Luni, 10 februarie, termen în dosarul de corupție de la Inspectoratul de Jandarmi Județean Alba

tribunalul alba siglaTribunalului Alba are pe lista de ședințe, luni, 10 februarie, primul termen în dosarul în care sunt trimiși în judecată 37 de foști și actuali ai Jandarmeriei Alba. Aceștia sunt acuzați de DNA de corupție, respectiv de fals intelectual, abuz în serviciu, instigare la infracțiunea de fals intelectual, instigare la infracțiunea de abuz în serviciu, înșelăciune.

Pe lista inculpaților se află colonel în rezervă Herța Ioan-Onac, fost inspector șef în cadrul I.J.J. Alba, căpitan Rusu Liviu – Valentin, comandant grupă în cadrul I.J.J. Alba, plutonier Avram Cornel Vasile, maior Bara Flavius-Cornel, plutonier Barbu Marius, maior (rezervă) Beretean Lucian, plutonier adjunct Bogin Teodor-Sorin, plutonier adjunct Borteț Ioan-Radu, plutonier major Bruzan Silvia-Adela, plutonier major Dăian Claudiu, plutonier major Dârlea Traian, maior (rezervă) Ghiușan Gheorghe, colonel (rezervă) Gostian Ovidiu, plutonier adjunct Gujbă Mircea, plutonier major Hațegan Nicolae-Ioan, plutonier Herța Ionuț-Onac, locotenent colonel Ilieș Alexandru, plutonier major Macarie Alexandru, plutonier major Marian Nicolae, plutonier adjunct Marinca Traian, plutonier major (rezervă) Mărginean Gheorghe, colonel Moșneag Virgil-Ioan, plutonier adjunct Mutu Gheorghe, plutonier major Narița Adrian-Dorin, locotenent colonel Nistorescu Iulian, plutonier adjunct Pădurean Teodor, plutonier adjunct Petrușe Sabin, plutonier adjunct Popescu Eugen, plutonier adjunct Sabău Emanoil, plutonier adjunct Savu Aurel Pîrcălab, plutonier (rezervă) Simedru Claudiu-Traian, plutonier major Stoica Călin, plutonier major Tîrc Vasiu Gheorghe, plutonier major Tribiț Gabriel Marian, plutonier Major Trifoi Ștefan, plutonier (rezervă) Varro Ștefan, plutonier Vințan Raul-Alin.

ELIT

În rechizitoriul prin care aceștia au fost trimiși în judecată procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În anul 2006, la nivelul I.J.J. Alba s-a constituit o asociere de tip infracțional inițiată de inculpații Herța Ioan Onac și Moșneag Virgil care îndeplineau în acea perioadă funcțiile de inspector șef, respectiv de contabil șef al I.J.J. Alba, asociere la care au aderat, în calitate de subordonați, și trei din lucrătorii biroului financiar al unității, respectiv inculpații Dârlea Traian, Marian Nicolae și Borteș Ioan Radu.

Scopul acestei asocieri de tip infracțional a fost acela de a elibera, pentru anumite cadre militare, adeverințe false de venit, în care erau trecute sume mai mari decât cele obținute în mod real, în scopul ca titularii acestor adeverințe să le depună la bănci pentru a obține, în mod fraudulos, împrumuturi în cuantumuri mai mari decât cele la care aveau dreptul în mod legal.

Cei cinci membri ai asocierii și-au eliberat și lor înșiși adeverințe false, ce au fost utilizate, în același scop, de a obține credite în mod ilegal.

Începând cu anul 2010, nivelul veniturilor salariale a fost redus substanțial, împrejurare în care, cadrele militare din I.J.J. Alba care luaseră credite mai mari decât cele pe care le puteau obține pe cale legală, au început să aibă dificultăți reale în a-și achita ratele lunare bancare, motiv pentru care au obținut alte adeverințe false, completate și semnate de aceleași persoane, în scopul reeșalonării ratelor și a obținerii a unui nivel cât mai mic al ratei lunare, care era direct proporțional cu veniturile din adeverință.

Spre exemplu, inculpatul Herța Ioan-Onac, în calitate de inspector șef în cadrul I.J.J. Alba, a aprobat eliberarea a 101 de documente false pe baza cărora, au fost obținute credite în mod fraudulos. La rândul său, a determinat colegii subordonați să-i elibereze patru astfel de adeverințe false de care a uzat, depunându-le la unitățile bancare. Suma obținută ilegal, de către Herța Ioan Onac, în acest mod, depășește suma de 200.000 lei.

În scopul obținerii creditelor și/sau a eșalonărilor la plata lor, o parte dintre inculpați au depus la bancă cereri și adeverințe de salariu cu conținut nereal, eliberate în modalitatea descrisă mai sus de cei cinci membri ai asocierii infracționale, respectiv Herța Ioan Onac, Moșneag Virgil, Dârlea Traian, Marian Nicolae și Borteș Ioan Radu.

În cursul anului 2007, pe fondul existenței unei plângeri penale la IPJ Alba față de Rusu Liviu – Valentin, acesta s-a deplasat cu un autovehicul al Jandarmeriei, în timpul programului de lucru, și a pătruns într-un spital, pentru a-și rezolva unele probleme personale. În încercarea de a obține probe în vederea disculpării sale, a provocat o stare conflictuală.

După conflictul din spital, ca urmare a unei plângeri formulate chiar de mama sa la IPJ Alba , asupra căreia fusese notificat și șeful de la acea vreme al I.J.J. Alba, respectiv inculpatului Herța Ioan Onac, inculpatul Rusu Liviu Valentin a ascuns adevărul cu privire la desfășurarea conflictului, expunând o situație neconformă cu realitatea. Fără să ceară alte relații de la IPJ Alba (unde fusese depusă plângerea împotriva inculpatului Rusu Liviu – Valentin) și fără să facă alte investigații, inculpatul Herța Ioan Onac a întocmit și semnat o adresă în care a precizat, în fals, că la data de 02.02.2007, lucrătorul de jandarmi Rusu Liviu Valentin ar fi intrat în unitatea spitalicească la solicitarea organelor de poliție și că, de altfel, unitatea respectivă se afla în raza lui de patrulare. Astfel, în demersul de a-și proteja subordonatul, Herța Ioan Onac nu și-a respectat obligația de a sesiza organul judiciar competent cu privire la faptele comise.

În cursul anului 2006-2007, inculpatul Rusu Liviu – Valentin a pretins și primit diferite sume de bani de la o persoană, amenințând-o că, în situația în care nu-i va da banii, va posta pe internet poze compromițătoare care i-ar putea afecta imaginea și viața de familie. Totodată, prin amenințare, a constrâns-o pe aceeași persoană să întocmească un înscris din care rezulta că aceasta îi datora inculpatului suma de 45.000 lei, fapt neadevărat.

În perioada 2006-2013, profitând de funcția de comandant de grupă, inculpatul Rusu Liviu – Valentin și-a încălcat atribuțiile de serviciu, pe timpul misiunilor de pază și patrulare, de pe raza municipiului Alba Iulia, în sensul că, în toată perioada descrisă, acesta dădea ordin conducătorului auto al echipajului mobil de patrulare compus din mai mulți lucrători ai Jandarmeriei, să staționeze în mod repetat și nelegal, în diferite locații, pentru ca el să își poată rezolva probleme personale.

La data de 19 iulie 2011, opt subofițeri ce făceau parte din grupa al cărei comandant era Rusu Liviu Valentin au depus rapoarte personale inspectorului șef al I.J.J. Alba, Herța Ioan Onac privind staționările nelegale. Ca urmare a rapoartelor, deși s-a propus de către comisia de control, comandantul Herța Ioan Onac nu a sesizat nici consiliile de onoare de la nivelul unității și nici organul judiciar competent, pentru efectuarea de cercetări împotriva lui Rusu Liviu Valentin pentru aspectele penale reclamate de subordonații săi.

În cursul anului 2011, Herța Ioan Onac, deși luase la cunoștință despre o faptă de furt calificat săvârșită de Rusu Liviu Valentin în paguba unui subordonat, nu și-a îndeplinit obligația legală de a sesiza de îndată organul judiciar competent.

În anul 2006, un subordonat al inculpatului Herța Ioan Onac a întocmit un raport în care a consemnat că era nevoit să efectueze servicii mai dese din cauză că un alt coleg lipsea luni întregi de la serviciu. Acesta din urmă, fiind zugrav, avea permisiune din partea șefilor săi să lipsească în schimbul unor lucrări pe care le executa gratuit. Herța Ioan Onac nu și-a respectat obligația de a sesiza organul judiciar competent cu privire la faptele comise.

În perioada 2005-2006, inculpatul Rusu Liviu Valentin a lucrat fără forme legale la o baltă de pescuit aparținând unei societăți comerciale și s-a ocupat de aprovizionarea unui magazin al aceleiași societăți, prestând astfel activități incompatibile cu funcția exercitată. Deși a luat la cunoștință de aceste activități, inculpatul Herța Ioan Onac nu a luat nicio măsură în sensul efectuării de cercetări ori a sesizării organelor competente.

În cursul anului 2009, Herța Ioan Onac, luând la cunoștință în mod direct de săvârșirea unei infracțiuni (respectiv de lovirea ofițerului inferior în grad), comisă de un subordonat al său, nu a sesizat organul judiciar competent.

La data de 5 decembrie 2013, la propunerea procurorilor, Tribunalul Militar București a dispus arestarea preventivă pentru 29 de zile a inculpaților Herța Ioan-Onac și Rusu Liviu – Valentin pentru 29 de zile.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Militar Teritorial București care și-a declinat competența către Tribunalul Alba.

Precizăm că în conformitate cu art.4 din Noul Cod de Procedură Penală orice persoană este considerată nevinovată până la stabilirea vinovăției sale printr-o hotărâre penală definitivă.

Ioana SFÂRLEA

Redactor șef
Email: stiri@ziarulunirea.ro

Te-ar putea interesa și:

FOTO| Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba a fost RENOVATĂ pentru iubitorii de carte, cu dizabilități

Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba este instituția publică de cultură care are rolul de a gestiona documente și baze de… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Nevoie URGENTĂ de donatori la Centrul de Transfuzie Alba: Ce grupe de sânge au stoc insuficient

Centrul de Transfuzie Sanguină Alba face un apel către cetățenii județului, pentru a dona de urgență sânge, în special cei… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

Primăria Sebeș continuă procedurile reabilitarea şi revitalizarea Parcului Arini. Licitația pentru proiectare a fost publicată în sistemul de achiziții publice

Primăria Sebeș continuă procedurile reabilitarea şi revitalizarea Parcului Arini. Licitația pentru proiectare a fost publicată în sistemul de achiziții publice… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

FOTO: Valentine`s Day – Dezbateri interdisciplinare la Colegiul Național ,,David Prodan” din Cugir

Valentine`s Day, ziua îndrăgostiților sărbătorită în 14 februarie, a fost aleasă ca temă  pentru  mai multe activități interdisciplinare  desfășurate de către elevii cugireni  la  CDI-ul… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

FOTO| Veteranul de război Gheorghe Tamaș din Daia Română, sărbătorit la 98 de ani de reprezentanți ai Armatei Române și oficialități

Veteranul de război Gheorghe Tamaș din Daia Română a fost omagiat la împlinirea venerabilei vârste de 98 de ani de… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

13 ianuarie: Exponatul lunii la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia. Depozitul de bronzuri de la Gâmbaș

Miercuri, 13 ianuarie 2021, ora 1100, la Muzeul Național al Unirii Alba Iulia va fi vernisat exponatul lunii ianuarie: Depozitul… Citește mai mult pe ziarulunirea.ro

7 Comentarii

Cetatean 9 februarie 2014 at 16:15

Greseala mare ca au fost eliberati din arest acesti „viitori hoti” ptr. ca e suficient sa poata comunica …???

Sfioasa 9 februarie 2014 at 20:56

Ești așa precum comentezi cetatene „o greșeală” ai comentat fără sa știi nimic ți as dori sa stai ascuns ceva vreme pt o adeverinta.

mosneag ioan cristian 10 februarie 2014 at 4:21

Au luat cumva bani nerambursabili?Nu!Oricum ii dadeau inapoi plus dobanda!Si unde e gaura?…la tribunal!…

grig 10 februarie 2014 at 6:20

Gaura este in capul tau bai mosneag, ce ar fi sa spargem toti o banca si sa dam in timp banii inapoi, ar trebuii sa fie judecati de tribunalul militar si judecati pt atentat la siguranta nationala- grup infractional in structurile de aparare a tarii. Oricum nu o sa faca nici unul puscarie cel mai grav poate primii cu suspendare dar sa stiti toti cei care sunteti cercetati in acest dosar de la colonel la plutonier lumea o sa va arate cu degetu si toata asa presupusa cariera militara pe care ati avut-o sa dus si respectul o data cu ia. SA VA FIE RUSINE

Cetatean ptr. sfioasa 10 februarie 2014 at 8:29

Sub pseudonimul sfioasa cine stie ce plutonier se ascunde si incearca sa-si i-a apararea , ” ptr. o adeverinta ” de pe urma careia a beneficiat de sume de bani obtinute FRAUDULOS.
„Draga sfioasa” daca ai stiut ca acel document care l-ai primit e masluit de ce ai acceptat primirea lui ??? , stiind ca dumneata nu ai venitul real obtinut trecut in document , ci unul ireal si umflat , confirmat tot de un umflat , acum poate pricepi de ce trebuia sa ramineti in arest .
Iar grig are si el destula dreptate , asadar … mugles !!!

Jandarm 10 februarie 2014 at 9:31

Sunt subofiter de jandarmi in alba la paza obiective sub comanda lt col nistorescu cu n mic unul din cei 37 de infractori de mai sus.
Acum 3 ani am vrut si eu sa scot un credit de la o banca si pt informatia celor care nu cunosc pt o adeverinta de salar la jandarmi trebuie sa semneze trei persoane: la financiar col. mosneag, seful meu nistorescu si comandantul unitati.
Prezentandu-ma la biroul financiar am fost pasat o saptamana intreaga cu vorba ba ca nu au timp ba ca sunt plecati pe la trezorerie…..Dupa o saptamana am reusit in sfarsit sa primesc adeverinta reala nu umflata deoarece suma inprumutata nu era mare si credetima pe cuvant daca vroiam o adeverinta unflata nu se putea doar daca faci parte din cercul lor de viespi sau se mai poate obtine o adeverinta umflata daca dupa ce scoti creditul vii cu un procent la cei trei enumerati mai sus. Nu toti jandarmii sunt infractori ca cei 37 dar va asigur ca aceasta grupare nu sa format de ieri de azi aici au contribuit si cei de pe la bucuresti pt ca se faceau controale in fiecare an. Grig are dreptate sa le fie rusine la toti indiferent de gradul pe care il poarta si nu numai pt ca au patat onoarea de jandarm ci pt faptul ca unii chiar fac serviciul cat se poate de corect.

raspuns la jandarm 10 februarie 2014 at 21:04

Draga jandarm, dupa cum se poate vedea in ceea ce ai narat mai sus, ma intreb tu cu ce pile ai ajuns in aceea unitate? Si sti de ce ma intreb? La cate greseli gramaticale ai facut cred ca nu ai terminat cls.a XII a. Deci? Cine vorbeste de dreptate? Dar de rusine si infractori?

Si tu Luca draga, pe ce lume traiesti? Nici nu sti despre ce este vorba in propozitie. Poate ca esti unul dintre cei care se bucura de necazul celuilalt. foarte frumos.

daca exista vreunul dintre cei care ati scris mai sus care nu ati pacatuit niciodata si sunteti imaculati din toate punctele de vedere, atunci sa scrieti in continuare.

Comentariile sunt oprite