Rămâi conectat

Actualitate

Lucrurile din casă care ne obosesc şi ne storc de energie: Temperatura optimă pentru somn

Ziarul Unirea

Publicat

în

Lucrurile din casă care ne obosesc şi ne storc de energie: Temperatura optimă pentru somn

Se ştie că obiectele au şi ele energia lor. Specialiştii în feng-shui sunt de părere că orice lucru din casă, indiferent de poziţia lui, ne afectează, ne distrag, ne obosesc şi ne fură din energie. Cei mai mari „vampiri”, în acest sens, sunt obiectele din lemn şi din sticlă, dar şi oglinzile.

Aşadar, iată ce poţi avea în casă şi care, fără să ştii, să te facă să te simţi lipsit de vlagă, iritat, pus pe ceartă şi tot timpul nemulţumit:

Dezordinea

Se ştie că haosul în casă e haos şi în gânduri. Dacă alegi să te odihneşti în loc să faci curăţenie, acest lucru ar putea să te facă mai obosit decât este cazul. Un studiu realizat de Institutul de Neuroştiinţe din cadrul Universităţii Princeton a descoperit că un mediu murdar şi dezorganizat duce la consumul energiei prin stres, care duce la mai multă oboseală.  La fel, un birou pe care stau întinse şi aruncate, la întâmplare, hârtii şi documente îţi poate încetini ritmul de lucru şi scade performanţa intelectuală.

Elit - Gustul Desăvârșit

Pereţii albaştri

Un studiu realizat de Travelodge a analizat culorile pereţilor din 2.000 de case şi a descoperit că pereţii albaştri ajută la scăderea ritmului cardiac, scade tensiunea arterială şi te face somnoros. Albastrul este perfect pentru dormitor, însă nu este recomandat în alte camere.

Televizorul

Ecranul televizorului sau al tabletei emană lungimi de undă albastre, care opresc producţia de melatonină, hormonul care te ajută să adormi.

Cafetiera

Cu toate că acest aparat este „vital” dimineaţa, după-amiaza sau seara ar putea să fie motivul pentru ca îţi este somn la ora cinei. Deşi cafeina este un stimulent şi îţi oferă o doză de energie, acest efect se diminuează şi ajungi să te simţi mai obosit. Există şi unele situaţii în care, din cauze genetice, cofeina te adoarme.

Barul cu sticle de alcool

Alcoolul pe care îl consumi seara pentru a te ajuta să adormi mai repede îţi strică de fapt calitatea somnului.

Lumânările cu miros de lavandă

Cu toate că această aromă este foarte relaxantă, este tocmai motivul pentru care te obosește. Psihologii de la Universitatea Wesleyan au descoperit că oamenii care au mirosit lumânări cu această aromă înainte de culcare au dormit mai bine. Prin urmare, nu trebuie să renunți la ele, ci să nu le ții aproape în timpul zilei.

Mâncarea fast food

Nu este un obiect, dar se găseşte în casa ta. Iar dacă se găseşte şi în stomacul tău sera, înainte de culcare, cu atât mai rău. Mâncărurile cu mulți carbohidrați și zahăr duc la creșterea nivelul de zahăr din sânge, care apoi scade brusc , făcându-te să te simți obosit.

Temperatura din cameră

Studiile au descoperit că temperatura optimă pentru somn este destul de scăzută, prin urmare dacă obișnuiești să stai ziua în frig în casă nu este exclus să te ia somnul.

Telefonul

Un studiu realizat de National Sleep Foundation a descoperit că 20% dintre oamenii de 19-29 de ani erau treziți de un apel, mesaj sau email cel puțin de câteva ori pe noapte. Din cauza acestor întreruperi ale somnului te vei simți cel mai probabil obosit a doua zi.

Perdelele

Un studiu despre oamenii care muncesc în birouri cu ferestre versus cei din birouri fără ferestre a descoperit că oamenii care erau expuși luminii naturale în timpul zilei dormeau cu aproximativ 46 de minute mai mult în timpul nopții. Același lucru se aplică și mediului de acasă: mai multă lumină naturală, adică înlăturarea perdelelor din dreptul ferestrelor în timpul zilei, îți va asigura un somn mai odihnitor, scrie elledecor.com.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Mamele minore, care își continuă studiile, vor beneficia de o bursă 700 de lei, iar copii lor vor avea prioritate pentru locuri la creşă

Ziarul Unirea

Publicat

în

Un nou tip de bursă a apărut în România. Este vorba despre mamele minore care, dacă își continuă studiile, vor beneficia o bursă 700 de lei, iar copii lor vor avea prioritate pentru locuri la creşă. Ministrul Familiei, Natalia Intotero, a menţionat că prin acordarea bursei se încearcă şi prevenirea separării mamei de copil.

„La Parlament, primul eveniment mi-l aduc aminte cu mare emoţii a fost acel al lansării campaniei ‘Clasa M. Clasa Mamelor Minore’, când am convins foarte mulţi colegi parlamentari, pe care îi salut şi le mulţumesc că sunt astăzi aici prezenţi, să vină cu un punct de vedere şi un semnal de alarmă care să fie transmis apoi în fiecare judeţ. Cristina (Chiriac, preşedinta CONAF n.r.) , alături de doamne extraordinare, au dus apoi acest mesaj în întreaga ţară. Şi da, mamele minore beneficiază de acea bursă de 700 lei pornind de la acea campanie. Şi să ştiţi că nu este o formă de încurajare. Să creştem cumva numărul mamelor minore, pentru că am auzit şi acest aspect, chiar din partea liceenilor ‘sunt unele colege care au spus că o să încerce să fie mame pentru că primesc bursă’. Nu, vor primi bursă doar cele care vor merge la şcoală. De ce? Încercăm să prevenim separarea copilului de mamă.

Elit - Gustul Desăvârșit

Bursă specială

Încercăm să le ajutăm pe aceste minore care au ajuns în această situaţie şi care trebuie de acum să-şi ia viaţa în piept, în mâini, nu doar viaţa lor, ci şi viaţa copilului pe care sau copiilor, poate sunt şi cazuri de gemeni, pe care ele le-au i-au adus pe lume. Deci această bursă se primeşte numai în situaţia în care ele participă la şcoală şi da, au şi prioritate copiii acestora pentru locuri la creşă şi la grădiniţă”, a precizat ministrul.

Potrivit ministrului, tinerii pot accesa programe de sprijin şi după împlinirea vârstei de 18 ani în cazul în care aleg să îşi continue studiile sau să se angajeze.

„Şi apoi, mai departe toate celelalte programe de sprijin, şi anume după împlinirea vârstei de 18 ani – şi acesta a fost încă un motiv pentru care noi am demarat în urmă cu aproximativ o lună o campanie la nivel de minister, campania se numeşte 17 plus şi mame minore, încercând să discutăm cu toţi minorii instituţionalizaţi în momentul în care au împlinită vârsta de 17 ani, să ştie că o dată cu împlinirea vârstei de 18 ani ei pot să acceseze nişte drepturi.

În acest an ei au posibilitatea să se gândească ce accesează, să-şi continue studiile superioare şi vor primi în fiecare lună peste 2.800 lei şi posibilitatea să rămână cazaţi în locaţiile unde sunt acum sau să primească la împlinirea vârstei de 18 ani o sumă de 9.000 lei, posibilitatea de a munci în două locuri oferite de Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă, prin implicarea societăţilor comerciale, inclusiv CONAF, cu locuri de muncă pe ceea ce ei cunosc până acum şi s-au pregătit şi de asemenea şi aducerea la cunoştinţă mamelor minore a acestor forme de sprijin şi spun că este nevoie de informare, pentru că repetiţia este mama învăţăturii”, a explicat ministrul, potrivit Agerpres.

Ministrul Natalia Intotero a punctat că pentru reducerea abandonului şcolar, sprijinirea tinerilor şi a familiilor sunt în derulare mai multe programe.

Sursa: dcbusiness.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

24 septembrie| O nouă avertizare COD PORTOCALIU de vremea rea în județul Alba: Averse, descărcări electrice și grindină. Mesaj RO-ALERT în zonele vizate

Ziarul Unirea

Publicat

în

O nouă avertizare COD PORTOCALIU de vremea rea a fost emisă în județul Alba, valabilă până la ora 19.45.  A fost emis un mesaj RO-ALERT în zonele vizate.

Vor fii averse torențiale care vor acumula local peste 35…40 l/mp, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului de scurtă durată, izolat grindină de mici dimensiuni.

Elit - Gustul Desăvârșit

Localitățile vizate: Zlatna, Câmpeni, Abrud, Bistra, Roșia Montană, Lupșa, Meteș, Șibot, Vidra, Albac, Sohodol, Horea, Scărișoara, Almașu Mare, Bucium, Vadu Moților, Ciuruleasa, Mogoș, Poiana Vadului, Blandiana, Ceru-Băcăinți.

A fost emis mesaj RO-ALERT cetățenilor din localitățille vizate de codul portocaliu meteo.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Investitori români la fabrica de zahăr din Luduș! Unitatea își redeschide porțile, în condițiile în care importăm 70% din consumul de zahăr

Ziarul Unirea

Publicat

în

Investitori români la fabrica de zahăr din Luduș! Unitatea își redeschide porțile, în condițiile în care importăm 70% din consumul de zahăr

Anul acesta, sfecla de zahăr pare să prospere în Mureș, iar fermierii se bucură de perspective îmbucurătoare. Se anunță o creștere a producției de zahăr românesc, o veste bună pentru piața locală, având în vedere reluarea activității fabricii de prelucrare din Luduș.

În trecut, fabrica din Luduș a fost un loc de muncă pentru peste o mie de oameni în anii ’80. Cu toate acestea, după privatizare, a fost închisă de către noii proprietari, un grup de investitori francezi, din cauza problemelor financiare înregistrate.

Elit - Gustul Desăvârșit

Însă, acum, oamenii de afaceri români au intervenit pentru a salva situația și pentru a reda vieții fabricii. Pe lângă Luduș, România mai are doar o singură fabrică de prelucrare a sfeclei de zahăr, situată la Roman, în județul Neamț.

După o vară generoasă în precipitații, fermierii din Mureș care au ales să investească în sfecla de zahăr se bucură de o producție promițătoare. Ei sunt încântați de rezultatele obținute.

Fulop Zoltan, un fermier local, declară: „Acum doi ani am obținut 60 de tone pe hectar. Sperăm ca și în acest an să reușim să atingem aceeași producție de 60 de tone.”

Alb Liviu, alt fermier, adaugă: „Suntem într-o zonă propice pentru cultura sfeclei de zahăr. Deși această cultură implică costuri ridicate, cu un preț de peste 12.000 de lei pe hectar, subvențiile ne permit totuși să obținem o marjă de profit acceptabilă.”

Peste 100 de fermieri au pus bazele acestui proiect și acum iau în considerare extinderea suprafețelor cultivate, mai ales că o mare parte din producție va fi prelucrată la fabrica din Luduș. Fabrica, care a fost închisă acum doi ani, deși avea o vechime de peste un secol, se pregătește să-și reia activitatea.

Silvia Jude, director executiv al Direcției pentru Agricultură a județului Mureș, afirmă: „Am înregistrat 116 contracte încheiate între fermieri și fabrica din Luduș și Bacău, cu o producție cuprinsă între 46 și 82 de tone pe hectar.”

Cu toate acestea, reluarea producției vine cu propriile sale provocări, care urmează să fie depășite în timp.

Sergiu Marinescu, consultant în fabrica de zahăr, explică: „Producția de 160-170 de mii de tone ne va asigura funcționarea pentru doar 50 de zile, iar pe viitor vom vedea cum evoluează lucrurile.”

Daniel Preda, reprezentant al sindicatului din fabrica de zahăr, adaugă: „Unii dintre angajații fabricii s-au orientat către alte locuri de muncă, în timp ce alții s-au întors sau au fost angajați ca sezonieri, pentru a lucra în perioada recoltării.”

Suprafața cultivată cu sfeclă de zahăr a scăzut semnificativ în ultimii ani în România. Dacă în 2014 ajungea la aproape 1,4 milioane de tone, în 2020 s-a redus la jumătate. Acest lucru a condus la o creștere semnificativă a importurilor de zahăr, care au atins 140 de milioane de euro doar în 2020, deoarece producția internă acoperă doar 30% din consumul total.

Sursa: stirileprotv.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare