Ştirea zilei
Mai multe consultații și analize decontate de CNAS din 1 iulie 2023: Lista completă a noutăților
Mai multe consultații și analize decontate de CNAS din 1 iulie 2023: Lista completă a noutăților
De la 1 iulie 2023, noul Contract-cadru al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate va aduce noi modificări. Recoltarea probelor biologice pentru efectuarea testului Babeș-Papanicolau pentru femeile simptomatice sau care planifică o sarcină se va putea face direct în cabinetul medicului de familie, iar pacienții cu hemofilie, talasemie, sifilis (genital primar și secundar al pielii și mucoaselor), HIV/SIDA, dermatită atopică, deficit congenital de factor VII, trombastenie Glanzmann, hemipareze, parapareze și tetrapareze, indiferent de etiologie, se vor putea prezenta direct la medicul specialist din ambulator, fără a mai trebui să treacă înainte pe la medicul de familie. De asemenea, o serie de noi investigații imagistice – RMN și ecografii – intră pe lista de decontare, iar pachetul de îngrijiri medicale la domiciliu va cuprinde noi servicii.
Odată cu intrarea în vigoare a noului Contract-cadru, de la 1 iulie 2023 vor intra în vigoare și Normele metodologice de aplicare a acestuia, aprobate printr-un Ordin comun al Ministerului Sănătății și al CNAS. Cele două acte normative creează împreună un cadru legal inovator, anunță Casa Națională de Asigurări de Sănătate, într-un comunicat.
Principalele modificări pe care le aduce noul Contract-cadru al CNAS:
În asistența medicală primară, pe lângă dezvoltarea serviciilor preventive pentru toate persoanele înscrise pe lista medicului de familie, se introduc noi servicii diagnostice și terapeutice, cum ar fi: recoltarea probelor biologice pentru efectuarea testului Babeș-Papanicolau pentru femeile simptomatice sau care planifică o sarcină, efectuarea testului Frax – utilizat pentru calculul riscului de fractură la pacienții cu osteoporoză, efectuarea de tratamente intravenoase cu injectomat, imobilizarea unei fracturi, tratamentul entorselor și luxațiilor, spălătura gastrică, etc.
Pentru comunicarea rapidă a informațiilor necesare tratării pacienților, medicii de familie vor consemna în biletele de trimitere adresa de e-mail a cabinetului, la care poate fi transmisă electronic scrisoarea medicală de la ambulatoriul de specialitate sau de la spital, precum și rezultatul analizelor/investigațiilor paraclinice, după caz.
În asistența medicală ambulatorie clinică de specialitate se extinde lista cuprinzând afecțiunile care permit prezentarea direct la medicul de specialitate, incluzând și hemofilia, talasemia, sifilisul (genital primar și secundar al pielii și mucoaselor), HIV/SIDA, dermatita atopică, deficitul congenital de factor VII, trombastenia Glanzmann, hemipareze, parapareze și tetrapareze indiferent de etiologie.
În lista serviciilor diagnostice și terapeutice au fost introduse o serie de servicii specifice pentru anumite specialități, dintre care exemplificăm:
-descărcarea și interpretarea rapoartelor specifice dispozitivelor utilizate în gestionarea diabetului zaharat (dispozitive de monitorizare glicemică continuă, sisteme de infuzie subcutanată a insulinei – pompe de insulină, aplicații de monitorizare a valorilor glicemice) – specialitatea diabet zaharat, nutriție și boli nutriție;
-tomografia în coerență optică – specialitatea oftalmologie;
-extracția dispozitivului intrauterin – specialitatea obstetrică – ginecologie;
-tratamentul tumorilor exulcerate, suprainfectate, îngrijire complicații stome, fistule tumorale, tratamentul limfedemului – efectuate de medici cu atestat de îngrijiri paliative;
uroflowmetria – specialitatea urologie;
-imunoterapia specifică cu vaccinuri alergenice standardizate cu administrare subcutanată – specialitatea alergologie şi imunologie clinică;
-puncție biopsie mamară ghidată ecografic – efectuată de medici cu specialitatea chirurgie generala, obstetrică-ginecologie, oncologie medicală cu atestat/competență în senologie imagistică, radioterapie cu atestat/competență în senologie imagistică.
Totodată, se extinde lista serviciilor medicale în scop diagnostic-caz cu servicii acordate pacientelor pentru depistarea precoce a cancerului de sân.
În asistența medicală ambulatorie de medicină fizică şi de reabilitare, pentru pacienții cu diagnostic confirmat de accident vascular cerebral (în primele 4 luni de la AVC), pentru cei cu paralizie cerebrală, pentru pacientele cu limfedem după excizia ganglionară şi pentru cele cu anexectomie, precum și pentru marii arși (în primele 4 luni de la externare) se vor putea deconta servicii pentru o perioadă dublă decât până acum (maximum 42 zile pe an/asigurat). Această perioadă va putea fi împărțită în două fracțiuni, la recomandarea medicului de specialitate medicină fizică și de reabilitare, în funcție de afecțiunea de bază.
În asistența medicală dentară se introduce un nou serviciu decontat, detartraj cu ultrasunete și periaj profesional, care se efectuează pentru toată dantura, un asigurat putând beneficia anual de un astfel de serviciu.
Pe lista investigațiilor imagistice ce pot fi efectuate de medicii stomatologi se adaugă și tomografiile dentare CBCT.
Totodată, valoarea orientativă lunară de contract crește cu 50% față de cea din prezent, pentru mediul rural aplicându-se încă o majorare cu 50% (ajungând astfel la valoarea de 6.000 lei în mediul urban, respectiv 9.000 lei în mediul rural, pentru un program de lucru de 3 ore/zi).
În asistența medicală paraclinică din ambulatoriu se introduc noi analize de laborator decontate:
-transferină serică;
-alfa amilază;
-lipază;
-lactatohidrogenaza (LDH);
-rezervă alcalină ( determinarea bicarbonatului seric);
-vitamina B 12;
-acid folic;
-raport albumină/creatinină într-un eșantion de urină spontană.
Investigațiile de microbiologie au fost revizuite conform observațiilor Comisiei de Specialitate a Ministerului Sănătății, introducându-se totodată noi investigații precum examenul din secreții vaginale, respectiv din tampon rectal – portaj Streptococcus agalactiae la gravide, prin metode de cultivare.
Noile servicii medicale de radiologie imagistică medicală și medicină nucleară decontate sunt:
-mamografie cu tomosinteză unilaterală și mamografie cu tomosinteză bilaterală (investigații ce pot fi recomandate pentru monitorizarea pacientelor cu cancer de sân);
-mamografie digitală 2D;
-tomografie dentară CBCT mandibulară, maxilară, respectiv bimaxilară;
-ecografie musculoscheletală;
-ecografie cutanată;
-ecografie a aparatului urinar/genital masculin;
-ecocardiografie de efort;
-RMN șold – articulație coxo-femurală nativ și cu substanță de contrast;
-RMN whole-body;
-limfoscintigrafie planară.
Pachetul de îngrijiri medicale la domiciliu va cuprinde noi servicii:
-logopedie individuală;
-masajul limfedemului;
-evaluarea manuală a fecaloamelor;
-recoltarea produselor biologice (sânge, urină, materii fecale).
Se introduc, de asemenea, noi activități de transport sanitar neasistat:
-transportul de la și la domiciliu al bolnavilor oncologici nedeplasabili cu propriile forțe pentru efectuarea radioterapiei sau chimioterapiei, inclusiv în alt județ;
-transportul de la și la domiciliu al bolnavilor nedeplasabili cu propriile forțe pentru administrarea parenterală a unor medicamente sub supraveghere specială, precum și pentru administrarea nutriției parenterale, inclusiv în alt județ;
-transportul la externare al pacienților post-transplant nedeplasabili cu propriile forțe, inclusiv în alt județ.
La dispozitivele medicale destinate recuperării unor deficienţe organice sau funcţionale în ambulatoriu, pentru reducerea birocrației, se elimină taloanele lunare pentru dispozitivele medicale acordate prin închiriere, utilizarea cardului naţional de asigurări sociale de sănătate este necesară numai la acordarea dispozitivului medical, iar durata prescripțiilor medicale pentru dispozitivele necesare pacienților cu unele afecțiuni ireversibile sau cu încadrare în grad de handicap accentuat ori grav definitiv va fi nelimitată.
Modelul de scrisoare medicală utilizată în sistemul asigurărilor sociale de sănătate a fost completat cu atenționarea că nerespectarea obligației medicului de specialitate din ambulatoriul clinic de specialitate sau din spital de a iniția tratamentul prin prescrierea primei reţete pentru medicamente compensate, astfel cum este prevăzut în protocoalele terapeutice, precum și de a elibera prescripția medicală/bilete de trimitere/concediu medical/recomandări pentru îngrijiri la domiciliu/prescripții pentru dispozitive medicale, în fiecare caz pentru care este necesar, se sancționează potrivit contractului încheiat de furnizor cu casa de asigurări de sănătate.
Pentru transpunerea în practică a noilor acte normative și asigurarea continuității furnizării de servicii medicale, medicamente și dispozitive medicale către asigurați, casele de asigurări de sănătate din întreaga țară încep perioada de semnare de noi contracte cu furnizorii, care vor fi valabile de la 1 iulie, mai precizează CNAS.
Sursa: hotnews.ro
Ştirea zilei
FOTO: Emilian Achim, omul care a deschis primul muzeu privat din România, a împlinit 83 de ani. A lansat două cărți, chiar de ziua sa
Emilian Achim, omul care a deschis primul muzeu privat din România, a împlinit miercuri 27 septembrie, 83 de ani. A lansat două cărți, chiar de ziua sa.
Citește și: FOTO: Trăieşte… într-un muzeu la Almaşu Mare, cu peste 10.000 de obiecte tradiţionale ale Apusenilor. Nea Achim, omul care a deschis primul muzeu privat din România
Nea Achim, din Almaşu Mare este un pasionat de tot ce îl înconjoară, lucruri autentice româneşti, care de-a lungul a trei decenii a reuşit să strângă peste 10.000 de obiecte, vechi de sute de ani. În casa sa, acum muzeu, stă la loc de cinste o colecţie vastă, ce cuprinde obiecte folosite în agricultură, minerit, în prelucrarea lemnului, a pietrei, colecţii numismatice, dar şi obiecte bisericeşti sau chiar vestimentare, precum portul popular. Toate au fost adunate din diverse locuri sau de la vecini, unele fiind salvate chiar şi de la fier vechi. Încă din stradă, casa-muzeu atrage toate privirile.
”Iubitor al folclorului și datinilor românești, Emilian Achim este un păstrător al tradiției autentice, fiind un exemplu de mare român.
A adunat la muzeul său din Almașu Mare peste 15.000 de obiecte care ilustrează viața oamenilor din Munții Apuseni. O adevărată comoară care va fi lăsată generațiilor următoare, pentru a vedea cum se trăia odinioară în aceste frumoase locuri.
Astăzi, de ziua sa, Emilian Achim a lansat două cărți: Stânca de Granit și Țara Moților – leagăn al neamului românesc, volume care ne arată cine suntem, care este identitatea noastră ca popor.
La mulți ani! Vă mulțumim pentru lucrurile extraordinare făcute pentru județul Alba!”, a scris președintele CJ Alba, Ion Dumitrel pe Facebook.
Ştirea zilei
Un bărbat din Alba a furat 25 de litri de motorină însă nu a fost destul de bună pentru BMW-ul cumpărătorului: Cum s-a terminat aventura hoțului ghinionist
Un bărbat din Alba a furat 25 de litri de motorină însă nu a fost destul de bună pentru BMW-ul cumpărătorului: Cum s-a terminat aventura hoțului ghinionist
Un bărbat din Alba a scăpat de un proces pentru infracțiunea de furt calificat, după ce procurorul a cerut renunțarea la urmărirea penală.
Magistrații Judecătoriei Alba Iulia au admis cererea în data de 14 septembrie, iar motivarea a fost făcută publică pe portalul rejust.ro.
La data de 5.04.2022, în jurul orei 22.00 inculpatul, martorul şi cumpărătorul se aflau la locuinţa celui din urmă. inculpatul i-a propus proprietarului locuinței să îi vândă, cu suma de 100 de lei, 25 de litri de motorină, pe care nu o avea la momentul respectiv, dar, o va sustrage din rezervoarele autocamioanelor parcate la ieşirea spre localitatea Cistei, în cazul în care cel de-al doilea era de acord să o cumpere.
Bărbatul a acceptat propunerea şi astfel, la data de 6.04.2022, în jurul orei 3.00, pe timp de noapte, inculpatul, aflat în stare avansată de ebrietate, a desfăcut buşonul rezervorului de la autocamionul marca Volvo, aparţinând persoanei vătămate şi a sustras cantitatea de 25 litri de motorina.
Inculpatul a revenit la locuinţa cumpărătorului şi a introdus carburantul sustras în rezervorul autoturismului acestuia, marca BMW. Acesta a pornit motorul autoturismului, însă nu a fost mulţumit de modul în care funcţionează cu motorina sustrasă şi i-a comunicat inculpatului că nu o va cumpăra.
Inculpaţii au scos motorina din rezervor, au depozitat-o în acelaşi bidon, iar carburantul a rămas la locuinţa complicelui, urmând ca acesta să găsească un cumpărător.
La data de 6.04.2022, autorul furtului şi complicele acestuia au fost identificaţi de organele de poliţie. Ambii inculpaţi au recunoscut şi regretat comiterea faptelor, iar complicele a predat bidonul cu motorină.
Partea vătămată a arătat că valoarea prejudiciului este de 210,75 lei, însă nu mai doreşte continuarea cercetărilor în cauză şi nu se constituie parte civilă, întrucât i-a fost restituită întreaga cantitate de motorină sustrasă.
Decizia este definitivă.
Ştirea zilei
Un jandarm din Alba, acuzat că ar fi strâns de gât și amenințat cu moartea un copil, la un meci de fotbal: Plângere penală pe numele său
Un jandarm din Alba, acuzat că ar fi strâns de gât și amenințat cu moartea un copil, la un meci de fotbal: Plângere penală pe numele său
Un cititor al ziarulunirea.ro ne-a sesizat cu privire la un incident șocant care ar fi avut loc în urmă cu mai multe zile, în timpul unui meci amical de fotbal în municipiul Aiud, în centrul acestuia aflându-se un jandarm și un minor.
Potrivit plângerii penale depuse la Poliția din Aiud, în data de 23 septembrie 2023 un jandarm a fost acuzat de agresarea unui copil pe terenul de fotbal din oraș.
Evenimentul a avut loc pe stadionul din Aiud, unde echipa locală de fotbal din divizia juniori și mai mulți părinți s-au adunat pentru a asista la un meci amical. În timpul desfășurării jocului, doi minori, printre care și fiul reclamantului, au căzut unul peste celălalt în timp ce încercau să recupereze mingea.
La scurt timp după această situație, bărbatul a pătruns pe teren și s-a apropiat de cei doi minori căzuți. Într-o manieră extrem de violentă, acesta l-a prins de gât pe fiul reclamantului și a început să-l stranguleze, amenințând că îl va ucide. Părinții și alți martori prezenți la meci s-au deplasat de urgență către locul incidentului și au cerut explicații agresorului, în timp ce îl avertizau cu privire la comportamentul său violent.
Bărbatul nu s-a oprit aici și a început să amenințe și alte persoane cu acte de violență, creând o atmosferă extrem de tensionată pe terenul de fotbal. După acest incident traumatizant, fiul reclamantului a început să tremure și să sufere de șoc. Copilul a fost atât de afectat de cele întâmplate încât și-a exprimat teama că agresorul în cauză îl va răni sau chiar ucide în viitor. Acest lucru a dus la o schimbare radicală în comportamentul său, declarând că nu mai dorește să participe la alte meciuri de fotbal.
Reprezentanții IJJ Alba, abordați de ziarulunirea.ro, au declarat că urmăresc desfășurarea evenimentelor în acest caz și vor reveni cu informații asupra acestuia.
Reclamantul consideră că acțiunile violente ale jandarmului au cauzat traumatizarea severă a fiului său și intenționează să-l ducă la un psihoterapeut pentru a-i gestiona emoțiile și a reduce efectele traumei psihologice. În consecință, a depus o plângere penală împotriva jandarmului, solicitând Poliției din Aiud să ia măsuri legale împotriva acestuia și să desfășoare o anchetă completă pentru a-l trage la răspundere penală.
foto: arhivă-caracter ilustrastiv
-
Opinii - Comentariiacum 17 ore
27 septembrie – Ziua Internațională a persoanelor cu deficiențe de auz. Peste 300 de milioane de persoane din întreaga lume sunt afectate de pierderea auzului
-
Sportacum 15 ore
Junioara Miruna Măda, din Geoagiu de Sus, elevă în Alba Iulia, campioană balcanică la XCO!
-
Ştirea zileiacum 13 ore
Bărbat din Alba, amenințat și tâlhărit de peste 1.000 de euro în Bistrița: Era cu o femeie într-o clădire dezafectată
-
Actualitateacum 14 ore
FOTO| ACCIDENT urmat de incendiu pe autostrada A1 Sebeș-Orăștie: Un autoturism a luat foc după coliziunea cu o autoutilitară
-
Sportacum 14 ore
FOTO: Talentata tenismenă Dumitru Brândușa (TC Sun Alba Iulia), victorie în Slovenia, la un important turneu internațional!
-
Ştirea zileiacum 4 ore
Un jandarm din Alba, acuzat că ar fi strâns de gât și amenințat cu moartea un copil, la un meci de fotbal: Plângere penală pe numele său