Rămâi conectat
Festivalul Roman Apulum - 2022

Ştirea zilei

Lucrările de reabilitare a celor 24 de străzi din oraşul de jos sunt în grafic

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Proiectul privind reabilitarea a 24 de străzi din oraşul de jos al municipiului Alba Iulia a ajuns la jumătate şi lucrările se află în grafic, susţin reprezentanţii Primăriei Alba Iulia. Singurele străzi pe care lucrările nu au fost începute încă sunt Iaşilor, Siretului şi Plevnei, restul de 21 aflându-se în diferite faze de reabilitare. De altfel, potrivit Silviei Moldovan, director tehnic în cadrul Primăriei Alba Iulia, până la sfârşitul acestui an vor fi finalizate majoritatea străzilor, deşi termenul prevăzut în proiect este luna aprilie 2012. Momentan se pune accent pe străzile Andrei Mureşanu şi Bucureşti, întrucât acestea urmează să preia traficul după închiderea, în jurul datei de 11 iulie, a pasajului de pe DN1 spre Sebeş, dată când încep lucrările şi la calea de rulare. De altfel pe Bucureşti, Gheorghe Doja şi Dobrogea au fost finalizate lucrările la infrastructură. „În afară de Iaşilor, Siretului, Plevnei şi probabil Traian, avem speranţa ca toate celelalte străzi să fie gata până la sfârşitul acestui an. Există anumiţi timpi tehnici care ne întârzie, cum ar fi lucrările la reţeaua de gaz. De asemenea, lucrările la partea carosabilă trebuie corelate cu cele de apă şi canalizare efectuate de Apa CTTA”, a precizat Silvia Moldovan ieri, în cadrul unei conferinţe de presă.
Iată indicatorii care s-au realizat până acum pe fiecare stradă în parte: lPe strada Lucian Blaga au fost terminate în totalitate trotuarele împreună cu 23 de parcări, s-au turnat şi cele două straturi de asfalt necesare; lPe strada Munteniei s-a realizat în întregime reţeaua de apă în lungime de 242 ml, s-au executat trotuarele şi se lucrează în prezent la infrastructura drumului; lÎn cazul străzii Traian s-a finalizat reţeaua de apă pe ambele sensuri până la intersecţia cu strada Dimitrie Cantemir şi s-a turnat primul strat de asfalt pe tronsonul cuprins între strada Ardealului şi strada Munteniei; lStrada Nicolae Titulescu (Zorilor) a beneficiat de execuţia trotuarelor şi s-a turnat stratul de uzură; lPe strada Mihai Viteazul s-au încheiat lucrările la trotuarul din zona magazinului Megavox şi se lucrează la infrastructura drumului; lLucrările de pe strada Dobrogei au depăşit toate fazele de execuţie inclusiv stratul de binder, trotuarele şi accesele la proprietăţi; lPe străzile Florilor şi Ion Arion au fost depăşite etapele de realizare a reţelei de canalizare pe 252 ml, trotuare şi acces la proprietăţi, infrastructura drumului, primul strat de asfalt şi s-au amenajat spaţiile verzi; lStrada Oituz are finalizate reţeaua de canalizare, infrastructura drumului, 80% din trotuare şi accese la proprietăţi, iar primul strat de asfalt a fost turnat; lPe strada Morii s-a realizat reţeaua de apă şi se lucrează la branşamente; lPe strada Andrei Mureşanu au început lucrările la infrastructura drumului.
Valoarea totală a proiectului „Reparaţii capitale străzi cu dotare tehnico-edilitară în municipiul Alba Iulia” are o valoare de 32,9 milioane de lei, din care 27,5 milioane de lei cheltuieli eligibile, şi este finanţat prin Programul Operaţional Regional, Axa 1. Acesta este cel mai extins proiect derulat în prezent de administraţia albaiuliană, aria pe care se desfăşoară cuprinzând 10 hectare. (I.P.)


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

LIVE VIDEO| Final spectaculos în cea de-a doua seară a Festivalului Roman Apulum: Lupte de gladiatori și paradă cu torțe în Cetatea Alba Carolina

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Final spectaculos în cea de-a doua seară a Festivalului Roman Apulum: Lupte de gladiatori și paradă cu torțe în Cetatea Alba Carolina

Sâmbătă seara, finalul celei de-a doua zi a Festivalului Roman Apulum de la Alba Iulia a pus în scenă o paradă spectaculoasă, dacii, romanii, gladiatorii, meșteșugarii și nimfele, mărșăluind cu torțe în mână, prin Cetatea Alba Carolina, spre deliciul spectatorilor prezenți.

Aceștia au pornit în defilare de la taberele de pe platoul Strada Militari, spre Obelisc și apoi spre Poarta a III-a a Cetății, fiind aplaudați și admirați de sutele de albaiulieni și turiști aflați pe pietonala Mihai Viteazul.

Elit - Gustul Desăvârșit

Festivalul Roman Apulum de la Alba Iulia continuă, duminică, după următorul program:

10.30 – 18.00 Tabăra antică – ateliere militare și meșteșugărești (Prelucrare os, Prelucrare lemn, Olărit, Monetărie, Signacula, Jocuri romane, Mozaic, Pictură, Gastronomie Antică, Medicină Antică, Machete, Scriptoria, Inscripții în piatră, Fierărie, Metaloplastie, Antrenamente soldați, Antrenamente gladiatori; Tir cu arcul)
Platou strada Militari – tabăra romană
Curtea Palatului Copiilor – tabăra dacilor și aliaților lor

11.00 – 12.00 Tur ghidat al principalelor obiective romane ale castrului Apulum
Pornire de la Muzeul Principia

11.30-12.30 – Competiție sportivă/pentatlon antic
Esplanada Catedralei Romano-Catolice

18.30 – 19.00 Târg de sclavi
Esplanada Catedralei Romano-Catolice

19.00-19.30 – Demonstrații comune de tehnică militară ale trupelor participante: Legiunile romane • Războinicii barbari
Esplanada Catedralei Romano-Catolice

19.30-20.00 – Mare confruntare
Esplanada Catedralei Romano-Catolice


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

VIDEO| Coiful purtat de Amza Pellea în filmul „Dacii”, în centrul atenției la Festivalul Roman Apulum 2022: Povestea lui, legată de marele actor

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

Coiful purtat de Amza Pellea în filmul „Dacii”, în centrul atenției la Festivalul Roman Apulum 2022: Povestea lui, legată de marele actor

Coiful purtat de Decebal, jucat de Amza Pellea, în filmul „Dacii” din 1966, a fost prezentat astăzi, în cea de-a doua zi a Festivalului Roman Apulum.

Povestea sa este legată mai mult de marele Amza decât de istorie, filmul suferind la capitolul corectitudine istorică, unul din exemple fiind chiar folosirea coifului de față, replică după celebrul coif de la Coțofenești. În realitate Decebal n-ar fi avut cum să poarte coiful, acesta fiind datat cu cel puțin 400 de ani înaintea epocii sale și fiind folosit la ceremoni, nu pe câmpul de luptă.

Elit - Gustul Desăvârșit

„Avem aici replica coifului descoperit la Coțofenești, originalul fiind de aur și mult mai vechi decât perioada războaielor daco-romane. Acesta avea calota rotunjită, fiind descoperit fără calotă și a fost reprodus în genul acesta pentru filmul „Dacii”, unde a fost purtat de personajul Decebal, interpretat de Amza Pelea. După filmări a rămas în Muzeul Național al Unirii, iar noi îl purtăm la evenimente, la festivaluri.

Povestea lui este legată de aura marelui Amza Pelea care îl învăluie. Coifurile de genul acesta, mai sunt două trei de argint descoperite, cu ochii aceștia apotropaici, care sunt cu datate cu 4-500 de ani înainte de Hristos, sunt de ceremonie nu pentru luptă”, a spus Marian Onacă pentru ziarulunirea.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

David Popovici, cel mai rapid înotător din lume: RECORD MONDIAL și medalie de aur în proba de 100 de metri liber la Campionatul European de natație

Ziarul Unirea

Publicat

în

Zilele Municipiului Sebeș - 2022

David Popovici, cel mai rapid înotător din lume: RECORD MONDIAL și medalie de aur în proba de 100 de metri liber la Campionatul European de natație

David Popovici scrie istorie la Campionatelor European de nataţie pentru seniori, de la Roma. Acesta a reușit să câștige medalia aur și să bată recordul mondial în finala probei de 100 de metri liber.

Fantasticul sportiv român a bătut recordul mondial cu 12 sutimi, având un timp de 46.86. Pe locul doi s-a clasat sportivul maghiar, Kristof Milak, iar pe 3, Alessandro Miressi.

Recordul mondial pentru proba de 100 de metri liber fusese stabilit tot la Roma și datează din 2009. Brazilianul Cesar Cielo Filho (35 de ani) a reușit atunci să scoată un timp de 46.91.Sportivul nostru s-a calificat în finală cu timpul de 46.98, un nou record european. Precedentul îi aparținea lui Kliment Kolesnikov, care a înregistrat un 47.11 secunde la Jocurile Olimpice de la Tokyo, anul trecut.

Elit - Gustul Desăvârșit

David Popovici a fost extrem de aproape să bată și recordul mondial la seniori, însă i-au lipsit doar 7 sutimi! Recordul mondial pentru proba de 100 de metri liber a fost stabilit tot la Roma și datează din 2009. Brazilianul Cesar Cielo Filho (35 de ani) a reușit atunci să scoată un timp de 46.91.

La scurt timp după ce Popovici s-a apropiat la doar 7 sutimi de recordul său, Cielo i-a transmis un mesaj de încurajare românului pe contul personal de Instagram.

David Popovici a devenit al 4-lea cel mai rapid om din istorie la 100 m liber, după legendarii Cesar Cielo, Alain Bernard și Caleb Dressel. Primii doi au obținut timpii respectivi pe vremea când costumele poliuretane erau permise în natație. Așadar, David Popovici este al doilea cel mai rapid înotător din istorie în era costumelor textile.
David Popovici scrie istorie: e cel mai tânăr înotător care coboară sub 47 de secunde la 100 m liber

Odată cu recordul european stabilit vineri, în semifinale, David Popovici a devenit, la 17 ani, cel mai tânăr sportiv care a coborât sub 47 de secunde la 100 de metri liber.

Cesar Cielo avea 22 de ani, Alain Bernard avea 25 de ani, iar Caeleb Dressel avea 22 de ani când au reușit acest lucru.

De asemenea timpul scos în semifinale de David Popovici (46.98) reprezintă un nou record mondial al juniorilor. Sportivul legitimat la CS Dinamo și-a bătut practic propriul record, 47.13 secunde, stabilit la Campionatele Mondiale de la Budapesta.

David Popovici va mai concura la Roma la 200 m liber, 400 m liber şi ştafetă 4×100 m liber.

România este reprezentată la Europene de o delegaţie de 11 sportivi, în frunte cu David Popovici, dublu campion mondial. Sportivii români vor participa în probele de înot, sărituri în apă şi sărituri de la mare înălţime.

Sursa: digisport.eo


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea