Diane Ţigănilă şi Camelia Bartalics-referenti, în cadrul aceleaşi instituţii locale de cultură. (C. P.)

Elit - Gustul Desăvârșit

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

FOTO| S-a dat STARTUL lucrărilor primului proiect de mobilitate urbană din Alba Iulia. Ce străzi din oraș sunt cuprinse în acesta

Ziarul Unirea

Publicat

în

S-a dat STARTUL lucrărilor primului proiect de mobilitate urbană din Alba Iulia. Ce străzi din oraș sunt cuprinse în acesta

Viceprimarul municipiului Alba Iulia, Marius Filimon, a anunțat începerea lucrărilor primului proiect de mobilitate urbană din orașul nostru.

„Au început lucrările la primul proiect de mobilitate urbană din Alba Iulia. Tronsonul pe care se desfășoară aceste lucrări cuprinde străzile Regimentul V Vânători, bulevardul Ferdinand și Ion I.C. Brătianu, acesta fiind atribuit firmei Elis Pavaje SRL având o valoare de 28,69 milioane lei fără TVA.

Elit - Gustul Desăvârșit

În prima etapă au fost realizate marcajele provizorii pentru dirijarea traficului și s-a început frezarea vechiului strat asfaltic. Rugăm participanții la trafic să aibă înțelegere și răbdare pentru neajunsurile create de aceste lucrări și pentru cazurile în care circulația poate fi îngreunată.

Acest prim proiect de mobilitate va continua cu al doilea tronson care cuprinde străzile Ardealului, Tudor Vladimirescu, Turnătoriei si Cabanei. În final se vor reabilita 11,40 km de infrastructură pietonală, 6,549 km existenți de infrastructură de transport public, se vor crea 8,910 km de benzi dedicate transportului public, se vor amenaja 6,525 km de piste pentru bicicliști, se vor moderniza 24 stații de autobuz și se vor planta în jur de 600 arbori și arbuști.” a scris viceprimarul orașului, Marius Filimon, în mediul online.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

FOTO| Cel mai mic sens giratoriu din Alba Iulia dă batăi de cap șoferilor: coada de mașini s-a întins pe sute de metri

Suciu Andra Ioana

Publicat

în

FOTO| Cel mai mic sens giratoriu din Alba Iulia dă batăi de cap șoferilor: coada de mașini s-a întins pe sute de metri

Pare că locuitorii de pe strada Emil Racoviță nu mai văd capătul problemelor ce țin de infrastructura străzii. Șoferii care locuiesc pe această stradă se plâng de nefuncționalitatea sensului giratoriu de la capătul străzii care, în loc să ajute la fluidizarea traficului în zona Ampoi 3, mai mult încurcă traficul.

Un cititor al ziarulunirea.ro ne-a trimis pe adresa redacției fotografii cu coada de mașini care aștepta să iasă de pe strada Emil Racoviță. Coada se întinde, din ce poate fi văzut în poze, pe câteva sute de metri, iar sensul de intrare pe stradă este blocat de un TIR,care staționează cu luminile de avarie aprinse.

Elit - Gustul Desăvârșit

Traficul de la ora 8 este una dintre multele probleme cu care se confruntă în fiecare dimineață locuitorii de pe această stradă și totodată una dintre problemele pe care Primarul Municipiului Alba Iulia a promis solemn ca le va rezolva în cel mai scurt timp. Întrebat de ziarulunirea.ro, Gabriel Codru Pleșa a afirmat următoarele: ”Bulevardul Republicii e în lotul II de mobilitate, care se va adjudeca în curând! De sensul giratoriu nu s-a plâns nimeni pâna acum. Înainte era mult mai dificil accesul în Bulevard. Oricum pe strada Emil Racoviță se va începe introducerea canalizării și modernizarea străzilor. Vom vedea cum e mai bine!”.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Sezonul virozelor în România. Medic pediatru: „Vine cel mai mare val de bronșiolite din ultimii 10 ani”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Sezonul virozelor în România. Medic pediatru: „Vine cel mai mare val de bronșiolite din ultimii 10 ani”

Mihai Craiu, unul dintre cei ai cunoscuți pediatri din România, avertizează asupra pericolului bolilor virale. Sezonul de anul acesta va fi unul zgomotos, precizează specialistul.

Dr. Mihai Craiu spune că acesta unul dintre cele mai mari valuri de îmbolnăviri din UE, din ultimii 10 ani. În Franța deja a fost activat planul pentru Situații de Urgență din cauza numărului masiv de viroze respiratorii. În SUA, sezonul îmbolnăvirilor a început mai devreme și face ravagii.

Elit - Gustul Desăvârșit

„A început acum mai mult de o lună cu școlarii. Și unii s-au plâns… Vai, vai iar spălat mâinile, jos masca, nu mai vrem dictatură medicală etc, etc.

Las’ că e bine acum. Când un val de bronșiolite, de trei ori mai mare decât cel de anul trecut și cel mai mare din ultimii 10 ani din UE, a început să măture emisfera nordică.

Priviți ratele de spitalizare, în ultimii ani, în SUA, conform CDC, în imaginea de mai jos. Curba verde, cu buline, este anul acesta. A început mult mai repede și a urcat mult mai abrupt. https://www.news-medical.net/…/Surge-in-RSV-cases…

Nu e numai o problemă pe malul celălalt al oceanului. Ministrul sănătății din Franța a activat planul de Situații de Urgență în fața acestei creșteri masive de copii mici cu insuficiență respiratorie. Operații amânate, copii gravi plimbați cu elicopterul, criză de paturi la ATI pediatrie… https://www.telesurenglish.net/…/France-in-Emergency…

Și nu e numai Franța… Si în Luxemburg e la fel – https://www.lessentiel.lu/…/bronchiolitis-welle-setzt…”, arată medicul pe Facebook.

În tot acest timp, în România abia a început nebunia virozelor, avertizează specialistul precizând că este important ca părinții să țină cont de câteva sfaturi.

„Iar la noi abia a început. Bun. Asta e… Suntem „deștepți” și nu ne interesează regulile. Sau suntem cu nervii la pământ și nu mai vrem vești proaste… De parcă ar fi perfect în toate componentele vieții cotidiene din România…”, spune Mihai Craiu.

Pentru a preveni infecțiile respiratorii, medicul oferă câteva sfaturi, cele mai importante fiind măsurile de igienă pe care toate lumea le-a respectat în pandemie: spălat pe mâini, respectarea etichetei tusei.

„Pentru cei care vor sfaturi, acestea sunt simple:

1. Familiile care au un copil mic, mai mic de 6 luni, trebuie să aibă grijă. În SUA 4 din 1000 de copii de această vârstă au ajuns spitalizați și ventilați, numai din octombrie încoace. Chiar nu există atâtea ventilatoare de copil în România!

2. „Grijă” înseamnă tot ce făceam în 2020, la începutul pandemiei – spălat bine mâinile, evitat să atingem fața, ochii, gura sau nasul, în special în spații publice, fără să ne dezinfectăm anterior, respectăm eticheta tusei, acoperind nasul și gura cu cotul sau cu un șervețel de unica folosință.

3. Și mai ales nu ducem sugarii mici la locuri comune de joacă sau la Mall. Măcar luna noiembrie, căci acum e riscul maxim.

4. Separăm de nou-născut sau sugar foarte mic, toți frații mai mari, răciți. Unii vor spune că nu e posibil. Soluția extremă este ținutul acasă al fratelui mai mare, măcar până la început de decembrie.

5. Riscul maxim este la copiii care sunt foarte mici, sub 6 luni și care au fost prematuri.

6. Sugarii cu malformații cardiace sau cei cu boli respiratorii cronice sunt la fel de predispuși la complicații grave. Sănătate tuturor!”, a scris medicul în mesajul său.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea