Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Lucrările la muzeul din Munții Apuseni, primul ”Muzeu Viu” din România, vor fi reluate în primăvară

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Lucrările de construcție la primul Muzeu Viu din România vor fi reluate în luna mai, în satul Tecșești, din Munții Apuseni, după ce inițiatorii proiectului au reușit să strângă suma necesară, respectiv 6.000 de euro, printr-o campanie derulată pe parcursul lunii februarie.

Tecsesti Alba01Astfel, potrivit unui comunicat transmis marți, lucrările pentru finalizarea sectorului neolitic din cadrul muzeului vor fi reluate în luna mai, sub forma unei tabere de construcții la care vor participa meșteri populari și o echipă de 30 de voluntari. Se vor reproduce locuințe circulare și pătrate din perioada neolitică, cu structură de lemn, pereți de lut și acoperiș de paie/stuf.

‘În vara acestui an, sectorul neolitic al muzeului va fi complet funcțional, gata să îi găzduiască pe cei care au contribuit la construcția acestuia — și cărora le mulțumim. Le garantăm o experiență unică’, a declarat, potrivit sursei citate, Ionuț Onea, președintele Asociației Groove ON.

Primul Muzeu Viu din România va funcționa într-un sat izolat și depopulat din Apuseni, Tecșești, un proiect lansat de Asociația Culturală Groove ON. Proiectul ‘La Origini — Muzeul Viu’ a putut fi susținut prin platforma de crowdfunding Indiegogo, cu sume care variază de la 15 euro până la 1.000 de euro. Cei care au contribuit primesc în schimb acces la diverse evenimente și ateliere desfășurate la Tecșești sau oportunitatea de a locui o perioadă în Muzeul Viu, respectiv de a se gospodări, îndeletnici și hrăni ca pe vremuri.

Muzeul este unic prin faptul că oferă publicului posibilitatea de a trăi într-un spațiu care reconstituie istoria acestor meleaguri, de la origini până în prezent, de unde și denumirea de muzeu viu. Locuitorii muzeului vor proveni preponderent din mijlocul comunității pasionate de originile poporului român, de legendele dacice, de etnografie, antropologie și folclor.

Conform proiectului, Muzeul Viu de la Tecșești va fi împărțit în mai multe sectoare, care corespund unor diferite perioade istorice.

Astfel, va reproduce locuințe circulare și pătrate din perioada neolitică, din structură de lemn, pereți de lut și acoperiș de paie/stuf, iar perioada medievală va fi reflectată prin bordeie săpate în pământ și locuințe din piatră, cu un turn de veghe fortificat. Pentru perioada modernă vor fi restaurate școala din sat, o casă veche de 200 de ani și șuri cu acoperiș înalt de paie.

Totodată, în muzeu va exista un atelier de lucru în ceramică, cu cuptor pentru arderea lutului.

Experiența traiului în Tecșești îi va învăța, de asemenea, pe locuitorii muzeului viu să obțină diverse uleiuri și unguente prin metoda străveche de presare la rece, de pe vremea dacilor.

Va exista și o grădină cu legume, plante aromatice, ciuperci, pomi fructiferi și arbuști, bazată pe principiile permaculturii — sursa de hrană a locuitorilor Muzeului Viu.

Vor fi amenajate și un iaz și un bazin pentru izvorul care va alimenta cu apă adăpătoarea pentru animale și zona de bucătărie.

Până în prezent, pe suprafața muzeului au fost construite o structură de casă de lut cu acoperiș de paie, un cuptor de lut pentru pâine și s-au pus bazele grădinii ecologice.

În prezent, muzeul este funcțional în proporție de 30%. În ultimii doi ani au fost organizate în Tecșești diverse activități culturale, tabere și Festivalul Nedeia, în care publicul a putut experimenta traiul strămoșilor noștri.

În satul Tecșești, comuna Întregalde, trăiesc 14 bătrâni, în condițiile în care în 1950 locuiau aproximativ 350 de persoane, într-o comunitate de tip autarhic, tipic satelor de munte locuite de mocani.

Sursa Agerpres


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

E oficial! Au fost devansate alegerile prezidențiale

Ziarul Unirea

Publicat

în

E oficial! Au fost devansate alegerile prezidențiale Legea care prevede vă alegerile pentru Preşedintele României să fie organizate cu cel mult trei luni anterioare lunii în care ajunge la termen mandatul de Preşedinte al României a fost promulgată, marți de Klaus Iohannis. Klaus Iohannis a semnat, marți, decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea art. 5 […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea