Actualitate
MAI: Sărbătorile pascale de anul acesta au fost cele mai sigure din ultimii cinci ani
Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Monica Dajbog, a spus luni, într-o conferință de presă, că sărbătorile pascale de anul acesta au fost cele mai sigure din ultimii cinci ani.
„În această dimineață ministrul Afacerilor Interne, Petre Tobă, a condus o ședință de evaluare a modului în care a fost asigurat climatul de ordine și siguranță publică pe perioada minivacanței de Paști. În urma analizei, principala concluzie este că MAI și-a realizat obiectivul de a asigura un nivel înalt de siguranță, sărbătorile pascale din acest an fiind cele mai sigure din ultimii cinci ani”, a declarat Dajbog.
Ea a menționat că faptele comise cu violență rămân în continuare pe un trend descendent în acest an, fiind înregistrat un singur caz de omor, față de șase în 2015 și câte două în 2014 și 2013.
„O situație similară se înregistrează și în cazul tentativelor de omor, astfel că în această perioadă nu s-a înregistrat nicio faptă față de două în 2015 și câte patru în 2013 și 2012. Și faptele de tâlhărie sunt sub media ultimilor ani, scăzând cu 34% față de 2012, cu 22% față de 2013 și cu 24% față de 2011. În ceea ce privește siguranța rutieră, în aceste zile au fost înregistrare mai puține accidente de circulație, numai 52 față de 75 în 2015, 72 în 2012 și 82 în 2011. Și numărul persoanelor rănite în accidente este sub media ultimilor ani, respectiv 51 de răniți față de 66 în 2015, (…) în urma accidentelor rutiere și-au pierdut viața 11 persoane, similar cu situația din 2014 și 2012, în condițiile în care anul trecut au fost 15 decese, iar în 2011 17”, a afirmat Dajbog.
În altă ordine de idei, ea a precizat că MAI a avut în stradă peste 29.000 de polițiști, jandarmi, pompieri și polițiști de frontieră, un dispozitiv important de siguranță fiind asigurat în noaptea de Înviere pe principalele artere rutiere și în preajma fiecărei biserici fiind prezenți polițiști, jandarmi sau pompieri, fapt pentru care nu au fost înregistrate tulburări grave ale ordinii publice.
„Numărul intervențiilor pompierilor din noaptea de Înviere a fost mai mic cu 21% față de anul trecut. În zilele de vineri, sâmbătă și duminică, la nivelul întregii țări au fost în stradă peste 10.000 de patrule de ordine publică. Au fost executate peste 14.500 de misiuni de menținere a siguranței publice, dintre care 1.800 la manifestări religioase și în jur de 270 la evenimente publice. În ultimele trei zile colegii noștri au aplanat 790 de situații conflictuale, au prins în flagrant 210 de autori de infracțiuni și au identificat 33 de persoane urmărite, dintre care nouă date în urmărire internațională. Numărul intervențiilor la apelurile 112 a fost mai redus în această perioadă de sărbători, fiind înregistrate 6.429, cu 67 mai puține față de anul trecut”, a menționat purtătorul de cuvânt al MAI.
Dajbog a spus că peste 1.000 de echipaje SMURD și de Ambulanță au efectuat peste 22.000 de intervenții medicale de urgență. Pentru asigurarea asistenței medicale de urgență au fost disponibile 14 elicoptere și un avion SMURD. Aeronavele Inspectoratului General de Aviație au executat 33 de misiuni aeromedicale pentru transportul de urgență la unitățile spitalicești a persoanelor care se aflau în situații critice, a precizat Dajbog.
Ea a menționat că au tranzitat frontierele țării peste 472.000 de persoane și mai mult de 133.000 de mijloace auto.
„Pentru că astăzi este ultima zi de vacanță, începând din această dimineață pe principalele artere de circulație sunt prezente echipaje ale Poliției pentru a asigura fluidizarea traficului rutier la întoarcerea turiștilor spre casă. (…) Două elicoptere ale MAI se vor alătura dispozitivului de Poliție Rutieră pentru a asigura supravegherea aeriană a traficului”, a spus Dajbog.
Sursa Agerpres

Actualitate
SUBIECTE ȘI BAREME la Evaluarea Națională de la clasa a VI-a 2022, proba la Limbă şi comunicare: Ce au avut de rezolvat elevii
SUBIECTE ȘI BAREME la Evaluarea Națională de la clasa a VI-a 2022, proba la Limbă şi comunicare: Ce au avut de rezolvat elevii
Subiectele și baremele la Evaluarea Națională de la clasa a VI-a au fost publicate, pentru proba la Limbă și comunicare. Testarea de 60 de minute are rolul de a le da copiilor și părinților o primă idee asupra liceelor sau școlilor profesionale pentru care s-ar putea pregăti, dar verifică și nivelul pierderilor generate în pandemie.
Evaluarea elevilor la finalul clasei a VI-a: proba la Limbă și comunicare este programată pe 25 mai, iar la Matematică și Științe ale naturii pe 26 mai 2022.
Rezultatele copiilor la evaluarea de la clasa a VI-a nu vor fi trecute în catalog, nici nu vor fi făcute publice, ci vor fi comunicate fiecărui părinte în parte de către profesorul diriginte.
SUBIECTE Evaluarea Națională de la clasa a VI-a, LA LIMBĂ ȘI COMUNICARE
CLICK AICI PENTRU: SUBIECTE Evaluarea Națională de la clasa a VI-a, LA LIMBĂ ȘI COMUNICARE, TEST 1 – ENGLEZĂ
CLICK PENTRU: SUBIECTE Evaluarea Națională de la clasa a VI-a, LA LIMBĂ ȘI COMUNICARE, TEST 2 – ENGLEZĂ
CLICK AICI PENTRU: SUBIECTE Evaluarea Națională de la clasa a VI-a, LA LIMBĂ ȘI COMUNICARE, TEST 1 – GERMANĂ
CLICK PENTRU: SUBIECTE Evaluarea Națională de la clasa a VI-a, LA LIMBĂ ȘI COMUNICARE, TEST 2 – GERMANĂ
CLICK AICI PENTRU: SUBIECTE Evaluarea Națională de la clasa a VI-a, LA LIMBĂ ȘI COMUNICARE, TEST 1 – FRANCEZĂ
CLICK PENTRU: SUBIECTE Evaluarea Națională de la clasa a VI-a, LA LIMBĂ ȘI COMUNICARE, TEST 2 – FRANCEZĂ
Testele sunt elaborate de Centrul Național Pentru Politici și Evaluare în Educație (CNPEE), au un format asemănător cu cel al evaluărilor internaționale și trebuie să aibă un nivel mediu de dificultate. Testele sunt evaluate în cadrul unităţii de învăţământ, de către cadrele didactice din respectiva unitate, în termen de cel mult 7 zile de la data susținerii ultimului test.
Potrivit manualului de practici pentru școli, în fiecare clasă, elevii vor fi așezați în bănci câte doi sau conform așezării lor obișnuite. Distribuirea testelor se va face controlat, după cum urmează: Testul nr. 1, Testul nr. 2 etc., până când fiecare copil și-a primit testul pe care trebuie să lucreze, se arată în document.
Algoritmul administrării textelor scrise urmărește distribuirea simultană și controlată a celor două variante de teste pentru fiecare evaluare națională, în fiecare clasă testată, din fiecare școală care are elevi în clasa a VI-a.
La expirarea timpului de lucru, testele vor fi recuperate și sortate în ordinea distribuirii lor pe fiecare clasă și organizate în pachete. Pachetele astfel constituite vor fi aduse la Comisia de organizare și de administrare a EN-2022 din unitatea de învățământ.
Eventualii elevi întârziați vor fi conduși de către asistent într-o altă sală de clasă, unde pot fi supravegheați. În cazul în care un elev a lipsit la o zi de testare, dar a venit la următoarele, va participa în continuare la testare, în mod obișnuit, se arată în document. Se urmărește implicarea tuturor elevilor în EN-2022, în condiții comparabile de administrare.
La eventualele întrebări ale elevilor, li se sugerează să citească încă o dată cerințele cu atenție. Administratorul testului este rugat să noteze eventualele întrebări ale elevilor în raportul testării și să le reproducă în Raportul Administratorului de test.
Amintim că Sorin Cîmpeanu spunea într-o dezbatere organizată de Edupedu.ro, în luna septembrie 2021, că Evaluările Naționale din anul școlar 2021-2022 vor fi standardizate și corectarea va fi făcută computerizat: „Va trebui însă să derulăm foarte repede acest proces, va trebui să achiziționăm și echipamentele și va trebui să formăm și cadrele didactice pentru aceste evaluări online, asumate într-adevăr pentru clasele a II-a, a IV-a și a VI-a și pentru Evaluarea Națională de la clasa a VIII-a. Asumate și la nivel de proiect pilot pentru examenul de Bacalaureat, pilot însemnând evaluarea din cel puțin un liceu în fiecare județ”.
Iată ce spunea Radu Szekely, consilierul ministrului Educației, în luna ianuarie a acestui an despre evaluările de la clasele a II-a, a IV-a și a VI-a: „Evaluările de clasele a II-a, a IV-a și a VI-a sunt deja standardizate. Itemii care sunt folosiți sunt itemi care evaluează specific niște competențe foarte bine descrise. Profesorii primesc în baremul de corectare o descriere a acestor competențe și scopul acestor evaluări tocmai acesta a fost: să realizeze o evaluare standardizată și să sprijine profesorul, învățătorul în elaborarea inclusiv a activităților de învățare remedială. Nu s-a realizat neapărat acest lucru, însă instrumentul există. Trebuie să reglăm procesul, pentru că de multe ori, instrumentele se pun la dispoziție, însă implementare are de suferit. Într-adevăr, și aici, implementarea a avut de suferit.”
Actualitate
Majorarea salariilor minime în industria alimentară și agricultură. Ce trebuie să facă firmele până la data de 1 iunie
Majorarea salariilor minime în industria alimentară și agricultură. Ce trebuie să facă firmele până la data de 1 iunie
Salariile celor care lucrează în industria alimentară și în agricultură vor crește începând cu data de 1 iunie. Toate firmele care activează în aceste domenii trebuie să aibă pregătite actele necesare, până la această dată.
Vă prezentăm principalele repere pe care trebuie să le aibă în vedere firmele care activează în industria alimentară şi în agricultură până la data de 1 iunie.
1. În ce fel trebuie reflectată modificarea legii la nivel intern
Creșterea salariului minim pentru angajații celor care desfășoară pe teritoriul României activități în sectorul agricol și în industria alimentară definite de codurile CAEN enumerate în Legea nr. 135/2022 este dată prin chiar această lege și este obligatorie pentru acești angajatori, nu este rezultatul unui acord. Suficientă în acest caz poate fi o decizie colectivă a angajatorului, dar pot fi întocmite și acte adiționale pentru fiecare caz în parte, desigur, potrivit avocatnet.ro.
2. Ce transmitem în Revisal?
Conform HG nr. 905/2017, modificarea salarială se transmite în 20 de zile lucrătoare de la data producerii acesteia.
3. Salariul minim de 3.000 de lei se aplică tuturor angajaților acelor firme?
Da, indiferent cum sunt încadrați la angajatorii respectivi, salariul minim majorat e obligatoriu pentru toți. În lege nu se face niciun fel de distincție și formularea pare să înglobeze toți lucrătorii angajatorilor care au acele CAEN-uri.
4. Ar trebui începută o analiză preliminară a condițiilor pentru aplicarea facilităților fiscale
Dacă acordarea minimului de 3.000 de lei e obligatorie, acordarea facilităților fiscale la salariile angajaților din aceste industrii nu e obligatorie, ci dependentă de îndeplinirea, lună de lună, a unor condiții trasate în Legea nr. 135.
Vorbim de desfășurarea efectivă a activității pe măcar unul dintre codurile CAEN listate în această lege (în România, fiind irelevantă activitatea din alte state), de o cifră de afaceri din care cel puțin 80% să fie pe unul dintre acele CAEN-uri, iar aplicarea se face doar contractelor cu opt ore pe zi.
Actualitate
Tânăr vitezoman și fără permis, prins de polițiștii din Alba pe DJ107F: S-a ales cu DOSAR PENAL
Tânăr vitezoman și fără permis, prins de polițiștii din Alba pe DJ107F: S-a ales cu DOSAR PENAL
La data de 24 mai 2022, în jurul orei 18.00, polițiștii din Ocna Mureș, în timp ce acționau pe DJ 107F, în localitatea Războieni – Cetate, au oprit, pentru control, un autoturism condus de un tânăr, de 25 de ani, din comuna Lunca Mureșului, care a depășit limita legală de viteză.
În urma verificărilor efectuate, polițiștii au constatat că tânărul are dreptul de a conduce autovehicule suspendat.
Față de conducătorul auto cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere fără permis.
-
Ştirea zileiacum 20 de ore
Spectacol INEDIT la Alba Fest 2022: Cel puțin 130 de DRONE vor ilumina cerul în Cetatea Marii Uniri
-
Sportacum 20 de ore
FOTO: Unirea Alba Iulia – Industria Galda de Jos 3-2 (0-1), după o nebunie de meci | „Alb-negrii” au devenit campioni la juniori A1, după ce au întors de la 0-2, marcând decisiv în minutul 90+3
-
Curier Județeanacum 23 de ore
Cetatea dacică de la Căpâlna ar putea fi restaurată: CJ Alba va prelua în administrare locația aflată pe lista monumentelor UNESCO
-
Ştirea zileiacum 20 de ore
Cum a reușit o şoferiţă din Alba să demonstreze că a fost amendată ilegal: A fost implicată într-un accident cu o autospecială ISU care transporta vaccin anti-COVID
-
Politică Administrațieacum 21 de ore
Comunicat de presă| Dragoș Crișan Consilier local USR – Aiud: Spitalul Municipal Aiud penalizat cu 856.055 lei pentru că a limitat nejustificat concurența la licitația pentru achiziția de echipamente medicale
-
Curier Județeanacum 22 de ore
Mașini sub 6.000 de lei scoase la licitație, în Alba, de ANAF: Lista autoturismelor scoase la vânzare în mai
-
Ştirea zileiacum 21 de ore
VIDEO| ACCIDENT rutier pe autostrada A1 Sebeș-Sibiu: Coliziune între două autoturisme la ieșire din Cunța
-
Curier Județeanacum 24 de ore
VIDEO| Lucrările de la Viaductul Aciliu de pe autostrada A1 Sebeș-Sibiu, pe ultima sută de metri: Când vor fi ridicate restricțiile de circulație
-
Actualitateacum 18 ore
Vouchere pentru persoanele vulnerabile: Când vor ajunge cardurile pentru alimente la români
-
Curier Județeanacum 19 ore
FOTO| Elevii de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Dej, în vizită la Colegiul Militar din Alba Iulia: Au asistat la un exerciţiu demonstrativ de instrucţie de front
-
Sportacum 6 ore
Astăzi, ora 18.00, Metalurgistul Cugir – Minaur Baia Mare | Arde Drăgana! Turul barajului pentru promovarea în Liga a 2-a
-
Actualitateacum 24 de ore
Vasile MARICA – președinte Federația Națională a Sindicatelor din Finanțe: Economia la fondul de salarii nu înseamnă venituri în plus