Rămâi conectat

Ştirea zilei

Mai mulţi primari din Apuseni protestează împotriva conducerii APIA Alba

Publicat

în

Primarii Gheorghe Bora (Baia de Arieş), Alexandru Măcăieţ (Lupşa), Vasile Lombrea (Sălciua), Ioan Botaş (Poşaga), Alin Jucan (Ocoliş) şi Vasile Stan (Ponor) sunt semnatarii unei scrisori de protest împotriva conducerii Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură Alba. Primarul Gheorghe Bora ne-a declarat că nemulţumirile primarilor au fost aduse la cunoştinţa reprezentanţilor APIA Bucureşti, ministrului Agriculturii, Valeriu Tabără, şi a deputatului Corneliu Olar, ales în colegiul nr. 5 Munţii Apuseni – Teiuş.
Potrivit documentului, în 10 ianuarie 2011, pe adresa de e-mail a Primăriei Baia de Arieş a sosit o informare semnată de Felicia Hondola, directorul APIA Alba, prin care se anunţa că în 12 şi 13 ianuarie reprezentanţi ai Centrului Judeţean al APIA se vor afla la Centrul Local APIA Câmpeni pentru preluarea cererilor de la beneficiarii acestei forme de sprijin.
Începând din anul 2010, însă, printr-o decizie a directoarei Felicia Hondola, beneficiarii diferitelor subvenţii pentru agricultură din Baia de Arieş, Sălciua, Poşaga şi Ocoliş au fost transferaţi de la Centrul Local Câmpeni la Centrul Local APIA Aiud. De aici au început să apară problemele. Dacă până la Câmpeni erau doar 25 de kilometri, distanţa de la Baia de Arieş la Aiud este de circa 100 km, iar posibilităţile de a călători sunt mult mai mici, mai ales la întoarcere, din cauza puţinelor maşini care circulă pe această rută.
Ţinând cont că majoritatea potenţialilor beneficiari din această zonă sunt bătrâni, parcurgerea celor 200 de kilometri (dus – întors) şi aşteptarea la coadă pentru depunerea cererilor sunt într-adevăr o problemă pentru aceştia. În ciuda demersurilor făcute în primăvara anului trecut către conducerea APIA Alba pentru crearea unui centru local provizoriu la Baia de Arieş pentru deservirea beneficiarilor din oraş şi comunele învecinate, acesta nu a fost înfiinţat. „Doamna director nu a dorit acest lucru, fiind nevoiţi atunci să intervenim pentru ca reprezentanţi ai APIA Aiud – funcţionari bine intenţionaţi, să fie prezenţi câteva zile la Baia de Arieş, unde li s-a pus la dispoziţie sala de şedinţe a Consiliului Local, fiind preluate dosarele cetăţenilor localităţilor menţionate mai sus.

Situaţia aceasta s-a repetat în toamna anului 2010, când s-au preluat cererile privind subvenţiile la bovine”, se arată în documentul primarilor protestatari. Edilii sunt nemulţumiţi că nici acum nu s-a rezolvat această situaţie, funcţionarea unui centru local al APIA la Baia de Arieş ar fi dus la evitarea punerii pe drumuri a sute de oameni.
„Doamna director a refuzat în mod nejustificat prezenţa reprezentanţilor Centrului Judeţean Alba la Baia de Arieş, aceştia fiind prezenţi doar la Câmpeni unde, din cauza aglomeraţiei, oamenii s-au călcat în picioare şi, din spusele acestora, a fost nevoie de prezenţa organelor de ordine pentru aplanarea situaţiei. De altfel, cetăţenii care aşteptau la rând pentru a le fi primite cererile stăteau afară în aceste zile geroase, ore întregi, iar când se apropiau de birourile unde se preluau cererile erau anunţaţi sec că s-a terminat programul pe ziua respectivă, astfel că în dimineaţa următoare se prezentau din nou la aceeaşi coadă la care mai stătuseră cu o zi în urmă. În anul 2011, nu credem că aşa se organizează totuşi o activitate a unui centru prin care sunt derulate programe europene de susţinere în agricultură, iar beneficiarii sunt cetăţenii din zonă, pentru care creşterea animalelor este o activitate principală şi constituie principala sursă de venit”, spun semnatarii scrisorii.
Primarii celor 5 comune şi ai oraşului amintit cer să fie sprijiniţi pentru înfiinţarea unui centru local al APIA la Baia de Arieş, care să deservească şi comunele Lupşa, Sălciua, Poşaga, Ocoliş şi Ponor, deoarece din punct de vedere geografic zona nu permite desfăşurarea unor activităţi agricole diversificate, aceasta rezumându-se la întreţinerea pajiştilor şi creşterea animalelor, respectiv a bovinelor, se mai arată în finalul scrisorii de protest.
Din cauza proastei legislaţii pe care parlamentarii – inclusiv cei de Alba, o adoptă pentru agricultură (dar nu numai) din fotoliile de la Bucureşti, din păcate nu este singura situaţie în care oamenii sunt purtaţi pe drumuri pentru o ştampilă şi o iscălitură în loc ca parafa să poată fi luată şi de la primărie.
Robert GHERGU


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

FOTO VIDEO| Încoronarea regilor României Mari, Ferdinand și Maria, reconstituită după 100 de ani în „Capitala Țării Moților”

Publicat

în

Încoronarea regilor României Mari, Ferdinand și Maria, reconstituită după 100 de ani în „Capitala Țării Moților”

Unul dintre cele mai importante momente din istoria României s-a reconstituit azi la amiază, în prezența conducerii administrației publice din Câmpeni, cu ocazia promovării actului de la 15 octombrie 1922, când au fost încoronați la Alba Iulia, ca regi ai României Mari, Ferdinand și Maria.

Evenimentul organizat de Consiliul Județean Alba și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia, cu sprijinul primăriei, instituțiilor de cultură din Câmpeni și a Asociației Culturale „Historia Renascita” din Pitești, a captat interesul a sute de spectatori în „Piața Avram Iancu” din centrul orașului, printre care s-au regăsit în majoritate elevi și preșcolari, cât și locuitori ai zonei, reprezentanți ai administrației publice locale și chiar turiști.

Elit - Gustul Desăvârșit

Prin acest demers, Muzeul Național al Unirii Alba Iulia promovează actul de la 15 octombrie 1922, când la Alba Iulia, au fost încoronați ca regi ai României Mari, Ferdinand și Maria, sub forma inedită, a reconstituirii istorice. Astfel, în perioada 26 mai – 29 mai, istorici și voluntari ai muzeului albaiulian, însoțiți de membrii Asociației Culturale „Historia Renascita” din Pitești, fac un tur prin câteva localități din Munții Apuseni pentru a ține o adevărată lecție de istorie vie, intitulată sugestiv „Povestea Încoronării”: ieri la ora 16:00 a fost la Abrud, mâine, 28 mai, la 11:30, va fi la Avram Iancu, iar duminică, 29 mai, la ora 13:00, la Albac.

În timpul reconstituirii, spectatorii i-au văzut pe regele Ferdinand și regina Maria, personalitățile prezente atunci la Alba Iulia, precum Mihail Pherekyde, președintele Adunării Deputaților, cel care a înmânat regelui coroana de oțel, Mihail Orleanu, președintele Senatului, generalul francez, Henri Mathias Berthelot sau ofițeri români care au purtat hlamidele regale.

În programul evenimentului s-a regăsit și expoziție stradală dedicată Încoronării, expusă lângă Muzeul și Biblioteca Orășenească „Avram Iancu” Câmpeni, iar la finalul reconstituirii s-a desfășurat o sesiune de fotografii cu personajele de acum 100 de ani.
Ovidiu CULDA


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO VIDEO| Bijuterii de aproape 5 miloane de lei, bani și mașini, confiscate după PERCHEZIȚIILE din Alba si alte 17 județe: 8 persoane, reținute de polițiști

Publicat

în

FOTO VIDEO| Bijuterii de aproape 5 miloane de lei, bani și mașini, confiscate după PERCHEZIȚIILE din Alba si alte 17 județe: 8 persoane, reținute de polițiști

În urma celor peste 200 de percheziții, efectuate, la data de 25 mai a.c., de Poliția Română, prin Inspectoratul de Poliție Județean Călărași, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – B.T. Călăraşi, au fost ridicate peste 21 de kg de bijuterii din aur în valoare de aproximativ 5.000.000 de euro, 147.293 de lei, 19.327 de euro, 765 de dolari, 89.580 de lire turcești și 10 lire sterline, 3 autoturisme, un pistol cu bile din cauciuc, deținut fără autorizație, 1.860 de țigarete, 192 de articole vestimentare purtând însemnele unor mărci identice sau similare cu o marcă înregistrată pe teritoriul național și 22 de parfumuri de diferite mărci.

De asemenea, au fost puse în executare 28 de mandate de aducere, iar în urma audierilor, a fost dispusă reținerea a 8 persoane, pentru 24 de ore, urmând a fi prezentate, în cursul zilei de astăzi, judecătorului de drepturi și libertăți, cu propunere de arestare preventivă, pentru 30 de zile. Totodată, față de 4 persoane a fost luată măsura controlului judiciar, pentru 60 de zile.

Elit - Gustul Desăvârșit

Reamintim că, la data de 25 mai 2022, Poliția Română, prin Inspectoratul de Poliție Județean Călărași, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – B.T. Călăraşi, au efectuat peste 200 de percheziții domiciliare, în județele Alba, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brașov, Mehedinți, Maramureș, Mureș, Neamț, Prahova, Sălaj, Sibiu, Suceava, Vaslui, Vâlcea și Vrancea, precum și în municipiul București, în cadrul unei acțiuni care a vizat destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârșirea infracțiunii de contrabandă cu aur.

