Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

Mâine, la Abrud, manifestare istorică ”Focul lui Horea”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Manifestare istorică încărcată de mult patriotism se va organiza mâine la Abrud, când moții din Munții Apuseni vor comemora 231 de ani de la tragerea pe roată a eroilor Horea și Cloșca.

executia horea closcaIoan Uțiu, vicepreședinte Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE), este inițiatorul manifestărilor și invită pe toți românii adevărați care doresc să aducă un omagiu întru cinstirea eroilor neamului românesc.

”Agravarea situației țăranilor iobagi din Transilvania a dus la izbucnirea unei mari răscoale românești în 1784, sub conducerea lui Horea, Cloșca și Crișan. Eroii nu vor fi uitați niciodată datorită sacrificiului făcut: Crișan s-a spânzurat în închisoare, iar Horea și Cloșca au fost executați prin frângere cu roata în ziua de 28 februarie 1785. Chiar dacă ziua gloriei la românii ardeleni a sosit mult mai târziu, Horea tronează în conștiința românilor cu sceptrul împăratului. Sunt mândru că am onoarea să calc pe urmele celor ce au fost liderii unui eveniment însemnat pentru istoria românilor. Îmi asum acest eveniment și mă bucur să pot invita la Abrud un număr cât mai mare de români.”  – a transmis vicepreședinte Uțiu.

Programul manifestărilor începe la orele 13.00 cu vizionarea filmului ”Horea” în amfiteatrul Școlii de Aplicație din centrul orașului, urmată de o evocarea istorică a eroilor și o slujbă religioasă în casa din Abrud unde a fost închis Horea.

În fapt de seară, de la ora 17, aprinderea celor 12 focuri ale lui Horea pe crestele Munților Apuseni este punctul culminant al acestui eveniment care are atât o semnificație istorică, dar invocă și personalitatea locuitorilor din Țara Moților.

Ovidiu Culda


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Accident în Alba Iulia, zona Dedeman: Două mașini implicate. Traficul este îngreunat

Bogdan Ilea

Publicat

în

Accident în Alba Iulia, zona Dedeman: Două mașini implicate. Traficul este îngreunat Un accident rutier s-a petrecut în data 25 aprilie, în Alba Iulia, zona Dedeman, între două mașini care s-au tamponat. Pompierii au intervenit pentru asigurarea măsurilor specifice. Pompierii din Alba Iulia intervin cu două autospeciale, 1 ASAS și 1 EPA pentru asigurarea măsurilor […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea