Rămâi conectat
Festivalul Roman Apulum - 2022

Ştirea zilei

Lucraţi la problemele administrative, nu vânaţi primari!

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Constatăm că activitatea domnilor vicepreşedinţi ai Consiliului Judeţean Alba tinde să se transforme într-o vânătoare. Sperăm să nu fie vorba de vrăjitoare!… Dânşii par să fi rezolvat cu succes toate problemele administrative pe care le reclamă judeţul iar acum sunt preocupaţi de aducerea „pe calea cea bună” a unor domni primari, care nu au reuşit să-şi asigure fondurile prin… autofinanţare.
Vicepreşedinţii din Consiliului Judeţean Alba au devenit, dintr-o dată, foarte interesaţi în promovarea unor interese ale unor aleşi locali. Chipurile aceştia ar dori, probabil, să îngroaşe rândurile portocalii în cursul anului viitor, deoarece în acest an şi-ar risca însuşi mandatul. Se ajunge astfel, la o schemă de presiune la care edilii din comunele judeţului nu pot face faţă, deoarece au redus cheltuielile publice la minimul posibil, făcând economii peste tot pe unde s-a putut: la iluminat, la diferitele lucrări executate în comune, iar acum a venit rândul salariilor pentru profesori, asistenţi personali.
Domnii din conducerea PD-L susţin că formaţiunea pe care o reprezintă „a dovedit că este singurul partid din judeţul Alba interesat să facă ceva pentru cetăţeni, pentru nevoile lor”. Le reamintim cetăţenilor că aceste dovezi ale PD-L constau în: reducerea pensiilor, creşterea şomajului, în închideri de spitale şi tăierea banilor pentru medicamente, un alt exemplu de acest fel fiind creşterea „mortalităţii economice”, prin închiderea a circa 5000 de firme în judeţ. Mai are vreun rost să menţionăm miile de concedieri din mediul privat sau tăierea cu 25% a salariilor personalului din mediul public? Tot o măsură „excelentă” a domnilor de la putere este şi anunţata disponibilizare a angajaţilor din Ministerul de Interne, poliţiştilor, jandarmilor, mai ales lucrători ISU. Singurii care mai sunt cu adevărat în serviciul cetăţeanului, pentru a-i apăra, salva şi a le proteja bunurile. Lucru care nu se poate spune despre cei care administrează acum destinele judeţului nostru!
Populaţia trebuie să ştie că, după venirea la guvernare a PD-L, care nu a ştiut sau nu a vrut să ia măsuri corecte de diminuare a efectelor crizei, numărul de şomeri din Alba a crescut cu mai mult de 66,5%. La sfârşitul anului 2010, numărul mediu de salariaţi din judeţ era cu 15% mai mic decât în 2008, ajungând la numai 78.150 de persoane. Dacă aceasta este bunăstarea pe care domnii de la PD-L o promovează pentru viitorii candidaţi în funcţii publice, vor avea mari probleme în obţinerea voturilor chiar şi de la… prieteni!
Realitatea este jenantă. Având în vedere că partidul dumnealor scade în sondaje, domnilor de la PD-L nu li se mai pare suficient să intre corect în cursa electorală, ce pare a se fi declanşat necontrolat. Primarii din Opoziţie sunt harnici dar condiţionaţi în asigurarea fondurilor necesare în localităţile mai mici, solicitându-li-se acordarea unui viitor sprijin politic, troc nefericit, ţinând cont de oferta demagogică a partidului aflat la putere. În judeţ a scăzut prea mult nivelul de trai şi prea multă lume are de suferit pentru ca astfel de manevre să aibă succes.
Le recomandăm domnilor vicepreşedinţi ai Consiliului Judeţean Alba să o lase mai uşor cu declaraţiile triumfaliste din presă şi să se preocupe de actul administrativ cu mai multă pricepere. Oamenii nu au nevoie de primari pedelişti, ci de locuri de muncă plătite cât mai bine, de spitale şi şcoli moderne şi funcţionale, de investiţii pe baza unor programe coerente şi de respect. Şantajul şi minciuna nu au mirosit niciodată bine!
Simion CREŢU,
Mihai NICUŞOR, vicepreşedinţi ai PNL Alba – consilieri judeţeni


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

Festivalul Roman Apulum, 12-15 august 2022 – PROGRAM: Lupte între daci și romanii, ateliere meșteșugărești, muzică și paradă de noapte cu torțe

Ziarul Unirea

Publicat

în

Festivalul Roman Apulum, 12-15 august 2022 – Program: Lupte între daci și romanii, ateliere meșteșugărești, muzică și paradă de noapte cu torțe

În perioada 12-15 august 2022, va avea loc în Cetatea Alba Carolina, cea de-a noua ediție a Festivalului Roman Apulum. Spectacolele puse în scenă au scopul de a aduce în faţa publicului realitatea vieţii de acum două mii de ani, din vremea lui Decebal şi Traian.

Pe parcursul festivalului, vor avea loc demonstrații militare, lupte între daci și romani, încleștări între gladiatori, parade de noapte cu torte, târguri de sclavi, dansuri de inspirație antică.

VINERI 12 AUGUST

Elit - Gustul Desăvârșit

16.00 – Expoziție: De la artefactul istoric la reenactmentul istoric
Muzeul National al Unirii Alba Iulia16.30 – Prezentare de carte – Dott. Giorgio Franchetti (Società Italiana di Storia della Medicina) – A tavola con gli antichi romani. Storia, aneddoti e tante ricette per scoprire come manqiavano i nostri antenati culturali/ La masă cu vechii romani. Istorie, anecdote și multe rețete pentru a descoperi cum mâncau strămoșii noștri
Autori: Giorgio Franchetti și Cristina Conte.
Muzeul Principia

17.00 – Conferință științifica.
Prezentări:
– Dott. Giorgio Franchetti (Società Italiana di Storia della Medicina) La Fiqura del Medico Romano. Aspetti sociali, evidenze epigrafiche e discussione dele strumentario/ Figura doctorului roman. Aspecte sociale, dovezi epigrafice și discuții asupra instrumentelor
Muzeul Principia

20.00 – Lansare de carte. Volumul I, Eclipsă totală din trilogia Trăiri si Cugete sub Eclipsă de Lună,
autor Măcinic Darius/ Dareos – Ludus Apulensis
Ambient muzical: Laura Orian
Cafeneaua Frammʼs

SÂMBĂTĂ 13 AUGUST

11.00 – 11.20 Ceremonia oficială de deschidere a festivalului
Esplanada Catedralei Romano Catolice

11.20 – 11.30 Parada legionarilor romani și a războinicilor daci
Esplanada Catedralei Romano Catolice și Strada Mihai Viteazul

11.30 – 21.00 Tabăra antică-ateliere militare și meșteșugărești (Prelucrare os, Prelucrare lemn, Olărit, Monetărie, Signacula, Jocuri romane, Mozaic, Pictură, Gastronomie Antica, Medicină Antică, Machete, Scriptoria, Inscripții în piatră, Fierărie, Metaloplastie, Antrenamente soldați, Antrenamente gladiatori; Tir cu arcul)
Platou strada Militari – tabăra romană
Curtea Palatului Copiilor – tabăra dacilor și aliaților lor

12.00 – 13.00 Tur ghidat al principalelor obiective romane ale castrului Apulum
Pornire de la Muzeul Principia

18.30 – 20.00 – Prezentări și demonstrații militare comune ale trupelor participante: Tomis (Constanta); Historia Renascita (Pitesti); Veteres Milites (Sibiu); Omnis Barbaria (Baia Mare); Terra Dacia Aeterna (Cluj-Napoca); Legio I Italica (Svishtov, Bulgaria); Dacii Petrodavei (Piatra Neamț), Garda Apulum (Alba Iulia)
Esplanada Catedralei Romano-Catolice

20.00 – 20.45 – Dansuri antice – Magna Nemesis, Venatrix și Nimfele Daciei
Esplanada Catedralei Romano-Catolice

20.45 – 21.45 – Lupte de gladiatori – Ludus Ursus și Ludus Apulensis
Esplanada Catedralei Romano-Catolice

21.45-22.00 – Parada cu torțe
Strada Mihai Viteazul

DUMINICĂ 14 AUGUST

10.30 – 18.00 Tabăra antică – ateliere militare și meșteșugărești (Prelucrare os, Prelucrare lemn, Olărit, Monetărie, Signacula, Jocuri romane, Mozaic, Pictură, Gastronomie Antică, Medicină Antică, Machete, Scriptoria, Inscripții în piatră, Fierărie, Metaloplastie, Antrenamente soldați, Antrenamente gladiatori; Tir cu arcul)
Platou strada Militari – tabăra romană
Curtea Palatului Copiilor – tabăra dacilor și aliaților lor

11.00 – 12.00 Tur ghidat al principalelor obiective romane ale castrului Apulum
Pornire de la Muzeul Principia

11.30-12.30 – Competiție sportivă/pentatlon antic
Esplanada Catedralei Romano-Catolice

18.30 – 19.00 Târg de sclavi
Esplanada Catedralei Romano-Catolice

19.00-19.30 – Demonstrații comune de tehnică militară ale trupelor participante: Legiunile romane • Războinicii barbari
Esplanada Catedralei Romano-Catolice

19.30-20.00 – Mare confruntare
Esplanada Catedralei Romano-Catolice

LUNI 15 AUGUST

12.00 – Ceremonialul de închidere a festivalului.
Parada trupelor
Esplanada Catedralei Romano-Catolice și Strada Mihai Viteazul


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO| INCENDIU la o locuință din Arieșeni: Intervin pompierii cu trei autospeciale

Ziarul Unirea

Publicat

în

FOTO| INCENDIU la o locuință din Arieșeni: Intervin pompierii cu trei autospeciale

Un incendiu a izbucnit astăzi, 11 august, la o locuință din Arieșeni.

Stația de pompieri Câmpeni în cooperare cu SVSU Arieseni au fost solicitați să intervină pentru localizarea și stingerea unui incendiu în com. Arieșeni.

Elit - Gustul Desăvârșit

La ajungerea forțelor de intervenție la locul solicitării incendiul se manifesta cu ardere generalizată la o locuință.

La momentul de față incendiul este lichidat. Se lucrează pentru înlăturarea efectelor negative produse de acesta.

A ars o casă de locuit pe aproximativ 200mp.

Cauza probabilă a incendiului a fost stabilită ca scurtcircuit electric.

Din fericire nu au fost înregistrate victime.

În cadrul intervenției au fost alocate doua autospeciale pentru stingere cu apă și spumă, o autoutilitară de primă intervenție și comandă, un echipaj pentru prim ajutor și o autospecială pentru stingere cu apă și spumă din partea SVSU Arieșeni.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

FOTO| APEL UMANITAR pentru o familie din Apuseni, după ce un incendiu le-a mistuit agoniseala de o viață

Ziarul Unirea

Publicat

în

FOTO| APEL UMANITAR pentru o familie din Apuseni, după ce un incendiu le-a mistuit agoniseala de o viață

O familie din Arieșeni a rămas, în doar câteva clipe, fără agoniseala de o viață, după ce un incendiu le-a distrus casa.

„În această dimineață în comuna noastră s-a întâmplat o mare nenorocire, în urma unui incendiu o familie și-a pierdut agoniseala de o viață. Este vorba de familia lui Bîte Cornel, epitropul de la biserică.

Elit - Gustul Desăvârșit

Fac apel pe această cale la cei care vor să sprijine financiar familia care a rămas fără adăpost.

Cont RO52BTRLRONCRT0495934501 sau direct la Cornel. Dacă cineva dorește să sprijine cu materiale de construcții este foarte bine. Mulțumesc, doamne ajută!”, a transmis Gheorghe Pantea, primarul comunei Arieșeni.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea