Ziarul Unirea

Maghiarii din Abrud şi Roşia Montană consideră că Ardealul are nevoie de proiectul aurului!

PNL - Alegeri Locale Partiale - 27 iunie

Domnule ministru,

Asociaţia Culturală Maghiară din Abrud (ACMA) îşi exprimă satisfacţia la auzul veştii că bugetul pentru patrimoniul cultural din Roşia Montană a ajuns la 70 de milioane de dolari, ca urmare a negocierilor dintre Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional şi compania RMGC, care doreşte să deschidă mina de la Roşia Montană. Adresăm felicitări ministrului Kelemen Hunor pentru modul în care a ştiut să găsească fonduri foarte mari pentru salvarea patrimoniului dintr-o zonă importantă, într-o perioadă în care bugetul public este foarte strâmtorat.
Considerăm că astfel de parteneriate public-private sunt singura soluţie viabilă pentru salvarea şi restaurarea moştenirii culturale şi suntem convinşi că un patrimoniu bine pus în valoare asigură prosperitatea turistică a zonei respective, precum şi mândria şi prosperitatea locuitorilor săi.
ACMA cunoaşte seriozitatea investitorului RMGC din colaborarea începută în anul 2009, în proiectul de salvare a Bisericii Unitariene din Abrud. Suntem convinşi că, sub coordonarea Ministerului Culturii, compania va reuşi să pună în practică toate planurile de patrimoniu convenite cu acesta. Cele 70 de milioane de dolari – o sumă record în România pentru obiective de patrimoniu! – vor salva tot ce este de valoare în Roşia şi vor ajuta generaţiile viitoare să cunoască aceste vestigii nu doar din poveştile bunicilor lor. Noi ştim că acest patrimoniu s-ar fi pierdut fără finanţare privată, pentru că fondurile publice, oricât de bine ar fi gestionate, nu ar putea niciodată atinge astfel de cote.
ACMA s-a înfiinţat în anul 2007, cu scopul salvării şi reabilitării patrimoniului construit maghiar şi român din Abrud şi din zona adiacentă. Totodată, ACMA şi-a propus dezvoltarea turismului cultural în scopul creşterii notorietăţii zonei, astfel încât turismul să devină unul dintre pilonii dezvoltării socio-economice a zonei. Ardealul are nevoie de un proiect de asemenea anvergură!
Cu deosebit respect,
Asociaţia Culturală Maghiară din Abrud
Kopenetz Lorand, preşedinte

ELIT

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Te-ar putea interesa și:

OFICIAL| 3.697 cazuri noi de coronavirus în România. Bilanțul total ajunge la 676.968 de îmbolnăviri

Marți, 12 ianuarie 2021, Grupul de Comunicare Strategică a dat publicității noul bilanț al pandemiei de COVID-19 în România. Până… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

DOCUMENT| Orașul Abrud SCAPĂ de restricții. Incidența de infectare a scăzut sub 1,5/1000 de locuitori

Datorită scăderii incidenței cazurilor de coronavirus sub 1.5 la mie, orașul Abrud scapă de restricțiile impuse prevenirii răspândirii noului coronavirus,… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

LIVE VIDEO| Conferință de presă la sediul PMP Alba: Invitat, Cristian Diaconescu, președintele PMP

LIVE VIDEO| Conferință de presă la sediul PMP Alba: Invitat, Cristian Diaconescu, președintele PMP O conferință de presă are loc… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Alba Iulia REVINE la SCENARIUL ROȘU. Incidența de infectare a ajuns la 3 cazuri/1000 de locuitori

Deși carantinarea Municipiului Alba Iulia a „dat roade” în ceea ce privește scăderea numărului de persoane infectate, orașul nostru a… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

VIDEO| PERCHEZIȚII în Alba și alte județe din țară într-un dosar cu acuzaţii de fals de monedă: Cum opera gruparea infracţională

Ofițerii BCCO Piteşti au efectuat marţi, 12 ianuarie, mai multe percheziţii domiciliare, în judeţele Alba, Sibiu, Arad şi Bacău, într-un… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

OFICIAL: Starea de alertă, PRELUNGITĂ cu încă 30 de zile: Măsurile și restricțiile care vor trebui respectate

Prelungirea cu 30 de zile a stării de alertă, începând de miercuri, 13 ianuarie a fost aprobată de către Guvernul… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

15 Comentarii

Costel 20 iulie 2011 at 6:24

Soros si-a primit cota la Gold deci se poate scoate aur. Poate ne spune simpaticul domn Kopenet care era atitudinea dumnealor inaite de a primi Soros cota, oare ce facea domnul Kopenet cand grupuri mari de maghiari din Cluj, Mures, Hargita si Covasna, alaturi de alte tipuri de manifestanti se luptau cu cianurile la marele festival *Fas – Fan* de la Rosia Montana.

cetateanul din abrud 20 iulie 2011 at 16:30

kopenet si primaru ratiu rezolva problema abrudului

gogu 20 iulie 2011 at 7:11

Pofta buna la cianuri domnilor maghiari:

„Geologul Justin Andrei, cercetător ştiinţific de gradul I la Institutul Geologic Român şi fost director al instituţiei, demontează proiectul celor de la Roşia Montană Gold Corporation şi spune că terenul pe care se va construi iazul de decantare de la Roşia Montană, în dreptul Văii Corna, este format din roci care nu sunt sedimentate suficient. Specialistul arată că, cu toată protecţia pe care care o vor asigura constructorii iazului, cianurile şi metalele grele vor fi în permanenţă un pericol atât pentru mediu, cât şi pentru oamenii care încă trăiesc în zonă. Geologul îşi argumentează poziţia într-un studiu pe care l-a trimis la mai multe instituţii abilitate să ia decizii în privinţa proiectului de la Roşia Montană. Până acum nu l-a luat nimeni în seamă în afară de Ionel Haiduc, preşedintele Academiei Române.

Rocile din partea superioară au puţin fier

În studiul său, Justin Andrei susţine că iazul ce urmează să fie construit în Valea Corna, care în final trebuie să atingă o înălţime de 185 de metri şi în care se vor acumula reziduuriile provenite din măcinarea şi tratarea cu soluţie concentrată de cianură, este un pericol din punct de vedere geologic. Specialistul spune că barajul respectiv va fi construit doar în partea sa inferioară, adică aproximativ 100 de metri, din roci lipsite de sulfuri de fier.

„În rest, se va folosi ca material de construcţie o parte din rocile sterile rezultate din edificarea carierelor. Aceste roci au un conţinut de pirită de 1-3%, ceea ce face ca în contact cu apa să ia naştere acidul sulfuric, care va polua pentru totdeauna pârâul Corna şi pârâul Abrud care traversează oraşul Abrud”, explică Justin Andrei. El spune că cei care au susţinut că iazul va fi construit în siguranţă se află într-o gravă eroare. „S-a motivat că rocile cretacice pe care va fi amplasat iazul de decantare sunt suficient de impermeabile pentru a nu contamina apele subterane. Dar acest lucru este parţial adevărat în privinţa versantului stâng al Văii Corna. Problema este partea stângă a iazului, unde rocile sunt improprii ca să poţi construi un bazin”, mai arată Justin Andrei.

Infiltraţia va avea loc cu uşurinţă

În plus, mai arată specialistul, faptul că pe partea stângă apar formaţiuni din gresii poroase cu o frecvenţă de 80-90% accentuează infiltraţia în subsol a soluţiilor puternic nocive. „Acest lucru va determina contaminarea apelor freatice şi de adâncime din mai multe sate precum Muntar, Rodu, Bucium-Sat, Cerbu şi a oraşului Abrud. Am avea de-a face cu o bombă ecologică, ce ar acţiona pe un timp nedeterminabil”, susţine geologul.”

Facaldo localnic 20 iulie 2011 at 8:29

Eu nu stiu cum s-au apucat specialistii de proiectul barajului fara asa un specialist ca Justin Andrei si omologul sau Gogu. Toata lumea isi da cu parerea si clar se pronunta impotriva daca nu este implicat. Vezi Santimbreanu, care a facut ce avrut el din minerit si cand a fost tras pe dreapta, face un leu din opozitie. Inteleg ca toti specialistii care au consultat proiectul barajului si au dat ok sunt slab pregatiti, interesant.

adina 20 iulie 2011 at 11:23

s-a spus deja in nenumarate randuri ca va exista un stat impermeabil care nu va permite infiltrarea cinaurii in roca. de ce sa sarim cu atacul daca nu ne informam inainte?

viktor 21 iulie 2011 at 9:42

Va exista pe dracu’. In 1983 s-au detonat 4 tone de dinamita intr-o zi. A fost de parca ar fi inceput Apocalipsa. Majoritatea caselor s-au crapat, apa a fost contaminata cateva zile, s-au ridicat nori de praf in ambele localitati, Corna si Rosia. Oamenii s-au speriat foarte tare. S-au temut, la propriu, pt. vietile si gospodariile lor. Voi vreti sa bombardati cu 16 TONE de dinamita zilnic acei munti. Crezi ca dupa prima detunatura, va mai ramane casa in picioare sau crezi ca se va mai putea trai acolo? Raspunsul e simplu: nu. CHiar in proiectul vostru de kkt scrie ca localitatea trebuie evacuata. Sunt niste evidente atat de mari!!! Si voi ii trageti acum cu patrimoniul, conservare.. vrajeli. Pai se dinamiteaza muntii, cum D-zeu mai ramane ceva in picioare? Rand pe rand ati adaugat proiectului tot felul de aberatii care sa sune frumos pt. fraieri. Majoritatea oamenilor din Rosia au plecat. Acum, la Rosia cei care se opun proiectului sunt majoritari. Acesti oameni au ales: nu vor proiect, vor liniste, aer curat, patrimoniu si turism. La Rimetea si in alte destule sate din Alba se poate. Se va putea si la Rosia. Numai sa va luati voi catrafusele si sa lasati cultura si natura sa-si urmeze cursul nemuritor, nu sa ruinati inima ocupatiei romane din spatiul dacic.

rizea 20 iulie 2011 at 8:49

Propun acelei asociatii de scapatati sa ia si sa duca cianurarea la ei la PESTA acasa, iar de acolo sa nu se mai intoarca nici ei, ca oricum au stat cam mult si degeaba pe aici. Si sa nu uite sa il ia cu ei si pe cici porno, ala cu spanzuratoarea !

daniela 20 iulie 2011 at 9:33

mai face mult Unirea pe lingaul RMGC? tradatori fara suflet! mi greata de voi, toti niste corupti…

Pasa 20 iulie 2011 at 12:40

Dupa parerea ta nu ar trebui sa se dea o stire pentru ca nu-ti convine tie? scopul unui ziar este sa informeze populatia, indiferent de opiniile pro sau contra ale unor oameni. In plus, niciodata nu s-au mai bagat atia bani in cultura, si nici nu cred ca ministerul ar avea de unde. de ce sa ignoram o asemenea sansa?

Gabi 20 iulie 2011 at 11:21

Tinand cont ca o sa fie in vreo 10-15 ani reabilitat si po sa prezeinte itneres pentru turisti, e un castig mare pentru toata zona…iar locuri de munca er anormal ca nu ar fi creeate doar pentru localnici ci pentru toata zona. Nu doar maghiarii au nevoie , ci toata populatia

irina 20 iulie 2011 at 12:29

mi se pare absurd sa te legi de etnia ministrului si lucruri de genul asta. de bine de rau e primul ministru care are curajul sa isi asume o decizie in legatura cu proiectul asta. si faptul ca a negociat cele 70 d emilioane de dolari cu canadienii nu poate fi decat apreciat. statul roman nu ar putea investi niciodata astfel de sume colosale la rosia montana.

gogu 20 iulie 2011 at 13:54

ce glume ai in program! sa nu uitam ca madam Udrea Cocos a dat zeci de milioane de euro pe parcuri si sali de sport la satele pedeliste

fidel 20 iulie 2011 at 19:15

drage gogu pentru tine era mai bine daca dn cocos construia un fagadu pentru ca alcholul era un medicament cu care iti puteai trata frustrarile .sala de sport este pentru oameni nu pentru sobolani

elena 20 iulie 2011 at 16:25

Ati spus permanent ca nu vpr fi nici o afectare daca inceăe exploatarea,s-a spus deja in nenumarate randuri ca va exista un stat impermeabil care nu va permite infiltrarea cinaurii in roca. Cu toată protecţia pe care care o vor asigura constructorii iazului, cianurile şi metalele grele vor fi în permanenţă un pericol atât pentru mediu, cât şi pentru oamenii care încă trăiesc în zonă o spune un Geolog care îşi argumentează poziţia într-un studiu pe care l-a trimis la mai multe instituţii abilitate să ia decizii în privinţa proiectului de la Roşia Montană. Până acum nu l-a luat nimeni în seamă în afară de Ionel Haiduc, preşedintele Academiei Române

ioan 20 iulie 2011 at 20:12

domnul ministru si toata hoarda lui se pt duce in draguta lor de tara ungaria (intentionat cu u mic ) si acolo sa deschida exploatari cu cianuri.

Comentariile sunt oprite