Începând cu luna iulie 2021, a fost constituit un grup infracțional organizat, care a acționat până în luna mai 2022, în scopul comiterii infracțiunii de contrabandă cu bijuterii din aur provenite din Turcia.

Astfel, profitând de experiența lor acumulată în domeniu (în calitate de deținători ai unei societăți comerciale cu profil amanet în mun. Medgidia, județul Constanța), liderii grupului infracțional organizat au sesizat potențialul uriaș de obținere a unor câștiguri ilicite, prin introducerea în țară, prin punctele de trecere a frontierei, a unor cantități mari (de ordinul kilogramelor) de bijuterii din aur, eludând astfel plata taxelor prevăzute de lege (TVA și taxe vamale).

În vederea minimizării riscurilor, membrii grupului infracțional organizat se deplasau în Turcia unde vizualizau marfa de contrabandă, negociau cantitățile și prețurile, aceasta fiind expediată, prin intermediul altor autocare decât cele cu care călătoreau aceștia. În acest scop, membrii grupului infracțional organizat au stabilit relații cu șoferi de încredere, care, în schimbul unor sume de bani, au fost de acord să disimuleze coletele cu aur în autocarele conduse de ei.

Din judeţul Constanţa, municipiile Constanţa şi Medgidia, s-au efectuat în mod constant numeroase curse cu autocarul către Turcia, fiind introduse în țară de către membrii grupului, săptămânal, uneori de mai multe ori pe săptămână, colete cu aur în vederea comercializării la negru.

Grupul infracțional organizat a avut o activitate infracțională intensă, dezvoltând o adevărată rețea de distribuție de bijuterii de aur, folosind în acest scop multe alte persoane dispuse să ia parte la aceste activități ilicite, în schimbul obținerii de venituri ilegale generoase.

Pe parcursul urmăririi penale, au fost depistate două transporturi efectuate în septembrie 2019 și februarie 2022, fiind indisponibilizată cantitatea de aproximativ 2,3 kilograme de bijuterii din aur.

De asemenea, din cercetările efectuate în cauză a rezultat faptul că membrii grupului infracțional organizat au desfășurat activități de camată, aceştia acționând cu precădere pe raza orașului Medgidia și a localităților limitrofe din județul Constanța. Astfel, aceștia au acordat ca îndeletnicire diverse sume de bani cu titlu de împrumut, în vederea perceperii de dobânzi lunare, operațiunile derulându-se în afara cadrului legal ce reglementează condițiile în care își pot desfășura activitățile entitățile financiare nebancare, fiind folosită în acest scop casa de amanet de pe raza Municipiului Medgidia.

Banii proveniți din infracțiunile de contrabandă, camătă, evaziune fiscală și punerea în circulație a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice sau similare, au fost investiți în imobile sau schimbați și transferați în scopul ascunderii și al disimulării originii ilicite al acestora.

Toți membrii aflați în eșaloanele superioare ale grupării dețin autoturisme de lux, imobile, bani în conturi, se deplasează constant în vacanțe de lux, etalând un mod de viață opulent, existând o disproporție vădită între veniturile obținute în mod legal și stilul de viață afișat.

Activitatea de urmărire penală a fost efectuată cu sprijinul ofiţerilor de poliţie judiciară din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Călărași și al polițiștilor de frontieră din cadrul I.G.P.F. – Garda de Coastă.

La activități, au participat polițiști din cadrul I.G.P.R. – Direcția de Investigare a Criminalității Economice (rol de coordonare), I.G.P.F. – Garda de Coastă, D.C.C.O., structurilor de combatere a criminalității organizate din țară, structurilor de investigații criminale, luptători din cadrul Serviciului pentru Intervenții și Acțiuni Speciale și SAS, precum și jandarmi din cadrul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

Facem precizarea că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO| INCENDIU la un local din Bucerdea Grânoasă: Au intervenit pompierii cu două autospeciale

Publicat

în

FOTO| INCENDIU la un local din Bucerdea Grânoasă: Au intervenit pompierii cu două autospeciale

Un incendiu a izbucnit în cursul zilei de vineri, 27 mai, în Bucerdea Grânoasă.

Din primele informații este vorba despre o anexă gospodărească, în care funcționa un cafe-bar, care a fost cuprinsă de flăcări.

Elit - Gustul Desăvârșit

Garda de Intervenție Blaj acționează pentru localizarea și lichidarea flăcărilor.

Incendiul a fost localizat în limitele găsite, nefiind surprinse victime, în aceste momente acționându-se pentru lichidarea ultimelor focare.

În cadrul intervenției au fost alocate două autospeciale pentru stingere cu apă și spumă și o ambulanță SMURD B2.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare