Rămâi conectat

Ştirea zilei

Maghiarii din Abrud şi Roşia Montană consideră că Ardealul are nevoie de proiectul aurului!

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Domnule ministru,

Asociaţia Culturală Maghiară din Abrud (ACMA) îşi exprimă satisfacţia la auzul veştii că bugetul pentru patrimoniul cultural din Roşia Montană a ajuns la 70 de milioane de dolari, ca urmare a negocierilor dintre Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional şi compania RMGC, care doreşte să deschidă mina de la Roşia Montană. Adresăm felicitări ministrului Kelemen Hunor pentru modul în care a ştiut să găsească fonduri foarte mari pentru salvarea patrimoniului dintr-o zonă importantă, într-o perioadă în care bugetul public este foarte strâmtorat.
Considerăm că astfel de parteneriate public-private sunt singura soluţie viabilă pentru salvarea şi restaurarea moştenirii culturale şi suntem convinşi că un patrimoniu bine pus în valoare asigură prosperitatea turistică a zonei respective, precum şi mândria şi prosperitatea locuitorilor săi.
ACMA cunoaşte seriozitatea investitorului RMGC din colaborarea începută în anul 2009, în proiectul de salvare a Bisericii Unitariene din Abrud. Suntem convinşi că, sub coordonarea Ministerului Culturii, compania va reuşi să pună în practică toate planurile de patrimoniu convenite cu acesta. Cele 70 de milioane de dolari – o sumă record în România pentru obiective de patrimoniu! – vor salva tot ce este de valoare în Roşia şi vor ajuta generaţiile viitoare să cunoască aceste vestigii nu doar din poveştile bunicilor lor. Noi ştim că acest patrimoniu s-ar fi pierdut fără finanţare privată, pentru că fondurile publice, oricât de bine ar fi gestionate, nu ar putea niciodată atinge astfel de cote.
ACMA s-a înfiinţat în anul 2007, cu scopul salvării şi reabilitării patrimoniului construit maghiar şi român din Abrud şi din zona adiacentă. Totodată, ACMA şi-a propus dezvoltarea turismului cultural în scopul creşterii notorietăţii zonei, astfel încât turismul să devină unul dintre pilonii dezvoltării socio-economice a zonei. Ardealul are nevoie de un proiect de asemenea anvergură!
Cu deosebit respect,
Asociaţia Culturală Maghiară din Abrud
Kopenetz Lorand, preşedinte


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Supermarket-urile NU vor fi închise în weekend: Ciolacu – ”Nu este oportun, nu mai suntem în pandemie”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Supermarket-urile NU vor fi închise în weekend: Ciolacu – ”Nu este oportun, nu mai suntem în pandemie” Marcel Ciolacu a declarat, joi, la începutul ședinței de Guvern, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. Programul de funcționare a supermarketurilor din România nu […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea