Rămâi conectat

Ştirea zilei

Lumea spaţiului sacru – satul Spătac

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Pitorescul vieţii pe care o duc puţinii locuitori al arhaicului sat Spătac (aparţine de municipiul Blaj), acest loc cu grădini mereu înflorite, cu amintiri de un romantism cu totul aparte, a făcut ca venerabilul domn ing. Nicolae Sărătean (fiu al satului) să scrie o carte monografică, care de mult i-a invadat sufletul scoţând în evidenţă şi amintindu-ne de satul patriarhal în care românii duceau o viaţă tihnită, plină de obiceiuri şi datini care nu trebuie uitate, pentru a rămâne întipărite în sufletele fiecăruia.
Purtând rădăcinile satului mereu cu el, omul de cultură, ing. Nicolae Sărătean se reîntoarce în satul natal la izvorul de unde a plecat şi păşeşte împreună cu acesta pentru a ne descrie locurile mirifice de neuitat.
Citind această carte vom cunoaşte istoricul satului, cadrul natural şi economic, populaţia, aşezările şi dimensiunea socială, portul, jocul, obiceiurile populare, şezătoarea, cununa secerişului, peţitul fetelor, nunta, colinde de Crăciun, pricesne, agricultura, eroii din Spătac din cele două războaie, familii din Spătac, spătăcenii cu pregătiri superioare şi medii, porecle din Spătac etc.
Autorul descrie cu lux de amănunte multe familii din Spătac (pe care cititorii le vor descoperi), eu oprindu-mă puţin la un unchi de-al dânsului Nicolae (Cula) care neavând copii l-a luat pe autor de mic la ei, l-a crescut şi l-a dat la şcoala primară, la liceu şi la facultate. Era un om dârz şi harnic, în primul război mondial a fost pe frontul de est în Galiţia, trăgător la mitralieră. El spunea „trăgeam cu maşinghever”, a venit rănit de pe front, totuşi datorită hărniciei şi calităţilor de gospodar a realizat o avere frumoasă, a făcut şi  politică, fiind membru PNŢ şi şeful organizaţiei din sat. În casa lui a fost şi marele Iuliu Maniu care obişnuia să-şi facă singur campanie în mijlocul ţăranilor. Pentru a scoate şi mai mult în evidenţă personalitatea unchiului (Cula), autorul descrie în carte, citez: „După ce Carol al II-lea s-a reîntors în ţară, s-a dus o campanie împotriva lui, pentru faptul că trăia cu Elena Lupescu, l-a insultat în public, a fost denunţat de un legionar pentru că a comis crima de lez majestate. Pentru a scăpa de închisoare a trebuit să plătească avocaţilor preţ de 2 boi.” Acesta a fost unchiul dânsului, un om corect şi drept, fără frică să spună adevărul şi lucrurilor pe nume. E o carte pe care o recomand cu căldură, amintind totodată spusele a doi înţelepţi: doar Şipotul el a rămas / de-a lungul anilor în şir / de câte ori în sat mă-ntorc / mă duc să-l văd / e ca un fir / pe care amintirile îl torc….” „Izvorul” – L. Blaga.
„Ţăranul este o instituţie de patrimoniu, să o apărăm din toate puterile, că de aici ne tragem toţi” – Petre Ţuţea. Întrucât aţi pus atâta suflet scriind această carte, ce reprezintă satul natal pentru dumneavoastră, domnule ing. Nicolae Sărătean? Autorul: satul natal este leagănul primordial al existenţei mele. Acolo mă simt cel mai mult acasă, acolo sunt toate rădăcinile mele: părinţi, bunici, străbunici, rude, numai gândindu-mă la satul meu simt o linişte patriarhală neasemuită niciunui sentiment. Cine citeşte această carte va descoperi amintirile duioase din trecutul venerabil al satului Spătac scrise de un om care „nu este specialist în literatură” (cuvintele îi aparţin), dar a cărei cultură vastă i-a permis să înnobileze arta scrisului cu o monografie de excepţie.
Rică ROMAN BÂRGHIŞANUL,
Blaj


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

Bărbatul care a sechestrat o tânără într-un apartament din Alba Iulia, TRIMIS ÎN JUDECATĂ: Este acuzat de proxenetism, lovire, lipsire de libertate și amenințare

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Bărbatul care a sechestrat o tânără într-un apartament din Alba Iulia, TRIMIS ÎN JUDECATĂ: Este acuzat de proxenetism, lovire, lipsire de libertate și amenințare

Procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia a dispus, în data de 19.09.2023, punerea în mişcare a acţiunii penale împotriva unui inculpat de sex masculin, aflat în stare de reținere din aceeași dată, pentru săvârșirea infracțiunilor de proxenetism, lovire sau alte violențe, lipsire de libertate în mod ilegal și amenințare.

Din actele de urmărire penală efectuate în cauză a reieşit următoarea stare de fapt:
Începând cu luna mai, anul 2022, persoana vătămată F. și inculpatul B. se află într-o relație de concubinaj.
De aproximativ 1 an de zile, (perioada 09.2022 – 09.2023) persoana vătămată a practicat prostituția pe raza mai multor localități din țară, cum ar fi Satu Mare, Bistrița Năsăud, Deva și Alba Iulia, aceasta activitate fiind înlesnită de către inculpat prin aceea că asigura transportul între locații și asigura protecția, stând în altă cameră în timp ce persoana vătămată întreținea relații sexuale contra cost cu diferite persoane. De asemenea, în perioada de timp în care persoana vătămată a practicat prostituția, inculpatul a obținut foloase de natură patrimonială de pe urma acestei activități, în sensul că o parte din sumele de bani încasate rămâneau la acesta.

Elit - Gustul Desăvârșit

Împreună cu persoana vătămată F., mai practica prostituția și persoana vătămată M., iar ultima locație în care cele 3 persoane au fost înainte de Alba Iulia a fost mun. Deva. Din mun. Deva în mun. Alba Iulia, transportul a fost asigurat de către inculpatul B., cu autoturismul ce îi aparține. În mun. Alba Iulia cele 2 persoane au practicat prostituția timp de aproximativ 9 zile într-un apartament situat pe bld. Transilvaniei.

La data de 19.09.2023, în jurul orei 02:00, pe fondul pierderii unei sume importante de bani la jocurile de noroc, inculpatul B. s-a întors din oraș în apartamentul în care persoana vătămată F. practica prostituția, moment în care a început să o lovească cu pumnii și picioare în zona feței și a corpului. De asemenea, acesta a lovit-o pe persoana vătămată cu capul de perete. În urma actelor de agresiune persoana vătămată a suferit leziuni a căror gravitate a fost evaluată printr-un număr de 20 – 25 de zile îngrijiri medicale.

Ulterior, inculpatul și-a îndreptat atenția către persoana vătămată M. și soțul acesteia, A., și le-a cerut acestora să iasă afară din apartament. În momentul în care cele 2 persoane părăseau apartamentul, inculpatul le-a lovit, respectiv pe persoana vătămată M. a lovit-o cu pumnul în zona feței (cauzându-i leziuni a căror gravitate a fost evaluată printr-un număr de 2-3 zile îngrijiri medicale), iar pe persoana vătămată A. cu pumnul în zona coastelor.

După ce i-a scos afară pe soții A. și M., inculpatul a închis ușa cu cheia și a continuat să exercite acte de agresiune asupra persoanei vătămate F., aceasta fiind auzită cum țipă de durere din interiorul apartamentului.

Astfel cum rezultă din declarația persoanei vătămate F., inculpatul i-a cerut să nu părăsească apartamentul, iar aceasta, de frică, s-a conformat și nu a încercat să iasă afară. De asemenea, din aceeași declarație mai rezultă faptul că persoana vătămată a rămas în apartament pentru o perioadă de aproximativ 30 de minute, până la sosirea organelor de poliție.

După sosirea organelor de poliție la fața locului acestea i-au solicitat inculpatului să deschidă ușa și, întrucât acesta nu s-a conformat, s-a procedat la chemarea unui echipaj de pompieri în sprijin, cu ajutorul cărora s-a reușit forțarea ușii de acces.
De asemenea, în perioada de timp situată între momentul în care i-a scos afară din apartament și forțarea ușii de acces, prin intermediul unui mesaj, inculpatul i-a amenințat cu moartea pe soții A. și M. .

În data de 19.09.2023, inculpatul a fost reținut de către organele de cercetare penală pentru o durată de 24 ore.

La data de 19.09.2023, ca urmare a propunerii procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Alba Iulia a dispus arestarea preventivă a inculpatului pentru o durată de 30 de zile.

Precizăm că punerea în mişcare a acţiunii penale și formularea propunerii de luare a măsurii arestării preventive sunt etape procesuale reglementate în codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual necesar pentru administrarea probatoriului şi prevenirea săvârşii unor alte infracţiuni, iar aceste acte şi măsuri de urmărire penală nu pot în nicio situaţie să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

UPDATE FOTO VIDEO | Accident rutier la Câmpeni: Două persoane rănite, după coliziunea între două autoturisme

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

UPDATE FOTO VIDEO | Accident rutier la Câmpeni: Două persoane rănite, după coliziunea între două autoturisme

Secția de pompieri Câmpeni intervine pentru acordarea primului ajutor medical și descarcerare la un accident rutier produs pe raza localității Câmpeni.

Din informațiile preliminare ar fi vorba despre un accident rutier produs între două autoturisme.

Elit - Gustul Desăvârșit

În cadrul intervenției au fost alocate o autospecială pentru stingere cu apă și spumă și un echipaj pentru prim ajutor.

Reprezentanții IPJ Alba au declarat faptul că „traficul rutier este îngreunat pe centura ocolitoare a orașului Câmpeni din cauza unui accident rutier in care au fost implicate două autovehicule și în urma căruia 2 persoane ar fi fost rănite. Cercetarea la fata locului este in desfășurare.”

UPDATE: Forțele de intervenție au ajuns la locul producerii accidentului. Este vorba despre 2 auto implicate, 3 persoane aflate in cele 2 auto. Fără persoane încarcerate. 2 persoane necesită îngrijiri medicale, acestea prezentând leziuni ușoare.

UPDATE, IPJ Alba: În după amiaza zilei de 21 septembrie 2023, în jurul orei 20,00, polițiștii din Câmpeni au intervenit pe centura ocolitoare a orașului unde a fost sesizat faptul că s-a produs un accident.

Din primele cercetări efectuate de polițiști, a rezultat că un tânăr de 23 de ani, din comuna Bistra, în timp ce conducea un autoturism, pe DN 75, la kilometrul 77 + 850 de metri, a intrat în coliziune cu un autoturism condus de un tânăr de 23 de ani, din Câmpeni.

În urma accidentului, a rezultat rănirea ușoară a conducătorului primului autoturism și a unui tânăr de 16 ani, pasager în cel de-al doilea autoturism.

Ambii conducători auto au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Tânăr DROGAT la volan, pe străzile din Alba: Șofer de 31 de ani, din Timiș, prins sub influența substanțelor psihoactive

Ziarul Unirea

Publicat

în

Tânăr DROGAT la volan, pe străzile din Alba: Șofer de 31 de ani, din Timiș, prins sub influența substanțelor psihoactive

La data de 21 septembrie 2023, în jurul orei 21.50, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Galda de Jos au oprit, pentru control, un autoturism condus de un bărbat de 31 de ani, din localitatea Topolovățul Mare, județul Timiș.

În urma testării conducătorului auto, cu aparatul din dotare, au reieșit indicii cu privire la posibila prezență a substanțelor psihoactive.

Elit - Gustul Desăvârșit

Menționăm că aceasta nu reprezintă probă în cadrul dosarului penal, persoana fiind condusă la o unitate medicală, pentru recoltarea de probe biologice, în vederea stabilirii cu exactitate a consumului unor substanțe interzise.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului sau a altor substanțe.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare